TÉMA

Brest

Francouzské protesty proti důchodové reformě neustávají. Zaměstnanci rafinerií stávkují

Ve Francii v neděli pokračují protesty proti důchodové reformě, kterou prezident Emmanuel Macron prosadil tak, že obešel hlasování v parlamentu. Šéf pravicových Republikánů (LR) Éric Ciotti na Twitteru uvedl, že byla poničena i jeho kancelář v Nice. Označil to za nátlak na to, aby poslanci jeho strany hlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě podporované Macronem. Ráno proti reformě stávkovalo 34 procent zaměstnanců rafinerií a skladů ropné společnosti TotalEnergies, uvedla agentura Reuters.
19. 3. 2023|

Ruská armáda cílí na Slovjansk a Kramatorsk. Úřady vyzývají k evakuaci

Šéf doněcké oblastní administrativy Pavlo Kyrylenko vyzval obyvatele Slovjansku a Kramatorsku k urychlené evakuaci do bezpečí. Obě města jsou dalším cílem ruské armády, která se snaží zcela ovládnout Donbas. Velení ukrajinské armády ráno informovalo o tom, že se podařilo ofenzivu ruských vojáků u Slovjansku a v Chersonské oblasti odrazit. V současnosti vedou ruské jednotky útok u nedalekého Bachmutu a soustředí se na vytvoření kontroly nad územím Luhanské oblasti v rámci jejích administrativních hranic.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 17:20|

V Brestu se připravují na Tour de France. Věří, že jim to pomůže nastartovat ekonomiku

Za dva týdny startuje v bretaňském Brestu další ročník Tour de France – místo původně plánované Kodaně. Cyklistický závod má velký ekonomický dopad hlavně v místech, kde začínají a končí etapy. V Bretani věří, že jim celosvětově sledovaná událost pomůže nastartovat ekonomiku, která utrpěla kvůli pandemii koronaviru.
13. 6. 2021|

Bělorusové „šli ven“ uctít zemřelého aktivistu. Policie zatkla přes tisíc lidí

Běloruská policie během nedělních protestů v zemi zatkla více než tisícovku lidí, mezi zatčenými jsou i novináři. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na údaje lidskoprávní organizace Vjasna. Lidi, kteří vyšli do ulic v mnoha běloruských městech, včetně Minsku a Brestu, spojovalo heslo „Jdu ven“. Byla to poslední slova aktivisty Ramana Bandarenka, který ve čtvrtek zemřel v nemocnici poté, co byl zbit a zadržen v Minsku.
15. 11. 2020Aktualizováno15. 11. 2020, 23:36|

V Minsku opět demonstrovalo nejméně sto tisíc lidí, přes čtyři stovky z nich policisté zatkli

V mnohých běloruských městech pokračují demonstrace proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. V Minsku se podle médií k „Pochodu hrdinů“ sešlo přinejmenším sto tisíc lidí, podobně jako předchozí neděle. Na řadě míst metropole zatarasily zástupu cestu policejní kordony posílené jednotkami ministerstva vnitra. Policie oznámila, že jen v Minsku zadržela přes čtyři sta protestujících, informace o zatýkání však přišly i z dalších měst.
13. 9. 2020Aktualizováno13. 9. 2020, 21:53|

Petříček: Sankční seznam běloruských pohlavárů lze rozšířit. V Minsku se demonstruje a zatýká

Proti Bělorusku by měl nejvyšší efekt celoevropský odmítavý postoj a Česko je připraveno schválit seznam běloruských pohlavárů, vůči kterým budou uplatňovány sankce EU, řekl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce, kterého se zúčastnil společně s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou (za TOP 09). Ministr v rozhovoru dodal, že seznam může být doplněn o jména více lidí a že v EU se v současnosti debatuje i o dalších masivních krocích. V Minsku mezitím opět vyšly do ulic desetitisíce lidí demonstrovat proti režimu Alexandra Lukašenka, policie zatýká.
6. 9. 2020Aktualizováno6. 9. 2020, 19:02|

Lidé v Bělorusku demonstrovali na podporu zadržených. Lukašenko se sejde s ruským premiérem

Ruská diplomacie ve středu spustila kampaň na podporu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Ve stejný den spolu v Moskvě jednali ministři zahraničí obou zemí, do Minsku by měl ve čtvrtek dorazit ruský premiér Michail Mišustin a setkat se s Lukašenkem. Mezitím se v Bělorusku znovu demonstrovalo – tentokrát na podporu studentů a novinářů, kteří byli zadrženi v úterý.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 23:36|

Běloruská opozice by Lukašenkovi v účasti v nových volbách nebránila

Koordinační rada, kterou vytvořila běloruská opozice v zájmu hladkého předání moci, bude usilovat o uskutečnění nových prezidentských voleb v nejbližší době a při úplné obměně členů ústřední volební komise. Stávající prezident Alexandr Lukašenko přitom má právo znovu kandidovat, uvedla podle agentury Interfax Maryja Kalesnikavová z vedení koordinační rady. Běloruské úřady zareagovaly oznámením, že koordinační radu stíhají kvůli podezření z „uchvácení moci“. V důsledku vyhrůžek ze strany režimu opustilo orgán několik členů.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 22:48|

Střelec zranil dva lidi před mešitou ve francouzském Brestu. Pak spáchal sebevraždu

Dva zraněné si vyžádala střelba před mešitou ve městě Brest na severozápadě Francie. Střelec z místa činu ujel, později jej policie našla mrtvého, informovala agentura AFP. Motiv činu je zatím nejasný. Francouzský ministr vnitra ale krátce po incidentu vyzval k posílení ostrahy v okolí náboženských objektů.
27. 6. 2019Aktualizováno27. 6. 2019, 21:13|