TÉMA

Brantice

Přehrada v Nových Heřminovech má územní rozhodnutí. Místní s ní nesouhlasí

Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu protipovodňové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Zahájení stavebních prací na přehradní hrázi se předpokládá v roce 2027. Náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy korun včetně opatření v obci Nové Heřminovy, řekla v pondělí Šárka Vlčková, mluvčí státního podniku Povodí Odry, který výstavbu přehrady připravuje.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 08:48|

Malotřídky chtějí, aby se do jejich lavic mohli vrátit všichni žáci

Zástupci malotřídních škol v Česku požadují, aby se do lavic mohli vrátit všichni jejich žáci bez ohledu na věk nebo třídu. S výzvou, kterou podpořilo už 662 malotřídek, se obrátili na premiéra Andreje Babiše (ANO), ministerstvo školství i zdravotnictví. Tyto školy mají výjimku – chodit do nich mohou i žáci třetích až pátých ročníků, ale jen v případě, že jsou ve třídě spolu s nižšími stupni.
20. 1. 2021|

Starý železniční kolos v Branticích dosloužil, skončí v muzeu. Výpravčí ho používali osmdesát let

Zabezpečovací zařízení Einheit na železniční stanici v Branticích na Bruntálsku sloužilo výpravčím vlaků od dob druhé světové války. Několikatunový kolos spolu s návěstidly v úterý demontovali drážní hasiči, a poté ho převezli do Železničního muzea moravskoslezského v Ostravě. Historický unikát nahradí nový zabezpečovací systém, fungovat by měl začátkem srpna.
2. 7. 2019|