TÉMA

Carola Racketeová

Kapitánka Racketeová se vrátí do Německa. Doufá, že EU zruší blokády pro lodě s migranty

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová se po výpovědi u italského soudu může vrátit domů. Racketeová, která porušila zákaz vplout s migranty na palubě do italských vod, čelí podezření z napomáhání nelegální migraci a z neuposlechnutí pokynu vojenské lodi. O tom, zda bude obviněna, rozhodne státní zastupitelství nejdříve v září.
18. 7. 2019Aktualizováno18. 7. 2019, 20:47|
Uprchlická krize

Kapitánka lodi Sea-Watch chce přivézt z Libye do Evropy statisíce běženců. Máme odpovědnost z koloniálních dob, tvrdí

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová vyzvala, aby Evropa přijala zhruba půl milionu běženců, kteří přežívají v Libyi v těžkých podmínkách. V rozhovoru pro německý bulvární list Bild zdůraznila, že Evropa má vůči Africe kvůli koloniální minulosti historickou zodpovědnost. Do budoucna by přijímala i klimatické uprchlíky. Vyšetřovaná kapitánka se kvůli výhrůžkám na sociálních sítích skrývá v Alpách. Ve čtvrtek by se měla vrátit na Sicílii k výslechu poté, co navzdory zákazu vplula s migranty do italských vod.
15. 7. 2019|

Salvini podněcoval k nenávisti, blokujte mu Facebook, žádá vyšetřovaná kapitánka lodi s migranty

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová podala u římské prokuratury trestní oznámení na italského ministra vnitra Mattea Salviniho. Požaduje zablokování Salviniho účtů na Facebooku a Twitteru. Racketeová tvrdí, že předseda Ligy ohrozil její bezpečnost, když podněcoval k nenávisti vůči její osobě. Kapitánka je v Itálii vyšetřovaná kvůli porušení zákazu vplout do místních vod s migranty.
12. 7. 2019|

Italský soud rozhodl ve prospěch kapitánky lodě s migranty. Ta se kvůli výhrůžkám ukrývá

Soud v italském Agrigentu v úterý zrušil domácí vězení pro německou kapitánku lodi s uprchlíky Carolou Racketeovou a rozhodl, že kvůli srážce s policejním člunem nebude souzena. Italský ministr vnitra Matteo Salvini uvedl, že od justice čekal tvrdší verdikt, a zároveň slíbil, že Racketeovou nechá co nejdřív vyhostit, protože prý představuje nebezpečí pro národní bezpečnost. Racketeová byla kvůli výhrůžkám převezena na neznámé místo.
2. 7. 2019Aktualizováno3. 7. 2019, 16:19|

Kriminalizace záchrany migrantů je nepřijatelná, míní německá diplomacie. Vyzvala k propuštění kapitánky

Šéf německé diplomacie Heiko Maas vyzval Itálii k propuštění kapitánky lodi se zachráněnými migranty Caroly Racketeové, která i přes zákaz italských úřadů o víkendu vplula do italských vod. Podle ministra je záchrana životů humanitární akt, nikoliv trestný čin. Racketeová byla v pondělí převezena na Sicílii, kde se konalo první slyšení u soudu. Ten v úterý rozhodne, zda bude kapitánka umístěna do domácího vězení, anebo zda bude souzena na svobodě.
1. 7. 2019Aktualizováno1. 7. 2019, 22:04|

Z polární výzkumnice zachránkyní migrantů. Kapitánka lodi Sea-Watch 3 je připravená se hájit u soudu

Jméno Caroly Racketeové obletělo svět v souvislosti s její snahou zakotvit u italského ostrova Lampedusa s desítkami migrantů. Navzdory zákazu se jí to nakonec podařilo. Teď jí jako kapitánce lodi neziskové organizace Sea-Watch hrozí vězení a vysoká pokuta, podobně jako v jiném případě Němce Pie Klempové. Racketeová přitom začínala jako výzkumnice polárních oblastí. K záchraně migrantů na moři ji prý ale vedlo uvědomění, že ne všichni mají tak snadný život jako ona. A jaký život to tedy je?
1. 7. 2019|

Kapitánce lodi s migranty hrozí za narušení italských vod až 15 let vězení. Salvini mluví o pirátství

Italská prokuratura vyšetřuje kapitánku lodi Sea-Watch 3. Carola Racketeová bude čelit obvinění z pašeráctví. Její loď s 42 migranty na palubě ve středu nepovoleně vplula do italských vod. Hrozí jí pokuta až 50 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun) a až 15 let vězení. Ohledně rozdělení migrantů z lodi již „kladně odpověděla“ pětice států, uvedl italský ministr zahraničí.
28. 6. 2019Aktualizováno28. 6. 2019, 22:04|