TÉMA

Pravomil Raichl

„Lidé jsou schopni všeho, záleží na rozhodnutí.“ Politický vězeň Pravomil se mstí prokurátorovi Vašovi i na divadle

Tragický příběh válečného hrdiny a politického vězně Pravomila Raichla je pro tvůrce přitažlivý. Inspiroval Českým lvem oceněný film Staříci a také román Petra Stančíka. Podle jeho knihy Pravomil aneb Ohlušující promlčení vznikla hra pro pražské Divadlo v Dlouhé. Dramatizace – spolu s Pavlem Baďurou – a režie se ujal Tomáš Dianiška, který s nadhledem, a přitom bez zlehčování pro jeviště zpracoval už například atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, dobu padesátých let či příběh zpěvačky Věry Špinarové.
23. 3. 2023|

„Lidem je to ukradený.“ Staříci natočili trailer o své pomstě

Stará křivda nerezaví. Alespoň ne pro dva bývalé politické vězně, kteří se rozhodnou zabít někdejšího komunistického prokurátora. Čeká je výprava proti stáří, minulosti i lhostejnosti. V kinech jejich cestu za pomstou mohou diváci sledovat od 17. října, už o měsíc dříve na ni láká trailer. Za spravedlností se ve filmu Staříci vydají Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička.
16. 9. 2019|

Jako odbojář Raichl a prokurátor Vaš. Staříci si vyrovnávají účty s komunismem i stářím

Vysoké i nízké věci, které nás provázejí životy, spojují Staříci. S trochou absurdního humoru pojednávají o pravdě, svobodě, vině a trestu, ale i obtížích obtěžujícího stárnutí. Snímek inspirovaný skutečným případem je celovečerním hraným debutem Martina Duška a Ondřeje Provazníka, kteří se podělili o režii a scénář. V hlavních rolích se představí Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička. Herci a tvůrci Staříky uvedli na karlovarském festivalu v sekci mimo soutěž, do kin drama o vyrovnání s totalitní minulostí vstoupí letos v říjnu.
30. 6. 2019|