TÉMA

Lampedusa

Při překonávání kanálu La Manche zahynulo pět migrantů. Od cesty do Británie je neodradila ani zima

Ve vodách kanálu La Manche o víkendu přišlo o život pět migrantů, sedmdesát dalších zachránila pobřežní hlídka. Jejich snahu dostat se z Francie do Velké Británie neumenšila ani zima. Policie během minulého roku zmařila pokusy překročit kanál 32 tisíc lidí. Francouzské úřady informovaly, že na sever země v budoucnu zamíří další tisíce migrantů.
15. 1. 2024|

Tunisko loni žádalo Belgii o vydání podezřelého z útoku v Bruselu. Úřady nereagovaly, ministr teď rezignoval

Belgický ministr spravedlnosti Vincent Van Quickenborne oznámil, že podá demisi, píše belgický tisk. Ministr totiž v pátek ráno zjistil, že Tunisko požádalo o vydání muže, který podle vyšetřovatelů zabil v pondělí večer v Bruselu dva švédské občany. Prokuratura, za kterou ministerstvo odpovídá, však na žádost více než rok nereagovala a muž, který byl tuniským občanem, zůstal na svobodě. Belgická vláda oficiálně označila pondělní útok za teroristický.
20. 10. 2023|

Z italské Lampedusy míří do Francie stále více migrantů, města u hranic mají obavy

Tři tisíce migrantů zadrželi francouzští policisté na hranicích s Itálií za pouhé dva týdny. A další velké počty se chystají. Úřady nepochybují o tom, že velká většina migrantů z ostrova Lampedusa bude směřovat právě do Francie. Ve městech na hranicích rostou obavy.
28. 9. 2023|

Francie se obává příchodu uprchlíků z Lampedusy. Na hranici s Itálii platí přísný režim

Francie posiluje hlídky u hranic s Itálií, přes pomezí se totiž denně snaží nelegálně přejít až tři sta lidí. Paříž se zároveň obává zesílení migrační vlny kvůli uprchlíkům, kteří v posledních dnech přistáli na italském ostrově Lampedusa.
26. 9. 2023|

Polsko kvůli migraci zavede kontroly na hranicích se Slovenskem

Polsko kvůli nárůstu nelegální migrace zavede kontroly vozidel na hraničních přechodech se Slovenskem, uvedl podle polských médií premiér Mateusz Morawiecki. Podobná opatření může Varšava zavést do budoucna také na hranicích s Německem, uvedla stanice Polsat News s odkazem na mluvčího polské vlády. Varšava a Berlín už dříve uvedly, že hodlají ohledně situace na hranicích brzy jednat. Kvůli migraci jedná Německo o opatřeních na hranicích i s Českem.
25. 9. 2023|

Obnovení kontrol slovenských hranic by připadalo v úvahu, kdyby je denně přecházely stovky migrantů, řekl Rakušan

Požadavky, aby se každý migrant, který se pokusí nelegálním způsobem proniknout do Evropské unie, vracel do země původu, považuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) za nereálné. Často podle něj nelze zjistit, odkud dotyční lidé přišli, a navíc považuje na neuskutečnitelné vracet je například až do oblasti Sahelu. Opoziční poslanec Radek Koten (SPD) by ale považoval důsledné vracení nelegálních migrantů za vhodné řešení krize, se kterou se Evropa již léta potýká. Rakušan považuje za správné řešení celounijní sjednocení pravidel prostřednictvím evropského migračního paktu. O migraci diskutovali Vít Rakušan a Radek Koten v Událostech, komentářích.
20. 9. 2023|

Unie pomůže Itálii s migranty na ostrově Lampedusa, ujistila von der Leyenová

Itálie může počítat s pomocí Evropské unie při řešení situace na ostrově Lampedusa, který se v posledních dnech potýká s přílivem tisíců migrantů. V neděli to prohlásila předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová, která tento malý středomořský ostrov nedaleko afrického pobřeží navštívila společně s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou.
17. 9. 2023|

Italskou Lampedusu zahltily tisíce migrantů. Ostrov vyhlásil stav nouze

Úřady na italské Lampeduse vyhlásily stav nouze. Za tři dny tam dorazilo skoro deset tisíc migrantů, což je více, než má tento malý ostrov obyvatel. Situaci označil za „tragickou, dramatickou a apokalyptickou“ i farář Don Carmelo Rizzo ze sicilské provincie Agrigento, pod níž Lampedusa administrativně spadá, píše agentura ANSA. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k „evropské solidaritě“ s Itálií.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 14:36|

