TÉMA

Martina Dlabajová

V ANO končí další europoslankyně. Dlabajová už nebude za hnutí kandidovat

Europoslankyně Martina Dlabajová nebude za ANO příští rok kandidovat do europarlamentu, řekla Deníku. Poukázala na sbližování ANO a SPD. Nepřemýšlí o tom, že by usilovala o znovuzvolení za jinou stranu nebo jinak zůstala v evropské politice, dodala. O tom, že nebude za ANO kandidovat, v tomto týdnu informovala také europoslankyně Dita Charanzová. Nesouhlasí s nynějším konzervativním a národoveckým směřováním hnutí, řekla.
21. 6. 2023|

Rakouské omezování přídavků na děti v cizině je protiprávní, rozhodl unijní soud

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že rakouské omezování přídavků na děti žijící v cizině porušuje unijní právo. Informovala o tom rakouská tisková agentura APA. Dosud vyplácené rakouské přídavky na základě takzvané indexace odpovídají životním nákladům v zemích pobytu dětí. Sporná úprava zavedená v roce 2019 se týká mnoha rodin pracovníků z jiných zemí EU, včetně tisícovek Čechů.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 18:00|

Moskva hrozí zavřením plynovodu Nord Stream 1, Biden zakázal dovoz ruské ropy

Rusko poprvé od napadení Ukrajiny otevřeně pohrozilo přerušením dodávek plynu, který do Německa proudí plynovodem Nord Stream 1, pokud Západ zakáže dovoz ruské ropy. V pondělí večer před takovým krokem v ruské státní televizi varoval vicepremiér Alexandr Novak. Řekl, že z takové situace by nikdo neměl prospěch. Americký prezident Joe Biden a bristký ministr energetiky v úterý oznámili zákaz dovozu ruské ropy.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 22:08|

Přísnější kontrola jízdy kamionů a nová pravidla pro jejich řidiče. Europarlament schválil silniční balíček

Evropský parlament (EP) ve čtvrtek přijal několik let vyjednávaná nová pravidla pro řidiče kamionů převážejících náklad po Evropě. Takzvaný silniční balíček zavádí příznivější pracovní podmínky pro řidiče a zároveň přísnější kontrolu bezpečné jízdy. Omezuje také možnosti převážet náklad v rámci jedné cizí země. Dopravci rovněž nebudou muset platit řidičům různé mzdy podle pravidel států, jimiž pouze projíždějí.
9. 7. 2020Aktualizováno9. 7. 2020, 11:53|

České počítačové hry ovládly festival v Charleroi. „Můžeme se od vás učit,“ chválí belgický organizátor

Elitním českým tvůrcům počítačových her patří nejvýznamnější belgický herní festival Meet&Build. Šest českých studií na něm předvádí svá díla sahající od artové produkce přes edukativní hry až po virtuální realitu. Podle organizátorů je český herní průmysl vzhledem k velikosti země nebývale úspěšný. Herní firmy se většinou shodují, že trh v západní Evropě či Spojených státech je pro jejich produkci klíčový.
23. 11. 2019|

Europoslanci zvolili Niedermayera, Zahradila a Dlabajovou místopředsedy výborů

Tři čeští europoslanci uspěli ve středeční volbě místopředsedů výborů v Evropském parlamentu. Luděk Niedermayer (TOP 09) se stal prvním místopředsedou hospodářského a měnového výboru, jeho kolega Jan Zahradil (ODS) pak prvním místopředsedou výboru pro mezinárodní obchod a Martina Dlabajová (ANO) místopředsedkyní výboru pro rozpočtovou kontrolu. Naopak zatím neuspěl Tomáš Zdechovský, ten ale bude mít další šanci příští týden.
10. 7. 2019|

Většina českých europoslanců von der Leyenovou podporuje. Někteří politici kritizují vyjednávání V4

Pokud by kandidátku na šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou schvalovali pouze čeští europoslanci, měla by cestu na vrcholný post unijní exekutivy otevřenou. Většina z nich ji buď přímo podporuje, nebo podporu zváží na základě jejího programu. O osudu německé političky by měli europoslanci rozhodovat na další schůzi 16. července. Někteří čeští politici dávají najevo zklamání z vyjednávání zemí visegrádské čtyřky na summitu v Bruselu.
4. 7. 2019|

Europarlament řešil Čapí hnízdo. Chce si zachovat objektivitu a věrohodnost

Komisař pro rozpočet Günter Oettinger hovořil v souvislosti s dotací pro farmu Čapí hnízdo před výborem pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu . Případ, v rámci něhož je trestně stíhán český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), byl probírán v rámci debaty o uzavření rozpočtu Evropské unie za rok 2016. Oettinger připomněl právní zásadu „in dubio pro reo“, tedy „v pochybnostech ve prospěch obviněného“ s tím, že ve věci, která se dotýká českého premiéra Andreje Babiše, nebyla vůči nikomu vznesena obžaloba.
23. 1. 2018Aktualizováno23. 1. 2018, 18:11|