TÉMA

Kardiostimulátor

Španělští vědci vyrobili baterii z lidské krve. Má potenciál i limity

Vědci z Chemického institutu pro energii a životní prostředí na univerzitě v Córdobě vyvinuli baterii, která využívá k usnadnění elektrochemických reakcí hemoglobin. Díky této bílkovině obsažené v červených krvinkách vydrží baterie fungovat přibližně dvacet až třicet dní. Má velký potenciál, ale i limity – například zatím nejde nabít.
5. 2. 2024|

Izraelský premiér Netanjahu je po operaci, odkládá naplánované cesty

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ruší plánované zahraniční cesty. V noci podstoupil operaci – dostal kardiostimulátor. Že se podrobí zákroku, oznámil Netanjahu krátce předem. Podle serveru deníku Haaretz byla operace úspěšná a třiasedmdesátiletý politik opustí nemocnici ještě v neděli.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 10:52|

Sportovec zachránil život svému spoluhráči, který zkolaboval. Doma se ani nepochlubil

Cenu Fair Play při vyhlašování Sokola roku získal Ondřej Škultety, který při volejbalovém zápase v prostějovské sokolovně pohotově zachránil život svému spoluhráči. K události, při které by řada lidí zaváhala, došlo loni. Škultetymu při záchraně kolegy pomohl i výcvik v elitní armádní jednotce.
8. 4. 2023|

Lékaři voperovali ženě kardiostimulátor těsně před porodem. Bez toho se s ním pojilo velké riziko

Unikátní medicínský zákrok mají za sebou lékaři krajské Baťovy nemocnice ve Zlíně. Poprvé v novodobé historii zdravotnického zařízení museli těsně před porodem ženě voperovat kardiostimulátor. Dítě pak přišlo na svět císařským řezem. Běžně bývá mezi oběma zákroky rozmezí minimálně v řádech týdnů.
21. 1. 2022|

Kardiostimulátor by mohl nahradit implantát dobíjený červeným světlem. Pracují na něm vědci v Brně

Implantáty, které vyvíjejí vědci z CEITEC VUT v Brně, budou moci v budoucnu nahradit například běžné kardiostimulátory. Dobíjet by se měly červeným světlem. Výzkum je krytý prestižním grantem Evropské výzkumné rady, která podporuje projekty posouvající hranice stávajícího poznání.
14. 1. 2022|

Češka dostala nový typ kardiostimulátoru. Ten jí dal šanci na život bez omezení

Nikola Klocová dostala v červnu jako první pacientka v Evropě nový typ bezdrátového kardiostimulátoru. Pár týdnů po zákroku nyní 23letá žena věří, že má před sebou docela normální život jako její vrstevníci – bez omezení. Kapsle uvnitř jejího srdce dokáže rozpoznat pohyby síní a tomu přizpůsobit impulsy vysílané do komor.
8. 8. 2020|

Mohou se přístroje v nemocnicích vzájemně ovlivňovat? Zkoumají to vědci ve Zlíně

Vědci z Fakulty aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) se věnují výzkumu elektromagnetické kompatibility přístrojů v nemocničním prostředí. Chtějí například zjistit, jestli bude možné používat určité přístroje u pacientů s kardiostimulátorem či zda na operačním sále bude moci být zapnutý mobilní telefon nebo notebook, sdělil mluvčí univerzity Jan Malý.
2. 7. 2019|