TÉMA

Charlottesville

Vzniká univerzální vakcína proti všem koronavirům. První výsledky jsou slibné

Experimentální vakcína by mohla poskytnout univerzální ochranu proti budoucím variantám covidu, ale i dalším koronavirům – tedy jak smrtícím virům SARS a MERS, ale možná i těm, které jsou zodpovědné za běžné nachlazení, a dokonce také vůči dalším koronavirům, které by se mohly v budoucnu na člověka přenést ze zvířat. A navíc má být levná – podle vědců bude stát méně než jeden dolar za dávku.
28. 4. 2021|

Biden se do Bílého domu dostal skrze koronavirus a rasové nepokoje. Po třech dekádách od prvního pokusu

Do politiky vstoupil během éry prezidenta Richarda Nixona, v Senátu poprvé usedl v roce 1973 jako třicetiletý vdovec. O prezidentský úřad se poprvé ucházel na sklonku 80. let. Do Bílého domu se o dvacet let později dostal jako viceprezident, nyní mu bude šéfovat z oválné pracovny. Joe Biden zažil kostrbatý vstup do demokratických primárek, chytil ale druhý dech a jeho centristický přístup nakonec oslovil rekordní množství Američanů.
15. 12. 2020|

Vyhladil miliony Konžanů. Antverpy po protestech odstranily sochu krále Leopolda II.

V belgických Antverpách v úterý odstranili sochu bývalého krále Leopolda II. Kvůli vladařově roli v koloniální minulosti byla v posledních týdnech terčem zesílené kritiky odpůrců rasismu a spolu s dalšími skulpturami utrpěla škody při víkendových protestech. Protestující bývalého krále viní z toho, že „vyhladil miliony Konžanů“. Rozhodnutí o odstranění sochy přišlo poté, co se o tomto víkendu po celé Belgii v reakci na květnové zabití amerického černocha George Floyda uskutečnily několikatisícové demonstrace proti rasismu.
9. 6. 2020|

Mimořádný stav ve Virginii. Do ulic vyrazilo dvacet tisíc rozčílených a ozbrojených příznivců zbraní

Přes 22 tisíc ozbrojených stoupenců amerického ústavního práva nosit zbraně vyšlo do ulic Richmondu, hlavního města státu Virginie. Virginský guvernér Ralph Northam z obav před možnými násilnostmi vyhlásil mimořádný stav a zakázal ozbrojeným lidem vstup do blízkosti richmondského Kapitolu, kde sídlí vláda a místní zákonodárný sbor. Obavy z nepokojů se ale nepotvrdily. Protest, který se uskutečnil pod přísným policejním dohledem, byl pokojný. Podle policejního mluvčího byla zadržena jen jedna žena, která si i přes upozornění policie odmítla sundat šátek zakrývající tvář.
20. 1. 2020Aktualizováno20. 1. 2020, 23:02|

Extremista, který najížděl do lidí v americkém Charlottesvillu, stráví zbytek života ve vězení

Bělošský radikál James Alex Fields, který v roce 2017 ve Virginii najel autem do davu odpůrců rasismu a zabil jednu ženu, dostal doživotní trest vězení. Dvaadvacetiletý muž v březnu doznal vinu, aby se vyhnul popravě. Před vynesením rozsudku se za svůj čin omluvil.
28. 6. 2019|