TÉMA

Washingtonská univerzita

Lov nebyl vlastní jen mužům, úspěšné v něm byly i ženy. Výzkum narušuje obvyklý mýtus

Jaká byla role pravěkých žen? Nová rozsáhlá studie našla po celém světě důkazy, které poukazují na to, že v mnoha kulturách ženy nebyly jen sběračky, ale také lovily, někdy dokonce i velkou zvěř, která dříve byla považovaná za ryze mužskou kořist.
6. 7. 2023|

Studie varuje před „planetou diabetiků“. Brzy jich má být přes 1,3 miliardy

Cukrovka je celosvětově na alarmujícím vzestupu. Pokud státy nic neučiní, vzroste poměrný počet diabetiků v příštích třech dekádách v každé zemi světa, varuje ve své studii Washingtonská univerzita. Do roku 2050 by pak celkový počet cukrovkářů vzrostl na více než dvojnásobek ze současných 529 milionů na zhruba 1,3 miliardy.
23. 6. 2023|

Srdeční arytmii by mohla zastavit radiace. Metoda se už testuje na lidech v USA

Američtí vědci testují přelomovou metodu, která může zachránit život pacientům se srdeční arytmií. Pomoci jim má radiace. Díky přesnému ozáření se totiž podle lékařů začnou obnovovat buňky v srdci. Do výzkumu experimentální léčby se už přihlásilo osmdesát pacientů a zapojily se do ní desítky amerických nemocnic.
28. 4. 2023|

Dvě třetiny pacientů s dlouhým covidem jsou ženy. Příčinou může být jiná imunitní reakce

Ženy tvoří téměř dvě třetiny pacientů, kteří trpí dlouhotrvajícími zdravotními komplikacemi v návaznosti na onemocnění covidem-19. Informoval o tom server Independent s odvoláním na studii, která se uskutečnila v několika zemích. Podle vědců by odlišná imunitní reakce na nemoc mohla být způsobena rozdíly mezi pohlavími.
14. 10. 2022|

Alkohol je pro lidi mladší čtyřiceti let výrazně škodlivější než pro starší

Mladí lidé do čtyřiceti let by neměli pít vůbec žádný alkohol, protože pro ně představuje značné riziko a nemá žádné zdravotní přínosy. Těm starším může menší množství alkoholu prospět, uvádí nová vědecká studie, dosud největší svého druhu. Práce zveřejněná v odborném časopise Lancet také jako první vyhodnocovala rizika spojená s alkoholem podle geografického regionu, věku a pohlaví.
18. 7. 2022|

Psi hyenovití se pokusili adaptovat na změnu klimatu. Podle studie selhali

Ani velcí predátoři nemohou odolávat klimatickým změnám, pokud jsou dost velké a rychlé. Ukazuje to příklad psů hyenovitých, kteří se v Africe začali chovat se zvyšujícími se teplotami jinak než v minulosti. Avšak tento pokus o adaptaci podle nové studie neuspěl.
29. 6. 2022|

Biologové objevili izolovanou skupinu ledních medvědů. Liší se od ostatní populace a stačí jí míň ledu

Lední medvědi bojují o přežití. Arktický mořský led, který potřebují k životu, jim mizí pod nohama. Vědci ale narazili v Grónsku na populaci těchto zvířat, která osídlila izolovanou „oázu“, jež jim nabízí jiné životní podmínky, než jaké běžně potřebují – včetně menšího množství ledu. Přesto zde přežívají. Biologové si ale nejsou jistí, zda tito predátoři opravdu prosperují, anebo se jen adaptovali – jsou totiž menší a mají méně mláďat než ostatní populace ledních medvědů.
20. 6. 2022|

Samice chobotnic po nakladení vajíček ztrácí vůli k životu. Stávají se retardovanými, popsala studie

Hlavonožci mají mezi zvířaty díky své inteligenci výsadní postavení. Samičky některých chobotnic mají ale po rozmožení sebedestruktivní sklony, po nakladení vajíček přestávají přijímat potravu a záhy uhynou. Důvodem jejich sebevražedného chování by mohl být nedostatek cholesterolu, zjistil tým amerických vědců, který to popsal v časopise Current Biology.
30. 5. 2022|
Doporučujeme

Dlouhý covid je hrozbou i pro očkované. Vakcíny chrání hlavně proti jeho nejhorším projevům

Ani očkování nechrání účinně proti dlouhému covidu, ukázala rozsáhlá studie, která vycházela z dat o třinácti milionech amerických veteránů. Ačkoliv vakcíny výrazně snižují rizika nejhorších projevů onemocnění, zcela dlouhému covidu nezabrání.
26. 5. 2022|

Zcela ochrnutý muž dostal do mozku implantát. Dokáže teď díky tomu komunikovat

Komunikovat se svým okolím jen pomocí myšlenky byla zatím jen superschopnost ze sci-fi filmů. Vědci z univerzity v německém Tübingenu ji teď ale vyzkoušeli v praxi. Kompletně ochrnutému muži implantovali do mozku čip, který v něm dokáže číst elektrické vzruchy. Pomocí nich pak dokázal pacient svému okolí odpovídat na uzavřené otázky „ano/ne“ a později dokázal mluvit i v celých větách.
2. 4. 2022|

Barva oblečení může snížit riziko komářího kousnutí, tvrdí nová studie

Nový objev entomologů by mohl ulevit od náletů snad nejobtížnějšího hmyzu – komárů. Vědci totiž zjistili, že barva oblečení může hrát roli v tom, jak moc člověk komáry přitahuje. Ignorují například bílou a zelenou, vyplývá ze studie výzkumníků z Washingtonské univerzity publikované tento měsíc v časopise Nature Communications.
21. 2. 2022|

