TÉMA

Štrbské pleso

Zeman doufá, že spolupráce se Slovenskem bude pokračovat. Čaputová se těší, že s Pavlem budou hlasem rozumu

Česko a Slovensko k sobě mají blízko, ukazuje se to v různých formách spolupráce, řekla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po setkání s Milošem Zemanem. Ten doufá, že velmi dobrá česko-slovenská spolupráce bude pokračovat i s jeho nástupcem Petrem Pavlem. Zeman oficiální část programu rozlučkové návštěvy Slovenska ve funkci zahájil v úterý dopoledne přehlídkou jednotky čestné stráže ve Vysokých Tatrách. Slavnostní uvítací ceremoniál byl u hotelu u Štrbského plesa ve stejnojmenné turistické lokalitě, kde je Zeman ubytován.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 17:38|

Zeman na konci svého mandátu zavítal na Slovensko. Setkal se s prezidentkou Čaputovou

Neformální večeří se slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou ve Vysokých Tatrách zahájil v pondělí prezident Miloš Zeman návštěvu Slovenska. Do sousední země zavítal zhruba měsíc před skončením svého druhého prezidentského mandátu.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 20:56|

Koupaliště v Přerově vyčistily bakterie. Z Laguny zlikvidovaly tuny bahna

Přerovu se podařilo zbavit koupaliště Laguna letitých nánosů bahna pomocí speciální bakteriální směsi. Díky aplikaci ze dna zmizelo tisíc osm set krychlových metrů bahna. Nánosy bahna v Laguně už řadu let odrazují obyvatele od koupání v této kdysi oblíbené nádrži v rekreační zóně města. Vyčištění dna o rozloze dva a tři čtvrtě hektaru stálo zhruba dvě stě tisíc korun. Vyšlo tak mnohem levněji než dříve používané čištění bagrem.
26. 10. 2020|

Vše pro turisty, nebo ochrana přírody především? Slovensko řeší, co dál s Tatrami

Na Slovensku se v posledních týdnech diskutuje o tom, jak by měla vypadat budoucnost Tatranského národního parku (TANAP). Mluví se zejména o rovnováze mezi potřebami turistiky a ochranou přírody. Na skutečnost, že národní park nemá jasně daná pravidla rozvoje, upozornila diskuze o návrhu nového územního plánu pro Štrbské Pleso.
13. 8. 2020|

Jubilující zubačka na Pilatus i další klenoty lidského umu zvou (nejen) k velehorám

Pilatus – hora, která se majestátně tyčí nad švýcarským Lucernským jezerem (Vierwaldstättersee) a která od nepaměti jitří lidskou fantazii. Prý zde bydlí drak, prý je zde pohřben Pilát Pontský a zcela jistě se zde odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů lidského ducha a mysli. Dráha na Pilatus, německy Pilatusbahn, zůstává i 130 let po svém dokončení nejstrmější ozubnicovou drahou na světě a svezení na ní je stejně výjimečným zážitkem jako tehdy, v roce 1889.
5. 7. 2019|