TÉMA

Biotop

Hladík navrhuje změny v ochraně živočichů a rostlin. Nově se bude dbát i o místa jejich výskytu

Ochranu jedinců rostlin a živočichů by měla nahradit ochrana biotopů, tím by se podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) měla zlepšit ochrana ohrožených druhů. Novelu zákona o ochraně přírody připravuje ministerstvo životního prostředí (MŽP), do mezirezortního připomínkového řízení by měla jít na podzim. Ochrana všech zvláště chráněných druhů má být nově založena na ochraně jejich místa výskytu a místních populací.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 21:02|

Přibývá přírodních koupališť se špatnou vodou. Ke znečištění přispívají srážky i sinice

Úplný zákaz koupaní je momentálně už v pěti rybnících a biotopech v Česku. Dalších jedenáct ploch bylo hygieniky označeno za nevhodné – koupání v nich se tak nedoporučuje dětem, těhotným nebo lidem s oslabenou imunitou. Jako nejčastější příčinu znečištění uvádí ministerstvo zdravotnictví zvýšené hodnoty ukazatele sinic a chlorofylu-a.
12. 8. 2023|

Krkonošské boudy budou napojené na vodovod a kanalizaci. Někde je třeba nejdřív přesadit vzácné rostliny

Krkonošské boudy v okolí Pece pod Sněžkou se ještě během léta připojí na centrální kanalizaci a vodovod. Bude to znamenat konec vyvážení septiků a zároveň i jistotu zásobování pitnou vodou. Vybudovat přípojky v chráněné oblasti nebylo vůbec jednoduché, pravidla se totiž řídí okolními biotopy, které je třeba chránit.
3. 8. 2023|
Doporučujeme

Mravenci se evolučně vezli na zádech kvetoucích rostlin. Ovládli tak Zemi, ukázala studie

Mravenci jsou skoro všude. Existuje jich víc než 14 tisíc druhů, které jsou rozšířené na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy. Myrmekologové odhadují, že na Zemi žijí více než čtyři kvadriliony mravenců. Jak se ale dokázali vyvinout tak, aby osídlili celý svět, bylo dosud záhadou.
4. 4. 2023Aktualizováno10. 4. 2023, 12:42|

Děčín nechce čekat na závěry odborníků o jezu na Labi. Stavbu označuje za veřejně pospěšnou

Vedení Děčína chce dát obří stavbu jezu na Labi do svého územního plánu, a to jako veřejně prospěšnou stavbu. Momentálně hledá cestu, jak to udělat. Jde o neobvyklou situaci, protože stále není jisté, že jez za pět miliard korun stát nakonec vybuduje. Řeší se totiž dopady na životní prostředí v řece a jejím okolí. Vybudování jezu má pomoci zvýšit hladinu Labe tak, aby po něm mohly plout nákladní lodě.
11. 11. 2022|

Pomoci zadržet vodu v krajině má v Kojetíně nový biotop. Zemědělské sucho už trápí většinu Česka

V Kojetíně na Přerovsku začali napouštět nový biotop. Měl by pomoci zadržet vodu v krajině, obojživelníkům dát nový domov a lidem relaxaci. Patří mezi největší v Olomouckém kraji.
12. 3. 2022|

V Kojetíně budují biotop s rybníkem, tůněmi a naučnou stezkou. Cílem je zadržet vodu v krajině

Ekologický projekt za třicet milionů vzniká v Kojetíně na Přerovsku. Na deseti hektarech stavbaři budují rybník, tůně a naučnou stezku. Biocentrum, které vyrůstá na místě stávajícího mokřadu, bude sloužit k zadržení vody v přírodě.
30. 3. 2021|

Ovce pomáhají ohroženým rostlinám. Díky pastvě ani těžko přístupný terén nezarůstá nálety

V Jihomoravském kraji přibylo míst, která spásají ovce, což je ekologický a šetrný způsob, jak se zbavit vysoké trávy i v těžko přístupném terénu. Ochranáři tím podporují lepší podmínky pro růst ohrožených druhů. Tento druh pastvy zavedli i u Hustopečí na Břeclavsku díky projektu Life, který cílí na ochranu vybraných území.
29. 8. 2020|

Studénka má koupaliště bez chemie. Vodu čistí kořeny rostlin a miliony mikroorganismů

Ve Studénce na Novojičínsku otevřeli nové přírodní koupaliště, které funguje na principu takzvaného biotopu. Vodu tak nečistí chemikálie, ale kořeny rostlin a miliony mikroorganismů. Tamní rekreační areál byl kvůli špatnému technickému stavu zavřený dvanáct let, oprava stála přibližně třicet milionů korun.
3. 7. 2019|