TÉMA

Násilí na ženách

Řešení násilí na ženách nemá politickou podporu, stěžují si organizace hájící práva žen

Zástupkyně organizací na podporu žen, lidských práv a rodin varovaly, že řešení problému domácího a sexuálního násilí nemá v Česku dostatečnou politickou podporu. Reagují tak na plán odložit až do konce roku 2023 projednávání mezinárodní úmluvy o prevenci a boji proti násilí na ženách, takzvané Istanbulské úmluvy.
1. 2. 2022|

Oběti domácího násilí varují. Osvětová kampaň využívá animace fotografií zavražděných žen

OSN odhaduje, že domácí násílí někdy v životě zažije každá třetí žena. V mnoha případech končí vztah s násilníkem smrtí. Izraelská technologická společnost D-ID použila k osvětové kampani těžký kalibr: fotografie zavražděných žen. Animovala je a hlasem hereček nyní tyto oběti domácího násilí, na takzvaných deepfake videích, varují ze záhrobí.
1. 12. 2021|

Každá třetí žena zažije násilí partnera nebo sexuální nátlak, varuje WHO

Každá třetí žena zažije někdy během života násilí v partnerském svazku nebo sexuální nátlak mimo něj. Podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) je násilí vůči ženám všudypřítomné a mnohé ho zažijí už v mladém věku. Přibližně 31 procent žen ve věku 15 až 49 let, tedy až 852 milionů, má zkušenost s fyzickým nebo sexuálním násilím, sdělila WHO v Ženevě. Velká většina obětí, tedy 641 milionů, se s násilím setká v manželství nebo v partnerském vztahu.
9. 3. 2021|