TÉMA

Martin Mareček

Ceny kritiky: Nejlepším filmem 2019 jsou Staříci, tím porevolučním Kolja

Ceny české filmové kritiky odhalily nejlepší tvůrce a tituly roku 2019. Tři ocenění, včetně titulu pro nejlepší film, si odnesli Staříci spolutvůrců Ondřeje Provazníka a Martina Duška. Nejlepšími herci byli vyhlášeni Jiří Schmitzer a Tereza Ramba. Zvláštní anketu o nejlepší český porevoluční snímek vede Kolja.
1. 2. 2020Aktualizováno1. 2. 2020, 22:37|

O Ceny české filmové kritiky se přetahují Vlastníci a Staříci

Road movie o pomstě Staříci a hořká komedie Vlastníci mají shodně pět šancí na Ceny české filmové kritiky za rok 2019. O jednu méně získalo Nabarvené ptáče. Do nominací na výroční ocenění zařadila padesátka kritiků celkem dvanáct titulů, většina z nich vznikla s přispěním České televize. Vítězné snímky budou vyhlášeny 1. února v přímém přenosu ČT art.
2. 1. 2020|

Recenze: Rodina zmizela za obzorem. Dálava patří k českým dokumentům roku

Dokumentární road movie Dálava režiséra Martina Marečka přibližuje cestu otce a syna, dvou fascinujících existencí, z Brna do Nižního Novgorodu v Rusku. Na konci pouti napříč kulturními a náboženskými zvyky se mají shledat s odloučenou matkou a dcerou. Dosáhnout vysněné rovnováhy ale není po dlouhých letech vůbec snadné.
8. 11. 2019Aktualizováno8. 11. 2019, 17:31|

Dokument Martina Marečka odkrývá dálavu rodinných vztahů

Po osmi letech se do soutěže dokumentů vrátil český režisér Martin Mareček. Za svůj předchozí počin Pod sluncem tma o dvou rozvojových expertech v Zambii získal Cenu české filmové kritiky i Českého lva. Novinka Dálava je dokumentární road movie, v níž se otec a syn vydávají do Ruska, kde žijí chlapcova matka a sestra. Dokument představil Mareček v rozhovoru pro Události v kultuře.
3. 7. 2019|

Když muž ztratí kladívko aneb Filmy, které doporučuje programový ředitel

Na jaký z desítek filmů letošního festivalu zajít? Třeba napoví doporučení programového ředitele KVIFF Karla Ocha v podobě stručných anotací: Mladý muž ztratí kladívko, což způsobí velký převrat v jeho životě (Patrick, režie: Tim Mielants). Čtyřicátník Milan se vrací domů ze zahraničí a zjistí, že jeho syn se přidal k polovojenské skupině (Budiž světlo, režie: Marko Škop). Jiný otec se synem podnikají společnou cestu do Ruska za příbuznými, které roky neviděli (Dálava, režie: Martin Mareček). A matka v běžné čínské rodině propadá konfucianismu (Konfuciánský sen, režie: Mijie Li).
28. 6. 2019|