TÉMA

Bartovice

V sousedství ostravské Nové hutě se dýchá čím dál lépe. Podle místních i kvůli útlumu výroby

Obyvatelé ostravských Radvanic a Bartovic pociťují úlevu. Začala se zlepšovat kvalita vzduchu – oč někteří místní usilují. Může to souviset i s tím, že se huť Liberty Ostrava, v jejímž bezprostředním sousedství žijí, potýká s problémy a před Vánocemi zastavila výrobu.
4. 1. 2024|

Když kanalizace vzniká hornickou metodou. Ostrava razila novou štolu rychlostí 1,5 metru za den

Město Ostrava vybudovalo unikátní odpadní štolu, která vznikla klasickou hornickou metodou – ražbou. Podzemní tunel měří téměř sedm set metrů a bude sloužit jako součást nového sběrače splaškové kanalizace pro městské části Radvanice a Bartovice. Odpadní vody tak už nebudou končit v řece, ale zamíří přímo do čističky odpadních vod.
19. 2. 2021|

Liberty Ostrava musí každý den kontrolovat skládku kvůli stížnostem na uhelný prach

Liberty Ostrava musí na skládce uhlí ve svém areálu každý den kontrolovat hromady uskladněného uhlí, včetně manipulačních ploch. Zpřísnění podmínek pro provoz skládky vydal Moravskoslezský kraj kvůli stížnostem na uhelný prach v Ostravě-Bartovicích. Hejtmanství tvrdí, že dosavadní opatření nestačí. Liberty se hájí, že nově stanovená pravidla už dodržuje.
3. 10. 2019|

Polsko se výrazně podílí na znečištění Ostravska. Ministr Petříček tlačí na tamní vládu, aby jednala

Ostrava je podle mezinárodního srovnání kvality ovzduší osmým nejvíce znečištěným městem v Evropské unii. Mohou za to lokální topeniště, průmysl, ale také znečišťování ovzduší z Polska. Problém je nejen tamní průmysl, ale také uhelné elektrárny, které vyrábí až osmdesát procent energie a tepla. Uhlí je také nejčastějším zdrojem vytápění v polských domácnostech. Ostravsko v pondělí navštívil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který chce o zmírnění dopadů na životní prostředí jednat s polskou stranou.
5. 8. 2019|

Kouř unikající z ostravské huti monitoruje kamera. Radnice chce mít důkaz o znečišťování ovzduší

Huť Liberty Ostrava je pod dohledem kamery, kterou na střechu jednoho z rodinných domů nainstaloval městský obvod Radvanice a Bartovice. Na základě pořízených snímků chce dokázat, že výroba v závodu není bezproblémová a že během ní dochází ke znečišťování ovzduší. Od konce července by měly kamery začít monitorovat i provoz Koksovny v Ostravě-Přívoze, kde toto opatření nařídil kraj.
26. 7. 2019|

Část Ostravy se potýká s prachem ze skládky uhlí. Radnice proti ní bojuje, podle kraje však splňuje normy

Obyvatele Ostravy-Bartovic sužují mračna prachu ze skládky uhlí, která patří společnosti Liberty Ostrava. Každý rok z ní vítr odnese zhruba sedm tun uhelného prachu. Radnice městského obvodu Radvanice a Bartovice protestuje proti skládce už několik let, podle Moravskoslezského kraje je však v souladu s evropskou legislativou.
2. 7. 2019|