Odolnost bakterií vůči antibiotikům je největší zdravotní problém současnosti, varuje studie

Lékaři v odborném časopise Lancet varovali, že odolnost mikrobů vůči antibiotikům se stala významnou hrozbou pro lidstvo. Rezistence bakterií již nyní představuje jednou z nejčastějších příčin úmrtí na světě – každý den připraví o život přibližně tři a půl tisíce lidí.
20. 1. 2022|

Vědci zachytili největší příval gravitačních vln v historii

Astronomové objevili rekordní počet gravitačních vln najednou. Podle nich toto pozorování významně pomůže pomoci pochopit vývoj vesmíru, ale také mechanismus vzniku i zániku hvězd.
11. 11. 2021|

Imunita proti covidu by mohla vydržet celý život, ukazuje několik výzkumů

V kostní dřeni lidí, kteří prodělali covid-19 nebo proti němu byli očkovaní, přežívají důležité imunitní buňky – a to naznačuje, že by imunita proti této nemoci mohla být velmi dlouhodobá, možná dokonce prakticky celoživotní.
28. 5. 2021|

Covid-19 si vyžádal přes dvojnásobek úmrtí proti oficiálním číslům, říká studie. Česko není nejhorší

Kvůli nemoci covid-19 ve světě zemřelo přibližně 6,9 milionu lidí, odhadli v čerstvé analýze vědci z Institutu pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) při Washingtonské univerzitě. S vyčíslením „skutečné bilance pandemie“ přišli ve chvíli, kdy byl součet oficiálně hlášených počtů úmrtí napříč zeměmi méně než poloviční, konkrétně okolo 3,24 milionu. Podle studie vládní statistiky výrazně zkreslují situaci i v Česku a na Slovensku.
10. 5. 2021|

V Arktidě přibývá blesků, za posledních deset let jich přístroje zaznamenaly devětkrát více

Tým amerických fyziků popsal v nové studii, jak výrazně během poslední dekády stoupl počet blesků v oblasti Arktidy.
31. 3. 2021|

Parazitického červa z rybího masa přibylo za 40 let dvěstěkrát. Může napadat i člověka

Milovníci syrového masa mořských ryb by si měli dávat větší pozor na to, co jedí, doporučují experti z Washingtonské univerzity. Jejich studie totiž v tomto mase zjistila dramatický nárůst množství parazitických červů, kteří se mohou přenášet na lidi a ohrožovat také mořské savce.
18. 2. 2021|

Fáze Měsíce významně ovlivňují délku spánku, popsala studie

Mýty a legendy přisuzují Měsíci obrovskou moc: vládne náladám, spánku, mění lidi ve zvířata nebo má vliv na imunitu, či dokonce množství sebevražd. Většina těchto vlivů je vědecky neprokázaná, proto se teď američtí psychologové na jeden z nich podívali detailně: zkusili zjistit, jak je to s dopadem měsíčních fází na kvalitu spánku.
30. 1. 2021|

V USA dál roste počet nakažených. Lidé by se měli během svátků omezovat, prosí Biden

Téměř čtvrt milionu obětí si už v USA vyžádal covid-19. Za poslední týden Američané denně zaznamenali v průměru 150 tisíc nových případů. Hospitalizováno je na 73 tisíc nemocných, nejvíc od začátku pandemie. Nově zvolený prezident Joe Biden volá po urychleném schválení balíčku pomoci ekonomice. Jednotlivé státy zavádějí další omezení.
17. 11. 2020|

Koronavirus v Dánsku nakazil norky a přeskočil z nich na lidi. Vědci řeší, zda se bát nebezpečné mutace

Dánská vláda omezila pohyb obyvatel regionu Severní Jutsko kvůli výskytu zjevně zvlášť odolné mutace koronaviru mezi norky i mezi lidmi. Světová zdravotnická organizace (WHO) ocenila středeční rozhodnutí Dánska vybít celou tamní mnohamilionovou populaci norků, kteří jsou chováni pro kožešinu, jako odvážné.
6. 11. 2020|

V USA se obnovují testy dvou vakcín proti covidu-19

Společnost AstraZeneca oznámila, že v USA obnovila konečnou fázi testů své očkovací látky proti covidu-19. Na opětovné zahájení zkoušek se podle svého vyjádření chystá také firma Johnson & Johnson. Obě firmy zkoušky pozastavily kvůli neočekávané zdravotní komplikaci u jednoho z testovaných.
24. 10. 2020|

Rypoši kradou svým nepřátelům mláďata. Při podzemních válkách se chovají jako otrokáři

Bizarní afričtí hlodavci se chovají podobně jako mravenci-otrokáři. Popsal to mnohaletý výzkum, který studoval dvě desítky kolonií rypošů v Africe.
17. 10. 2020|

Kolektivní imunita začíná zpomalovat šíření covidu v USA, naznačují někteří vědci

Ve Spojených státech amerických se už novým koronavirem nakazilo tolik lidí, že to zpomaluje šíření této nakažlivé choroby, uvádí někteří vědci. Výzkumu kolektivní imunity se v současnosti věnuje řada vědců, poznat její roli je podle nich zásadní pro zvládnutí pandemie.
2. 9. 2020|

Prokuratura začala vyšetřovat francouzskou vládu. Chce prošetřit reakci na pandemii

Pařížská prokuratura zahájila předběžné vyšetřování, které se bude zabývat kritizovanou reakcí francouzských úřadů na pandemii covidu-19. Ve většině Evropy se pandemická situace zlepšuje a pokračuje rozvolňování. Některá omezení se ruší například ve Španělsku, povinné noušení roušek ale bude platit dál. Rakousko otevře 16. června hranice s Itálií.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 21:49|