TÉMA

Pskov

Dronových útoků v Rusku přibývá, pro protivzdušnou obranu jsou oříškem

Útoky dronů na ruská letiště v týlu Ruské federace jsou téměř jistě prováděny z ruského území, konstatuje britská rozvědka. Bezpilotní letouny zasáhly od května do srpna letošního roku sedmnáct ruských regionů během více než pěti set útoků a tento trend bude podle vojenských expertů pokračovat. Ruská protivzdušná obrana je dle analýz téměř bezbranná, což Ukrajince ještě více motivuje ve výrobě vlastních dronů.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 16:37|

Dronové útoky jsou stále častější, Rusové svá letadla ukrývají pod pneumatikami

Útoky dronů na ruské základny jsou stále častější a úspěšnější, Rusové se proto snaží chránit své vojenské vybavení, jak jen to jde. Stanice CNN například informovala o tom, že provizorně pokrývají svá bojová letadla pneumatikami. Ukrajina se k akcím bezpilotních letounů většinou nehlásí, zároveň ale z řad jejích nejvyšších představitelů zní předpoklad, že útoků bude přibývat.
6. 9. 2023|

Ukrajinská zbraň úspěšně zasáhla 700 kilometrů vzdálený cíl, řekl Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že si na čtvrteční poradě vyslechl hlášení ministerstva strategického průmyslu o úspěšném uplatnění ukrajinských zbraní dalekého dosahu. Ukrajinci podle něj zasáhli cíl vzdálený 700 kilometrů. Zpravodajský server Meduza ale poznamenal, že Zelenskyj neuvedl žádné podrobnosti, není tedy zcela jasné, jaký cíl měl na mysli.
31. 8. 2023|

Ukrajinské drony poničily ruská letadla v Pskově a továrnu v Brjansku. Ruský nálet zabíjel v Kyjevě

Nejméně dva mrtvé si v noci na středu vyžádal ruský vzdušný útok na Kyjev, uvedla média s odvoláním na ukrajinské představitele. Nálety mířily i na Rusko. Drony zasáhly mimo jiné letiště v Pskově, kde poškodily čtyři transportní letouny Il-76, nebo továrnu na elektroniku v Brjansku, která zřejmě dodává díly do raket Iskander. Rusko hlásí také útok na základnu ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymu. Podle Moskvy se celkem jednalo o největší útok bezpilotních letadel na západ Ruska.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 22:45|

Na seznam UNESCO přibyla krajina italského prosecca i Guggenheimovo muzeum

Na Seznam světového dědictví UNESCO přibyla kopcovitá krajina na severovýchodě Itálie, z níž pochází nejkvalitnější šumivé víno prosecco, či osm budov amerického architekta Franka Lloyda Wrighta, například Guggenheimovo muzeum v New Yorku. Výbor pro světové dědictví UNESCO na zasedání v ázerbájdžánském hlavním městě o víkendu rozhodl i o zapsání kladrubského hřebčína a hornického regionu Krušnohoří/Erzgebirge.
8. 7. 2019|