TÉMA

Ústava ČR

30 let zpět: Vláda projednala ideový návrh Ústavy České republiky

Česká vláda projednávala ideový návrh Ústavy České republiky. Premiér Václav Klaus představil hlavní myšlenky a body, které by ústava určitě měla obsahovat. Zároveň nastínil podobu českého parlamentu, územněsprávního členění státu a pravomocí prezidenta.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 7. 2022|

Veřejnost by měla vědět, jak závažný stav prezidenta je, myslí si děkan právnické fakulty

Je krátce po volbách a prezident Miloš Zeman se nachází v nemocnici. Lidé mají právo vědět, jak vážný zdravotní stav prezidenta je, myslí si děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík. Upozornil na to, jak důležitá role hlavy státu po volbách je kvůli sestavování nové vlády. Povolební vyjednávání o budoucím kabinetu však mohou probíhat podle Kuklíka bez prezidenta. Hlava státu je podle posledních zpráv ve stabilizovaném stavu. Hradní mluvčí uvedl, že Zeman potřebuje klid na léčbu. Hospitalizace ale podle něj neohrožuje povolební vyjednávání.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 09:10|
Interview ČT24

Jsme mimo ústavu, přímá volba prezidenta byla chybou, míní poslanec Benda

Už téměř šest let probíhá nekonečný souboj prezidenta Miloše Zemana s ústavou, současné neobsazení ministerského křesla je neobvyklé, ale v porovnání s prezidentovými kroky z minulosti až banální, myslí si Marek Benda (ODS), předseda sněmovního ústavně právního výboru. V Interview ČT24 dále řekl, že občanští demokraté jsou připraveni vládnout a dělat kompromisy, aby spojili roztříštěnou opozici.
2. 8. 2019|

Sólo pro tři. Babiš, Zeman a Hamáček se pokusí odblokovat pat kolem ministra kultury

V osm hodin večer přijme prezident Miloš Zeman na svém letním sídle v Lánech premiéra Andreje Babiše (ANO) i vicepremiéra a šéfa sociální demokracie Jana Hamáčka. Ambicí jednání je odblokovat personální změnu na ministerstvu kultury; Lidový dům žádá odvolání stávajícího ministra Antonína Staňka a jeho nahrazení Michalem Šmardou (oba ČSSD), Zeman se k této změně dosud nemá.
2. 7. 2019Aktualizováno2. 7. 2019, 12:40|