TÉMA

Rio Grande

Texas musí odstranit bóje z řeky Rio Grande. Měly bránit migrantům v překročení hranice

Americký federální soud nařídil státu Texas odstranit plovoucí bóje, které na řece Rio Grande nainstalovaly místní úřady s cílem zabránit migrantům v nelegálním překračování americko-mexické hranice. Podle agentury Reuters jde o předběžné vítězství prezidenta Joea Bidena, jehož administrativa Texas v této věci zažalovala.
7. 9. 2023|

Nejméně 22 mrtvých po sobě zanechala cyklona na jihu Brazílie, tvrdí tamní úřady

Cyklona od pondělí ve státě Rio Grande do Sul na jihu Brazílie způsobila smrt nejméně 21 osob. Uvedl to v úterý guvernér státu Eduardo Leite, podle kterého bylo nutné evakuovat na čtyři tisíce lidí. Podle agentury EFE v souvislosti s cyklonou přišel o život další člověk v sousedním státě Santa Catarina.
5. 9. 2023Aktualizováno5. 9. 2023, 23:20|

U bariéry z bójí na hranicích s Texasem se našel mrtvý člověk, uvedla mexická vláda

Mexická vláda informovala, že u nové bariéry z velkých bójí, kterou do hraniční řeky Rio Grande nechal nedávno nainstalovat guvernér Texasu Greg Abbott, bylo poprvé nalezeno tělo mrtvého člověka. Ve čtvrtek o tom napsala agentura AP s odvoláním na mexické ministerstvo zahraničí. Úřady se snaží dostat tělo z řeky. Odkud tento člověk pocházel, není zatím známé.
3. 8. 2023|

Washington požaduje zrušení protiimigrační bariéry v Texasu. Uvidíme se u soudu, vzkázal guvernér

Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo texaského guvernéra Grega Abbotta kvůli bariéře z bójí umístěné do řeky Rio Grande na hranici s Mexikem. Abbott v pondělí už dříve prohlásil, že je připraven jít k soudu poté, co jej administrativa amerického prezidenta Joea Bidena vyzvala, aby bariéru odstranil. Podle republikánského guvernéra je třeba od vstupu do řeky migranty směřující do USA odradit. Po odstranění vodní bariéry i žiletkového drátu na americké straně volá také Mexiko.
24. 7. 2023|

Bílý dům zavedl nová opatření proti nelegální migraci. Počet příchozích klesl

Téměř o sedmdesát procent poklesl za jeden měsíc počet zadržených migrantů, kteří se pokusili dostat do Spojených států nezákonně. Projevila se tak nová pravidla administrativy amerického prezidenta Joea Bidena. Na šanci dostat se do USA nyní v Mexiku čeká odhadem 100 tisíc běženců. Podle humanitárních organizací tam žijí ve stanových táborech v nebezpečných podmínkách.
13. 7. 2023|

Extrémní zima má v USA už 48 obětí, nejvíce ve státě New York

Počet známých obětí extrémního zimního počasí ve Spojených státech v pondělí narostl na 48, informovala agentura AP. Většina obětí je hlášena ze západu státu New York, kde ve městě Buffalo a jeho okolí zemřelo nejméně 27 lidí poté, co blizard uvěznil lidi v autech nebo domech bez elektřiny. Extrémní zima, která lidem napříč USA zasáhla do vánočních plánů, by měla tento týden ustupovat.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 17:53|

Do USA nelegálně putuje mnoho dětí. V táborech čelí i hladu a sexuálnímu zneužívání, tvrdí BBC

Spojené státy čelí největší migrační vlně za posledních dvacet let, na Bílý dům se kvůli tomu snáší rostoucí kritika. Viceprezidentka Kamala Harrisová, která má téma na starosti, se minulý pátek vydala na společnou hranici s Mexikem. Podle posledního průzkumu považuje osmdesát procent Američanů ilegální přistěhovalectví za zásadní problém, 55 procent z nich přitom volá po obnově restriktivních opatření z doby vlády někdejší hlavy státu Donalda Trumpa.
29. 6. 2021|

V Brazílii objevili případy, kdy se lidé nakazili dvěma variantami covidu současně. Zvyšuje to hrozbu rekombinace

Lékaři v Brazílii našli první dva případy, kdy se lidé současně nakazili dvěma různými variantami covidu-19. Podle vědců je to varovný signál, že by mohlo docházet k takzvané rekombinaci virů.
19. 4. 2021|

Otec s dcerou se utopili při pokusu překročit Rio Grande. Jejich fotografie se stala symbolem utrpení migrantů

Světem otřásl snímek otce a ani ne dvouleté dcery, kteří utonuli při snaze o vstup do Spojených států. Pokus o překročení řeky Rio Grande, která odděluje Mexiko od Spojených států, přežila jen matka. Případ se tak stal symbolem humanitární krize a utrpení migrantů ze Střední Ameriky. Počet žadatelů o azyl v USA přitom letos oproti minulým rokům vzrostl. Vláda prezidenta Donalda Trumpa se snaží novými opatřeními počet příchozích rapidně omezit.
26. 6. 2019|