TÉMA

Marko Škop

Glosa o festivalu ve Varech: Budiž světlo, pro rodinu i český film

Křišťálový globus 54. karlovarského festivalu vyhrál film o rozpadlé bulharské rodině s názvem Otec. Skutečnými vítězi letošního ročníku ale byly německý snímek Lara od režiséra Jana-Oleho Gerstera a slovensko-české drama Budiž světlo od slovenského režiséra Marko Škopa. Ty získaly ocenění napříč různými dalšími porotami a zároveň sympatie diváků v anketách. Jde o tituly, k nimž se veřejný diskurz bude zcela jistě vracet. A v souvislosti s Vary se vrací i diskuse o stavu české kinematografie.
7. 7. 2019|

Filmový postřeh: Budiž světlo. A pod ním strach a nacionalismus

Jak se proměňuje slovenská společnost a jak tyto změny dopadají na rodinu? Aktuální sondou do témat nacionalismu a rodinných vztahů je slovensko-české drama Budiž světlo. Snímek režiséra Marka Škopa uvádí karlovarský festival v hlavní soutěži.
1. 7. 2019|

Když muž ztratí kladívko aneb Filmy, které doporučuje programový ředitel

Na jaký z desítek filmů letošního festivalu zajít? Třeba napoví doporučení programového ředitele KVIFF Karla Ocha v podobě stručných anotací: Mladý muž ztratí kladívko, což způsobí velký převrat v jeho životě (Patrick, režie: Tim Mielants). Čtyřicátník Milan se vrací domů ze zahraničí a zjistí, že jeho syn se přidal k polovojenské skupině (Budiž světlo, režie: Marko Škop). Jiný otec se synem podnikají společnou cestu do Ruska za příbuznými, které roky neviděli (Dálava, režie: Martin Mareček). A matka v běžné čínské rodině propadá konfucianismu (Konfuciánský sen, režie: Mijie Li).
28. 6. 2019|