Na Lampedusu dorazilo přes pět tisíc migrantů za jediný den, při vyloďování utonul kojenec

Na italský ostrov Lampedusa dorazilo v úterý přes pět tisíc migrantů, což je během jediného dne rekordní počet. Ve středu od půlnoci přibyla skoro tisícovka dalších utečenců, nápor nově příchozích tedy nepolevuje, napsala agentura ANSA. Při chaotickém vyloďování zachráněných migrantů z plavidla pobřežní stráže se ve středu ráno utopil pětiměsíční kojenec.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 12:08|

U italské Lampedusy utonulo 41 migrantů z Afriky

U italského ostrůvku Lampedusa se utopilo 41 migrantů, kteří pluli z Tuniska do Evropy. Jejich člun se potopil v Sicilském průlivu. Informovala o tom dnes agentura ANSA s odkazem na čtyři přeživší.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 10:57|

Lídři zemí EU se přou ohledně tématu migrace

Několikahodinové jednání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie zatím nedokázalo vyřešit jejich neshody na téma migrace. Zatímco lídři Maďarska a Polska se podle diplomatických zdrojů snaží prosadit do závěrů summitu požadavek na jednomyslné rozhodování o migračních pravidlech EU, většina ostatních zemí je proti. Varšava zároveň slibuje představit plán na důslednou ochranu vnějších hranic sedmadvacítky. Nejvíc migrantů teď na kontinent přichází po moři.
29. 6. 2023|

Mezi ilegálními migranty přibývá dětí. Na nebezpečnou cestu do Evropy se vydávají samy

Mezi Francií a Itálií roste napětí kvůli ilegální migraci přes společnou hranici. Podle Paříže sousední stát nezvládá migrační politiku, podle Říma země galského kohouta porušuje zákony, když uprchlíky vrací přes hranice. Od začátku roku jich hranice přešlo na dva tisíce, je mezi nimi stále více nezletilých. Počet dětských migrantů roste i v dalších zemích Evropské unie.
26. 5. 2023|

Salvini ztrácí popularitu. Proto před volbami opět sází na migrační kartu

V Itálii se naplno rozjela kampaň před předčasnými volbami, které se mají uskutečnit 25. září. Průzkumy favorizují koalici vedenou postfašistickou stranou Bratři Itálie. Na pravici přitom podle všeho dochází k přeskupení sil. Její donedávna hlavní postava, bouřlivák a exministr vnitra Matteo Salvini, rychle ztrácí popularitu. Hlasitý odpůrce migrace se na poslední chvíli snaží získat body.
6. 8. 2022|

Počet běženců připlouvajících na Lampedusu roste, někteří na ostrov přišli legálně

Migrace se opět stává jedním z hlavních témat italské politiky. Může za to zvyšující se počet běženců, kteří připlouvají na malý ostrov Lampedusa z Afriky. Letos už jde o více než třináct tisíc lidí, což je třikrát víc než za stejné období loňského roku. Většina se k italským břehům dostává nelegálně. Existují ale i výjimky.
18. 5. 2021|

Francouzská policie kvůli útoku v Nice zadržela čtyři muže. Jednoho z nich podezřívá z kontaktu s teroristou

Francouzská policie v rámci vyšetřování útoku v Nice, jenž si minulý čtvrtek vyžádal tři oběti, zadržela další čtyři muže. Jeden z nich je podezřelý z kontaktů s pachatelem, píše s odvoláním na soudní zdroje agentura AFP. Ve čtvrtek spáchal teroristický útok v kostele v Nice mladý Tunisan, ozbrojený nožem a křičící Alláhu akbar (Bůh je veliký). Jedné ženě téměř uřízl hlavu a zabil ještě jednu ženu a jednoho muže.
3. 11. 2020|

Dva muži podezřelí z kontaktu s útočníkem z Nice jsou ve vazbě

Francouzské úřady zadržely už druhého muže kvůli podezření, že byl v kontaktu s pachatelem útoku v Nice. Zadržení prvního podezřelého oznámily úřady v pátek ráno. Útočníka, který ve čtvrtek v kostele v Nice zavraždil nožem tři lidi, policie postřelila a je nyní v kritickém stavu v nemocnici. Tuniská policie uvedla, že už v roce 2016 byl zadržen kvůli útoku nožem.
30. 10. 2020Aktualizováno30. 10. 2020, 23:06|

