TÉMA

Turismus

V Moravském krasu se mění turistická trasa u Jáchymky. Hnízdí tam sokol a potřebuje klid

Ochránci přírody museli kvůli hnízdění sokola stěhovavého změnit turistickou trasu v Moravském krasu. Pár sokolů se totiž nově uhnízdil na jeskyni Jáchymka, zatímco v minulosti se zdržoval na Býčí skále. Samice teď potřebuje klid, aby hnízdo předčasně neopustila, a mláďata se tak mohla na konci dubna vylíhnout a v polovině června vylétnout z hnízda.
včeraAktualizovánopřed 12 h hodinami|

V Británii roste zájem o filmová místa. Třetina turistů chce aspoň jedno navštívit

Velká Británie hledá způsob, jak podpořit cestovní ruch. Úřady proto letošek vyhlásily rokem filmové turistiky. Věří, že návštěva oblastí spojených s natáčením slavných děl přinese do státního rozpočtu více než dosavadních 25 miliard korun ročně. Některé památky by navíc bez filmových fanoušků nedokázaly přežít.
před 19 h hodinami|

Boom elektrokol skončil. Prodejci řeší plné sklady, podepisuje se to i na bateriích

Zájem o kola a elektrokola výrazně klesl. České televizi informaci potvrdili vybraní prodejci jízdních kol a elektrokol. Velkému přeskladnění čelí všichni od distributorů až po maloobchodní prodejce.
8. 4. 2024|

Teplé počasí vylákalo turisty do přírody i na památky

Díky teplému počasí začíná turistická sezona o něco dříve než loni. Na některých známých místech se od rána tvořily fronty. Podle provozovatelů památek i zástupců restaurací a hotelů také přibývá zákazníků. Mezi nejvytíženější turistická místa patří kromě Prahy hlavně Český Krumlov a Kutná Hora, návštěvníci ale míří i na Ještěd. Punkevní jeskyně a Adršpašské skály jsou zase nejnavštěvovanějšími přírodními krásami. V sobotu cestám nahrávalo v podstatě letní počasí, na mnoha místech Česka padaly teplotní rekordy, v Doksanech bylo 27,8 stupně Celsia.
6. 4. 2024|

V Thajsku hořel trajekt, cestující se zachránili skokem do moře

Plameny na palubě trajektu na turisty vyhledávaný ostrov Koh Tao ve čtvrtek donutily cestující opustit loď tím nejrychlejším způsobem. Podle místních zpráv se podařilo zachránit z moře všech 108 osob. Požár vypukl ve strojovně lodi. Úřady uvedly, že příčina zatím nebyla zjištěna a probíhá vyšetřování.
5. 4. 2024|

Začneme vybírat poplatky od turistů, potvrdil starosta Benátek

Poplatek za návštěvu italských Benátek skutečně odstartuje 25. dubna, potvrdil starosta města Luigi Brugnaro. Systém zatím bude v testovacím režimu. Turisté, kteří město navštíví, aniž by v něm přespali, tak budou muset uhradit pět eur (125 korun). Kontroly budou namátkové.
4. 4. 2024|

Chlouba Olomouce bude nejméně dva roky pod lešením. Sloup Nejsvětější Trojice čeká rekonstrukce

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, který je na seznamu památek UNESCO, čeká rekonstrukce. Oprava 32 metrů vysoké dominanty Horního náměstí má trvat až 990 dní. Sloup tak bude před zraky obyvatel a turistů zahalen nejméně dva roky. Na oplocení kolem sloupu budou instalovány fotografie a informace o této památce, popsal akademický sochař René Tikal, který zakázku na opravu získal.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 15:12|

Bulharsko a Rumunsko vstoupily do Schengenu

Bulharsko a Rumunsko vstoupily do schengenského prostoru. Po třinácti letech čekání zatím končí kontroly na vzdušných a námořních hranicích s ostatními členskými zeměmi, pozemní kontroly kvůli vetu Rakouska, které se bojí přílivu žadatelů o azyl, zůstávají. To znepokojuje řidiče kamionů, upozornila agentura AFP.
31. 3. 2024Aktualizováno31. 3. 2024, 11:42|

