TÉMA

Planá nad Lužnicí

Jihem Čech jezdily vlaky dvoustovkou. Testy mají pomoci i při budování vysokorychlostních tratí

Na železniční trati mezi Soběslaví a Planou nad Lužnicí proběhly rychlostní testy. V nočních hodinách tam vlaky jezdily rychlostí až dvě stě kilometrů za hodinu – a to aby se prověřilo reálné chování železnice a působení vysoké rychlosti na její okolí. Výsledky testování navíc poslouží pro stavbu plánovaných vysokorychlostních tratí (VRT) v Česku, do kterých chce stát v příštích letech investovat 800 miliard korun. Po těch by už vlaky měly jezdit rychlostí až 320 kilometrů za hodinu.
27. 10. 2023|

V Plané nad Lužnicí otevřeli opravený most, jediný ve městě

Po dvou letech oprav otevřeli v Plané nad Lužnicí na Táborsku most, který spojuje dvě části města oddělené řekou. Náklady na jeho vybudování se vyšplhaly na víc než dvě stě dvacet milionů korun. Po dobu výstavby museli lidé využívat pro dopravu přes Lužnici provizorní most, na němž provoz řídily semafory.
15. 9. 2023|

Celní správa nejspíš přijde o šest pracovišť, další dvě chce ministerstvo přestěhovat

Osm pracovišť celní správy od začátku příštího roku nejspíše zavře. Šest z nich chce ministerstvo financí zrušit bez náhrady, dvě další se přestěhují. Úřad si od zrušení části pracovišť celníků slibuje roční úsporu 6,6 milionu korun. Navrhovaná vyhláška ještě musí projít připomínkovým řízením, poté ji projedná vláda.
17. 7. 2023|

Emisní povolenky rekordně zdražily, pomoci má novela. Ta ale už rok leží ve sněmovně

Cena emisní povolenky v Evropské unii poprvé vystoupila nad 55 eur za tunu oxidu uhličitého, v přepočtu přes 1400 korun. V Česku to znamená dodatečné náklady hlavně pro teplárny, které se snaží přejít od uhlí k jiným technologiím. Pomoci by mohla novela zákona o podporovaných zdrojích energie. Ta se ale ve sněmovně zadrhla.
17. 5. 2021|

S pomocí Václava Havla roztančil proluku na nábřeží Prahy. Architekt Milunič slaví osmdesátku

Veřejnost ho zná jako autora Tančícího domu. Český architekt chorvatského původu Vlado Milunić má ale kromě spolupráce s kanadsko-americkým architektem Frankem Gehrym na kontě i mnoho veřejně prospěšných budov. Do povědomí se zapsal i pro své názory na podobu pražských sídlišť či mrakodrapovou zástavbu. Rodák z Chorvatska, který ale od šestnácti žije v Česku, slaví osmdesátku.
3. 3. 2021|

Msta nacistů za Heydricha stihla i děti těch, co pomáhali odboji

Před pětasedmdesáti lety, v dubnu 1945, se uskutečnil poslední transport 46 dětí popravených českých odbojářů. Trasa vedla z internačního tábora ve Svatobořicích na Kyjovsku do toho v Plané nad Lužnicí. Nacisté pro děti plánovali stejný osud, jako pro jejich rodiče, které zavraždili za pomoc parašutistům při atentátu na Heydricha.
20. 4. 2020|

V Plané nad Lužnicí spustili největší bateriové úložiště v Česku, průměrná domácnost by z něj fungovala rok

Energetická skupina C-Energy spustila v pátek v areálu v Plané nad Lužnicí na Táborsku největší bateriové úložiště v Česku. Celková investice činila 70 milionů korun, samotný bateriový systém stál 60 milionů.
20. 9. 2019|

Madeta je bez části dodávek mléka z družstva JIH. Do srpna chce výpadek nahradit

Největší česká mlékárna Madeta přišla od pondělí o dodávky 200 tisíc litrů mléka denně z Mlékařského a hospodářského družstva JIH. Družstvo bude víc dodávat do Německa. Madeta si zatím zajistila jinde 75 tisíc litrů mléka denně, od firmy Interlacto a dalších farmářů ze střední a jižní Moravy. Kvůli výpadku tak bude vyrábět méně trvanlivého mléka, ceny ale nezdraží a ani se nebude propouštět. Stoupnou jí náklady na svoz, denně o 50 tisíc korun, měsíčně nově na 1,5 milionu korun. Do srpna chce všechno chybějící mléko zajistit jinde, řekl generální ředitel Madety Milan Teplý.
1. 7. 2019Aktualizováno1. 7. 2019, 13:56|