TÉMA

Zlatý úsvit

Vítězem řeckých parlamentních voleb je podle médií expremiér Mitsotakis

Konzervativní strana Nová demokracie (ND) expremiéra Kyriakose Mitsotakise vyhrála nedělní parlamentní volby v Řecku a zajistila si většinu v parlamentu, ukazují neúplné oficiální výsledky po započítání více než devadesáti procent volebních okrsků. Podle údajů na webu listu Kathimerini se zisk ND ustálil nad čtyřiceti procenty, což by vzhledem k výsledkům ostatních stran stačilo na 158 křesel ve 300členném legislativním sboru. Krajně levicová strana Syriza na druhém místě ztrácela na vítěze přes 20 procentních bodů.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 21:54|

Peníze na ruku i zrušené přijímačky. Řečtí politici před volbami cílí na frustrovanou generaci Z

V Řecku finišuje kampaň před nedělními parlamentními volbami. Mandát obhajuje současný premiér Kyriakos Mitsotakis a jeho Nová demokracie, která v průzkumech vede nad opoziční Syrizou. Země má ale nový volební systém, a tak je možné, že se v červenci uskuteční druhé kolo. Rozhodující může být postoj nejmladších voličů. Generace do třiceti let totiž podle průzkumů zažívá největší deziluzi. Bez práce je až čtvrtina mladých Řeků a statisíce jich raději zemi v posledních letech opustily.
19. 5. 2023|

Řecká policie dopadla dvojku tamního neonacistického hnutí. Na útěku byl od loňského října

Řecká policie dopadla druhého nejvyššího představitele neonacistického hnutí Zlatý úsvit. Christos Pappas byl na útěku od loňského října. Patří mezi desítky členů strany, kteří byli loni v Aténách odsouzeni v procesu kolem ubodání rappera a levicového aktivisty Pavlose Fyssase. Papppas si má odsedět třináctiletý trest.
3. 7. 2021|

Kypřané volili nové složení parlamentu, posílila krajní pravice

Obyvatelé středomořského ostrova Kypr v neděli volili nové složení parlamentu. Zvítězila vládnoucí pravicová strana Demokratické shromáždění (DISY), druhá skončila komunistická Pokroková strana pracujícího lidu (AKEL). Obě největší strany si však od posledního hlasování pohoršily. Posílila naopak menší uskupení včetně krajně pravicové Národně-lidové fronty (ELAM), informovaly světové agentury po sečtení všech volebních lístků.
31. 5. 2021|

Řecká policie zatkla nepravomocně odsouzeného zakladatele krajně pravicového Zlatého úsvitu

Řecká policie zatkla zakladatele a hlavního představitele krajně pravicové strany Zlatý úsvit Nikose Michaloliakose. Informuje o tom řecký deník Ekathimerini. Stalo se tak poté, co soud odmítl žádost, aby Michaloliakos a další odsouzení v procesu s představiteli této strany mohli zůstat do rozhodnutí odvolacího soudu na svobodě. Celkově má řecká policie zadržet přes třicet lidí odsouzených prvoinstančním soudem.
22. 10. 2020|

Řečtí exposlanci z krajně pravicového Zlatého úsvitu dostali tresty vězení za zločinné spolčení

Řecký soud ve středu udělil trest třináct let vězení bývalému šéfovi krajně pravicové strany Zlatý úsvit Nikosi Michaloliakosovi, kterého minulý týden uznal vinným z vedení zločinecké organizace. Stejně vysoké tresty dostalo i pět dalších bývalých poslanců této strany, včetně europoslance Joannise Lagose. Informaci přinesla řecká tisková agentura AMNA.
14. 10. 2020|

Zlatý úsvit zasedal v řeckém parlamentu, nyní soud uznal jeho představitele vinnými ze zločinného spolčení

Řecký odvolací soud v historickém rozsudku uznal lídry a členy neonacistického hnutí a bývalé parlamentní strany Zlatý úsvit vinnými ze zločinného spolčení. Příznivci hnutí zároveň přisoudil vinu za vraždu protifašistického rapera Pavlose Fyssase v roce 2013. Před budovou aténského soudu se v protestu proti fašismu sešly tisíce lidí, policie je rozehnala slzným plynem a vodními děly.
7. 10. 2020|

Neonacisté opustí řecký parlament. „Boj trvá, vracíme se na ulice,“ hlásá šéf Zlatého úsvitu

Těsně pod tříprocentní hranicí nutnou pro vstup do řeckého parlamentu zůstali po víkendových volbách neonacisté z krajně pravicového protiimigračního hnutí Zlatý úsvit. To posílily v minulých letech ekonomická a uprchlická krize. Od roku 2015 bylo třetím nejsilnějším v zákonodárném sboru. Vedení hnutí teď slibuje, že boj za nacionalismus nekončí – jen se vrací na ulice a náměstí.
8. 7. 2019|