Procházky s virtuální realitou nebo kolo s průvodcem. Praha startuje hlavní turistickou sezonu

O velikonočních svátcích začíná v metropoli hlavní turistická sezona. Návštěvníky letos čekají novinky v podobě vycházek s virtuální realitou, nordic walkingu nebo jízdy na kole s průvodcem. Po několikaměsíční pauze mohou lidé navštívit také Novomlýnskou vodárenskou věž nebo využít delší otevírací doby v některých památkách. Podle Prague City Tourism přijede do metropole na Velikonoce až přes 200 tisíc návštěvníků. Vstupné na památky až na výjimky dražší nebude.
29. 3. 2024|

Památky zdražují vstupné, i tak správci letos očekávají vysokou návštěvnost

Začíná sezona na státních hradech, zámcích a technických památkách. Mnohé nabízejí nové trasy a prostory, případně otevírají po rekonstrukci. Loni si objekty patřící pod Národní památkový ústav prohlédlo skoro čtyři a čtvrt milionu lidí, meziročně o desetinu víc. Správci letos čekají návštěvnost ještě vyšší, a to i přes zdražující vstupné.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 22:00|

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl, armáda se cvičením počítá od příštího roku

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl a houfnic. Armáda chce na cvičišti v Jincích testovat nové zbraňové komplety a intenzivněji připravovat vojáky. Výcvik to má zefektivnit a zlevnit. Od zrušení bývalého vojenského újezdu uplynulo už skoro deset let. Poslední čtyři roky ale v jeho části vojáci trénují střelbu z minometů.
15. 3. 2024|

KRNAP uzavře některé trasy kvůli ochraně citlivých druhů živočichů, hlavně tetřívka

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od 15. března dočasně uzavře jedenáct turistických cest. Opatření, které souvisí s vyhlášením osmi klidových území a s ochranou citlivých druhů živočichů, potrvá do 31. května. V terénu budou uvedené úseky zřetelně označeny cedulí s textem: „Zákaz vstupu z důvodu ochrany přírody od 15. 3. do 31. 5.“ Správa KRNAP k tomuto opatření přistupuje už čtvrtým rokem.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:32|

Kvíz: Polovina českých turistů navštívila místo z filmu. Poznáte ho i vy?

Téměř polovina turistů v Česku navštívila v posledních pěti letech místo, kde se natáčel film, pohádka nebo seriál. Vyplynulo to z průzkumu české centrály cestovního ruchu CzechTourism. České lokace zároveň nepřestávají být lákavé i pro filmaře – jak tuzemské, tak zahraniční. Jak dobře znáte místa spojená s filmy, si můžete ověřit v kvízu na konci článku.
13. 3. 2024|

Izrael zachvátila vlna válečné turistiky. Na místa teroristických útoků míří davy návštěvníků

Místa loňských teroristických útoků v Izraeli jsou stále častěji cílem turistů. Davy návštěvníků směřují například do oblasti u hranic s Gazou, kde se konal taneční festival a Hamás tam povraždil 364 lidí. Turisty zajímá také město Sderot na jihu země. Místní obyvatelé z toho nejsou nadšení, protože touží znovu normálně žít, zjistil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.
23. 2. 2024|

„Poznal, že jsme Židé.“ Vdova vzpomíná na střelbu v Egyptě, která zahřměla jen den po útoku Hamásu

Vpád teroristů z Hamásu do Izraele 7. října narušil křehké vztahy židovského státu s Egyptem. Hned den po útoku se tam několik Izraelců stalo oběťmi střelce. Vdova po jednom z nich na tragédii vzpomínala v rozhovoru s ČT.
16. 2. 2024|

Pivnická rokle Toulovcových Maštalí je uzavřená turistům. Podmáčená půda okolo skal vedla k sesuvům

Obecní úřad ve Zderazi na Chrudimsku uzavřel cesty do Pivnické rokle, přírodní památky u Toulovcových Maštalí. Uvolnily se tam kusy skal a hrozí další sesuv půdy. Lokalita, která patří k oblíbeným turistickým cílům, zůstane zřejmě nepřístupná až do jara.
13. 2. 2024|

