TÉMA

Národní park Podyjí

V Podyjí po roce sčítali netopýry a vrápence

Odborníci v Podyjí na Znojemsku po roce sčítali netopýry a vrápence. V patnácti lokalitách národního parku Podyjí a jeho blízkém okolí napočítali 631 jedinců. Zhruba polovinu z celkového počtu tvořil vrápenec malý, který patří mezi kriticky ohrožené druhy. Mezi další druhy patřil například netopýr hvízdavý, netopýr nejmenší či netopýr brvitý. Vědci je sčítají v Podyjí již řadu let, přičemž se zaměřují na opuštěné objekty či přírodní podzemní prostory. I přes druhovou pestrost, jež se v lokalitě vyskytuje, se nejedná o velký počet zimujících jedinců.
6. 2. 2024|

Nejčastějším prohřeškem v chráněných krajinných oblastech jsou neoprávněné vjezdy aut i motorek

Chráněné krajinné oblasti (CHKO) řeší na svém území každoročně až stovky přestupků. Návštěvníci nejčastěji jezdí motorovými vozidly tam, kde je to zakázáno. Souvisí s tím také nevhodné parkování obytných vozů. České televizi to sdělilo patnáct oslovených CHKO. Stráž přírody může při kontrole udělit návštěvníkům blokovou pokutu v řádech až několika tisíců korun, i když často končí vše domluvou.
8. 7. 2023|

Turisté táboří v národních parcích, kde se dá. Na Šumavě jim nabízejí nouzová nocoviště

V národním parku Šumava přibývá případů nedovoleného táboření ve volné přírodě. Na neukázněné turisty si stěžují na německé straně, v parku Bavorský les.
17. 8. 2021|

Národní parky zažívají nápor turistů. A strážci přírody nestíhají

Už druhou letní sezonu tráví Češi svou dovolenou zejména v tuzemsku. Nejen hory, ale i národní parky zažívají rekordní návštěvnost. Odvrácenou stranou tohoto trendu je, že strážci parků nestíhají všechno kontrolovat.
18. 7. 2021|

Národní parky se chystají na sezonu, hrad Šaunštejn nebo šumavský Poledník ovšem zůstanou zavřené

Návštěvníci národních parků Šumava, Podyjí a České Švýcarsko se letos nedostanou na některá turisticky oblíbená místa. Minimálně pět památek se bude opravovat, mezi nimi například hrad Šaunštejn nebo šumavská rozhledna Poledník. O dalších se jedná. V Českém Švýcarsku vedení parku dočasně uzavřelo v souvislosti s kůrovcovou kalamitou několik méně frekventovaných turistických tras.
16. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 07:02|

Divocí koně v Podyjí můžou do lesa. Vzácné rostliny osvobodí od křoví

Divocí koně v Národním parku Podyjí na Znojemsku začali spásat i lesní část pastviny. Dosud bezmála desetihektarovou plochu smíšeného lesa izoloval mobilní ohradník. Správa národního parku to uvedla na svém webu.
20. 4. 2021|

Divoká a nespoutaná Šumava a mimořádně pestré Podyjí. Oba národní parky slaví třicet let

Podyjí a Šumava. První je svou rozlohou 62,6 kilometru čtverečních vůbec nejmenším národním parkem v Česku, druhý naopak největším – rozprostírá se na 680 kilometrech čtverečních. A oba tyto parky spojuje nejen jejich vznik záhy po sametové revoluci a to, že vznikly v místech bývalé železné opony, ale také fakt, že „jim předcházel sen o národním parku, který byl u regionální i odborné veřejnosti poměrně zakořeněn“, podotkl ředitel národního parku Šumava Pavel Hubený. A společná je jim především „ochrana přírodního a kulturního dědictví společnosti, které spočívají v neopakovatelnosti obou typů krajin a jejich jedinečné přírody“, doplnil ředitel národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.
20. 3. 2021|

Národní park Podyjí strádá pod náporem turistů. Chodí mimo značené trasy a parkují, kde se dá

Národní park Podyjí láká čím dál více turistů. Loni ho navštívilo asi půl milionu lidí, o sto tisíc více než v předchozím roce. Nápor návštěvníků ale správcům parku přináší starosti. Někteří turisté totiž pravidla parku nerespektují a vyráží mimo značené stezky. Problémy působí i zaparkovaná auta.
23. 2. 2021|

Situace je neudržitelná, hlásí správy národních parků. Potýkají se i s poklesem příjmů za prodej dřeva

Ekonomické problémy národních parků se prohlubují. Kůrovcová kalamita srazila cenu dřeva na minimum, a parkům tak radikálně klesly hlavní příjmy. Situace je podle jejich vedení neudržitelná a bez pomoci zřizovatele se neobejdou. Ministerstvo životního prostředí proto chystá změnu financování.
18. 6. 2020|

Vstup jen po značených stezkách. V Národním parku Podyjí je nové klidové území

V Národním parku Podyjí vzniklo 1. června nové klidové území, kde mohou lidé chodit pouze po značených trasách. Území zahrnuje místa s přírodními jevy, rostlinami a živočichy nejcitlivějšími na rušení člověkem. Návštěvníky tak tato novinka, která vychází z novely zákona o ochraně přírody, ale neomezí. Naopak se nově dostanou na místa, kam dříve nemohli.
2. 6. 2020|

Polní cesty pomohou zadržet vodu v krajině. V Podyjí jich plánují desítky kilometrů

V ochranné zóně u Národního parku Podyjí by mohly vzniknout desítky kilometrů polních cest. Správa parku vytipovala třicet míst, kde by to bylo možné. Cesty vnáší do krajiny nejen pestrost, protože rozdělují velké lány polí, ale také pomáhají zadržovat vodu v krajině.
1. 6. 2020|

Divocí koně z Anglie jsou v Česku jako doma. Už jich je přes sto

Více než sto divokých exmoorských koní žije v pěti rezervacích v Česku, kam přivezli ochranáři první zvířata v roce 2015. Výsledkem posledního sčítání se pochlubila organizace Česká krajina, která zajistila dovoz divokých koní a stará se o jejich chov v Česku.
3. 7. 2019|