TÉMA

Bretaň

Bouře Ciarán zasáhla Toskánsko. Příval vody odnášel auta, zemřelo nejméně šest lidí

Prudká bouře Ciarán si v Evropě vyžádala nejméně 17 mrtvých. V italském Toskánsku, které postihly silné deště a vítr, zemřelo šest lidí, oznámily tamní úřady. Několik dalších lidí se stále pohřešuje. Čtyři lidé zahynuli při ztroskotání plachetnice v Portugalsku, které způsobily špatné povětrnostní podmínky, píše agentura AFP. Již dříve dva mrtvé hlásily Francie a Belgie a po jednom mrtvém pak Španělsko, Nizozemsko a Německo.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 21:01|

Poryvy větru až 207 kilometrů za hodinu a sedm mrtvých. V západní Evropě udeřila bouře Ciarán

V Německu, Nizozemsku a Belgii si bouře Ciarán vyžádala dohromady sedm obětí, ve většině případů zabíjely vyvrácené stromy. Tlakovou níži doprovází silný nárazový vítr, ve Francii místy zaznamenali rychlost větru až 207 kilometrů v hodině. Jenom v Nizozemsku byly kvůli počasí zrušeny stovky letů.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 19:14|

V části Francie zakážou prodej zahradních bazénů. Důvodem je sucho

V části jižní Francie bude zakázán prodej zahradních bazénů kvůli zhoršujícímu se nedostatku vody, informoval server BBC News. Francouzský ministr pro životní prostředí Christophe Béchu uvedl, že v departementu Pyrénées-Orientales, který sousedí se španělským Katalánskem, bude od 10. května oficiálně vyhlášen „krizový“ stav sucha. Od stejného data začne platit zákaz mytí aut, zalévání zahrad i napouštění bazénů.
6. 5. 2023|

Část západní Evropy dál sužuje horké počasí, na pobřeží Atlantiku zahynul surfař

Vedra ve Francii mírně polevila. Francouzská meteorologická služba označila dopoledne v předpovědi vysokých teplot 52 departementů oranžovou barvou a zrušila červené značení s nejvyšší výstrahou, které v sobotu platilo pro více než deset departementů. S extrémním horkem se v neděli ale potýkal východ Německa, v dolnolužické Chotěbuzi a v Drážďanech naměřili více než 39 stupňů Celsia.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 22:44|

Ve francouzském Biarritzu bylo skoro 43 stupňů, v pátek na pláži zemřeli dva senioři

Ve francouzském letovisku Biarritz ležícím u Biskajského zálivu v sobotu odpoledne naměřili 42,9 stupně Celsia, což je doposud nejvyšší hodnota na tomto místě. Na mnoha místech Francie padly červnové rekordy. Současná vlna veder ve Francii přišla v průběhu roku doposud nejdříve za posledních 75 let, uvedla meteorologická služba Météo France. Neobvykle horké počasí trápí i jiné evropské země.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 22:45|

Pandemie ve světě: Slovensko trápí rychlé přírůstky, USA darují půl miliardy vakcín

Spojené státy darují půl miliardy vakcín rozvojovým zemím. Chtějí, aby celý svět dosáhl do roka sedmdesátiprocentní proočkovanosti. Německo přestane neočkovaným proplácet rychlotesty a ušlou mzdu za dobu v karanténě. Slovensko zaznamenalo nejvyšší denní přírůstek nakažených koronavirem od začátku dubna. U brazilského ministra zdravotnictví se před odletem z Valného shromáždění OSN potvrdil covid.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 23:07|

Irští přepravci se plaví rovnou do Cherbourgu. Vyhýbají se tak zdlouhavým celním procedurám v Anglii

Ani půl roku od brexitu neproudí zboží mezi Velkou Británií a Evropskou unií hladce. Na nutnosti potíže vyřešit se v Londýně shodla i německá kancléřka s britským premiérem. Některým městům přitom komplikace v obchodní výměně pomohly. Vzrostl třeba význam donedávna opomíjeného francouzského přístavu Cherbourg.
4. 7. 2021|

V Brestu se připravují na Tour de France. Věří, že jim to pomůže nastartovat ekonomiku

Za dva týdny startuje v bretaňském Brestu další ročník Tour de France – místo původně plánované Kodaně. Cyklistický závod má velký ekonomický dopad hlavně v místech, kde začínají a končí etapy. V Bretani věří, že jim celosvětově sledovaná událost pomůže nastartovat ekonomiku, která utrpěla kvůli pandemii koronaviru.
13. 6. 2021|

Francie se otevírá turistům. Po kompletním očkování mohou přijet bez PCR testu

Francie otevřela letní turistickou sezonu, do země je pro plně očkované možné cestovat bez PCR testu. Úřady rovněž rozvolnily některá koronavirová opatření. Podle zahraničního zpravodaje Jana Šmída se otevírají vnitřní prostory restaurací a noční zákaz vycházení se posunul až na jedenáctou hodinu. Francie v rámci turismu také rozdělila země do tří barevných kategorií, podle toho upravila pravidla pro vycestování do země.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 19:28|