Italská armáda bude kontrolovat azylové tábory

Italská vláda po útěku tří set běženců ze dvou azylových táborů posílá na Sicílii armádu, aby kontrolovala tamní zařízení. K ostrovu Lampedusa, kde se od středy vylodilo tisíc migrantů, vysílá také loď, na kterou budou umístěni do karantény kvůli obavám z koronaviru. Na Lampeduse je nyní téměř devět set lidí mířících za snesitelnějšími životními podmínkami, ačkoli tamní zařízení má kapacitu jen pro 95 osob.
29. 7. 2020|

Migranti z Ocean Viking smí na Lampedusu. Rozdělí si je Německo a Francie

Loď Ocean Viking, která má na palubě 82 migrantů, smí zakotvit na ostrově Lampedusa. Německo a Francie přislíbily, že část migrantů přijmou. U italských břehů čekalo plavidlo provozované organizacemi Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée zhruba týden. V srpnu čekala Ocean Viking ve Středozemním moři čtrnáct dnů, přes 300 migrantů nakonec mohla vylodit na Maltě.
14. 9. 2019|

Lodi Open Arms hrozí ve Španělsku vysoká pokuta a žaloba za napomáhání nelegální migraci

Posádce lodě španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která díky nařízení italské prokuratury v noci na středu vylodila zhruba osmdesát afrických migrantů na italském ostrově Lampedusa, hrozí ve Španělsku pokuta až 900 tisíc eur (asi 23,2 milionu korun) a žaloba za „napomáhání ilegální migraci“.
21. 8. 2019Aktualizováno21. 8. 2019, 17:10|
Uprchlická krize

Itálie zabaví španělskou loď s migranty. Někteří z nich skákali do moře

Italská prokuratura nařídila zabavit loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms a okamžitě vylodit migranty. Píše to italská agentura ANSA. Situace na lodi, která skoro před třemi týdny zachránila běžence u Libye, se v úterý zhoršila. Italská pobřežní stráž odvezla na pevninu devět lidí, kteří potřebovali lékařské ošetření. Dalších 15 osob skočilo do moře. Madrid vyslal k Lampeduse armádní plavidlo, které by mělo zbylé migranty eskortovat na Mallorku.
20. 8. 2019|

Salvini ustoupil. Na Lampeduse se vylodilo 27 mladistvých migrantů z lodi Open Arms

Itálie povolila vylodění 27 nezletilých migrantů bez doprovodu z lodi španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která už víc než dva týdny čeká na povolení zakotvit u italského ostrova Lampedusa. O osudu zachráněných lidí se hádají ministři rozpadající se italské vládní koalice, konečné řešení však dosud nenašli. Na palubě stále zůstává 107 migrantů.
17. 8. 2019|
Interview ČT24

Migranti raději zemřou, než aby zůstali další den v Libyi, říká šéf českých Lékařů bez hranic

Mediální rozruch kolem uprchlíků slábne, nedaleko evropských břehů ale dál umírají lidé. Stovky uprchlíků během léta plují z Libye, kde neplatí příměří a země už dávno není bezpečnou zónou. Záchrannou operaci ve Středomotemním moři proto obnovili Lékaři bez hranic. „Migranti raději zemřou, než aby zůstali další den v Libyi,“ řekl v pořadu Interview ČT ředitel české sekce Lékařů bez hranic Pavel Gruber.
17. 8. 2019|

Hádky v italské vládě kvůli lodi s migranty. Ano, ochrana Itálie je má obsese, napsal Salvini premiérovi

Loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms se 147 migranty z Afriky, která od 1. srpna čekala u ostrova Lampedusa, vplula do italských vod. Učinila tak poté, co jí do nich italský soud zrušil zákaz vstupu, částečně kvůli špatnému zdravotnímu stavu některých běženců. Kvůli lodi se ještě vyostřily spory v italské vládní koalici. Zatímco ministr vnitra Matteo Salvini trvá na tom, že loď nesmí v Itálii zakotvit, část vlády se postavila na stranu posádky a běženců. Premiér Giuseppe Conte dokonce Salvinimu napsal otevřený dopis.
15. 8. 2019|

Salvini podněcoval k nenávisti, blokujte mu Facebook, žádá vyšetřovaná kapitánka lodi s migranty

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová podala u římské prokuratury trestní oznámení na italského ministra vnitra Mattea Salviniho. Požaduje zablokování Salviniho účtů na Facebooku a Twitteru. Racketeová tvrdí, že předseda Ligy ohrozil její bezpečnost, když podněcoval k nenávisti vůči její osobě. Kapitánka je v Itálii vyšetřovaná kvůli porušení zákazu vplout do místních vod s migranty.
12. 7. 2019|