TÉMA

Mercosur

Farmáři v Bruselu protestovali proti unijní politice. Ministři zemědělství jednali o úlevách

Přibližně devět set traktorů blokovalo dopravu v centru Bruselu, kde se v pondělí konalo mimořádné jednání unijních ministrů zemědělství. Hlavním tématem mají být právě protesty farmářů, které v posledních měsících zachvátily Evropu. Některým demonstrantům se podařilo prolomit policejní bariéry a začali po policistech házet hnůj, lahve a vejce. Zemědělci požadují, aby Evropská unie přijala opatření v různých oblastech, od levných cen v supermarketech až po dohody o volném obchodu se skupinou jihoamerických zemí Mercosur.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:46|

Evropské zemědělství v krizi. Co nutí farmáře obsazovat centra měst?

V mnoha zemích Evropy se naskýtají v poslední době podobné pohledy na nespokojené farmáře jedoucí v kolonách traktorů do velkých měst, kde protestují proti podmínkám v zemědělství. Takto se ve čtvrtek shromáždili u Evropského parlamentu v Bruselu, ale přidávají vrásky na čele i představitelům ve Francii, Portugalsku, Polsku, Rumunsku nebo Lotyšsku. Stížnosti farmářů přitom znějí velmi podobně: náklady a daně, extrémní počasí, levný dovoz nebo byrokracie. Francouzský prezident Emmanuel Macron jim dal ve čtvrtek za pravdu: evropský zemědělský sektor podle něj potřebuje hluboce změnit svá pravidla. Tématu se budou věnovat i páteční Události, komentáře s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL), europoslancem Martinem Hlaváčkem (ANO) a agrárním analytikem Petrem Havlem.
2. 2. 2024|

EU hodlá v Latinské Americe investovat 45 miliard eur. Chce omezit sílící vliv Číny

Evropská unie je připravena investovat v Latinské Americe 45 miliard eur (přes bilion korun) do desítek projektů spojených s přechodem ke klimaticky odpovědnému a digitálnímu hospodářství. Na jednání lídrů zemí EU a latinskoamerických států to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 21:21|

Traktory v Paříži. Zemědělci protestují proti obchodním dohodám i zákazu glyfosátu

Stovky nespokojených zemědělců se svými traktory komplikovaly provoz na hlavních tazích v Paříži. Farmáři chtěli upozornit na problémy ve svém odvětví a donutit vládu prezidenta Emmanuela Macrona k ústupkům. Ráno komplikovali dopravu na vícero místech a blokáda na městském dálničním okruhu se protáhla do odpoledních hodin. Protestují proti mezinárodním obchodním dohodám či ohlášenému zákazu glyfosátu, informovala agentura Reuters.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 16:51|

Průlom po 20 letech jednání. Unie se dohodla se zeměmi Mercosuru na smlouvě o volném obchodu

Zástupci Evropské unie a jihoamerického obchodního bloku Mercosur se dohodli na podobě smlouvy o volném obchodu, na které pracují už téměř dvě desetiletí. S odvoláním na své zdroje to v pátek uvedly agentury Reuters a AFP. Později to potvrdili i zástupci obou stran. Mercosur tvoří Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay.
28. 6. 2019Aktualizováno28. 6. 2019, 21:29|