Francie míří za ekologickou energií, rybářům se ale turbíny na moři nelíbí

Rybáři v Bretani protestují proti stavbě větrných elektráren v tamních vodách. Bojí se ztráty úlovků a dopadu na životní prostředí. Společnost, která za projektem stojí, argumentuje čistotou energie a potřebou hledat nové, ekologičtější zdroje.
30. 5. 2021|

Obyvatelé velkých francouzských měst vyjedou na venkov. Čeká je nedůvěra místních

Obyvatelé atraktivních destinací ve Francii se obávají hromadných příjezdů obyvatel velkých měst. V zemi totiž začalo čtyřdenní volno. Vláda navíc začala uvolňovat třetí celostátní uzávěru.
13. 5. 2021Aktualizováno13. 5. 2021, 19:30|

Ve Francii zachytili novou variantu koronaviru, běžné testy ji nemusí odhalit

Francouzské zdravotnické úřady hlásí novou variantu koronaviru, kterou nemusí zachytit běžné PCR testy. Objevili ji zdravotníci v nemocnici ve městě Lannion v Bretani. Ve Spojeném království byla mezitím zveřejněna další studie, podle které je britská varianta viru více smrtící než jiné.
16. 3. 2021|

Hollandová: Práce s Čechy je nejsnazší, boj o Oscara ale jednoduchý nebude

Režisérka Agnieszka Hollandová pro ČT24 popisuje, co všechno je třeba udělat, aby filmař uspěl na Oscarech a aby jeho snímek nominovaný v cizojazyčné kategorii akademici vůbec viděli. Dvaasedmdesátiletá režisérka, která natočila kromě snímku Šarlatán minisérii Hořící keř, epizody seriálů The Wire a Domek z karet nebo hollywoodské drama Ve stínu Beethovena, mluví o vztahu k Česku, životě v lockdownu i pracovních příslibech.
8. 3. 2021|

Německo a Británie zápasí se sněhem. Francouzský jihozápad trápí povodně

Sníh a náledí nadále působí velké problémy ve Francii a Německu. Zatímco německá železniční přeprava se potýká s výpadky a na tamních dálnicích se tvoří mnohahodinové zácpy, jihozápad Francie bojuje s povodněmi. Ty vznikly kvůli přívalovým dešťům. Bretaň zase v úterý očekává až 15 centimetrů sněhu, nejvíce v tomto tisíciletí. Z bezpečnostních důvodů tam nevyjedou školní autobusy, píše list Le Monde. S neobvykle chladným počasím se potýká i Británie.
9. 2. 2021|

Cannes po epidemii znovu ožívá. Většina Francie ale čeká pouze domácí turisty

Pětaosmdesát procent Francouzů hodlá strávit dovolenou ve své zemi. Letoviska na Azurovém pobřeží se rychle zaplňují. Oblasti, do kterých ročně míří také stovky tisíc Čechů, se ale letos kvůli pandemii připravují zejména na domácí klientelu.
6. 7. 2020|

Bouře Dennis udeřila plnou silou na Britské ostrovy. Varování platí i pro Irsko a Francii

Bouře Dennis v neděli s plnou silou udeřila na Britské ostrovy. Meteorologové odpoledne uvedli, že varování před záplavami platí na více než 330 místech po celé Británii, nejvíce je postižený jižní Wales. Před silným větrem, který by mohl dosahovat až 120 kilometrů za hodinu, celou západní část země varovali i meteorologové v Irsku. Druhý nejvyšší stupeň varování kvůli silnému větru a záplavám platí také na francouzském Bretaňském poloostrově a v Normandii.
16. 2. 2020Aktualizováno16. 2. 2020, 18:18|

Těla francouzských delfínů jsou plná chemikálií a rtuti, popsali vědci

Delfíni žijící v Lamanšském průlivu jsou vystaveni směsici chemických látek, které se usazují v jejich tělech. Vyplývá to ze studie, kterou v pátek zveřejnili vědci po analýze vzorků z více než osmi desítek delfínů skákavých, informovala agentura AFP. V tělech mořských savců žijících u francouzského pobřeží se našla především zvýšená hladina rtuti a polychlorovaných bifenylů (PCB).
14. 9. 2019|

Střelec zranil dva lidi před mešitou ve francouzském Brestu. Pak spáchal sebevraždu

Dva zraněné si vyžádala střelba před mešitou ve městě Brest na severozápadě Francie. Střelec z místa činu ujel, později jej policie našla mrtvého, informovala agentura AFP. Motiv činu je zatím nejasný. Francouzský ministr vnitra ale krátce po incidentu vyzval k posílení ostrahy v okolí náboženských objektů.
27. 6. 2019Aktualizováno27. 6. 2019, 21:13|