Valentýn na rájeckém zámku rozkvete stovkami kamélií

Na zámku v Rájci nad Svitavou otevřou návštěvníkům od 14. února skleníky s největší sbírkou rozkvetlých kamélií v České republice. Tvoří ji přes sedm set rostlin a je složena ze čtyř set různých odrůd. Od 1. března bude na zámku také výstava Kamélie – v královských zahradách, která má představit příběh prvních čtyř doložených kamélií v Evropě, řekla kastelánka Zdeňka Kalová.
12. 2. 2024|

V Česku se loni ubytovalo 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více

V České republice se loni ubytovalo přibližně 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více. Počet hostů také mírně, o dvě destiny procenta, překonal předcovidový rok 2019. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na úroveň roku 2019 naopak nedosáhl počet přenocování, byl nižší o 1,8 procenta. Loni hosté v Česku strávili 56 milionů nocí, což bylo meziročně o 10,7 procenta více.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 20:34|

V Novém Městě na Moravě začalo biatlonové mistrovství. Očekává až 200 tisíc návštěvníků

V Novém Městě na Moravě začalo večer mistrovství světa v biatlonu. Organizátoři předpokládají, že do města s deseti tisíci stálými obyvateli dorazí do 18. února – kdy šampionát skončí – až 200 tisíc sportovních fanoušků. Kvůli dopravnímu náporu jsou uzavřené některé silnice, na příliv návštěvníků se chystají i ubytovatelé nebo policisté.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 13:55|

Na izraelský turistický průmysl těžce dopadají důsledky vojenského konfliktu v Gaze

Válka s Hamásem nepříjemně dopadá i na turistický ruch v Izraeli. Hostů je násobně méně než v běžných časech. Silně to ovlivnilo i fungování Jeruzaléma, nejvyhledávanějšího místa v zemi. Problém mají obchodníci i průvodci, letecký provoz na telavivském letišti poklesl na polovinu.
4. 2. 2024|

Zubačka mezi Tanvaldem a Kořenovem vyjede až po rekonstrukci trati, provizorně ji nahradí jiné vlaky

Vlaky tažené historickou ozubnicovou lokomotivou letos na trať mezi Tanvaldem a Kořenovem nevyjedou. Správa železnic jejich provoz koncem minulého roku zakázala až do skončení plánované rekonstrukce trati. Cestující ale o oblíbené nostalgické jízdy nepřijdou. Zubačku provozovatel nahradí jinými historickými soupravami.
10. 1. 2024|

Indie a Maledivy zápasí o pláže. Čína mezitím rozšiřuje vliv

Indie a Maledivy vstoupily do souboje o to, kdo má kvalitnější pláže. Indický premiér Naréndra Módí se rozhodl propagovat domácí turistické destinace na úkor sousedního souostroví. To ale pobouřilo trojici maledivských zákonodárců. Na sociálních sítích premiéra otevřeně nazývají klaunem či teroristou. Indové odpověděli masivním bojkotem exotického ráje, ke kterému vyzývají i bollywoodské celebrity.
10. 1. 2024|

Restauracím na začátku týdne chybí hosté. Odborník radí provoz ve slabších dnech zavřít

Některé hospody a restaurace na jihu Čech bývají na začátku týdne poloprázdné. Souvisí to s podzimním úbytkem turistů, kdy se v centru Českých Budějovic nebo Českého Krumlova pohybuje méně lidí. Část restauratérů se však brání případnému omezení otevírací doby. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR ale není chytré udržovat restaurace otevřené ve dnech, kdy jsou prakticky prázdné.
8. 11. 2023|

Za úmrtí desítek turistů na sopečném ostrově může firma, která návštěvu povolila, rozhodl soud

V souvislosti se smrtí 22 lidí při erupci sopky na novozélandském ostrově White Island v roce 2019 byla shledána vinnou také firma udělující povolení k návštěvám ostrova. Společnost bratrů Jamese, Andrewa a Petera Buttleových, kteří White Island vlastní, podle soudu neudělala vše pro snížení rizik, informoval v úterý zpravodajský server BBC News.
31. 10. 2023|