TÉMA

Ozubnicová železnice

Zubačka mezi Tanvaldem a Kořenovem vyjede až po rekonstrukci trati, provizorně ji nahradí jiné vlaky

Vlaky tažené historickou ozubnicovou lokomotivou letos na trať mezi Tanvaldem a Kořenovem nevyjedou. Správa železnic jejich provoz koncem minulého roku zakázala až do skončení plánované rekonstrukce trati. Cestující ale o oblíbené nostalgické jízdy nepřijdou. Zubačku provozovatel nahradí jinými historickými soupravami.
10. 1. 2024|

Správa železnic zakázala jízdu ozubnicových lokomotiv na jediné vhodné trati. Kraj se zlobí, kazí mu to plány

Správa železnic zakázala jízdu ozubnicových lokomotiv na jediné ozubnicové trati v Česku, která vede z Tanvaldu do Kořenova. Upozornil na to spolek Zubačka, který pořádá historické jízdy na trati. Za nepřijatelné označil takové rozhodnutí i Liberecký kraj, který tyto jízdy objednává. Železničáři zdůvodnili zákaz tím, že jízda ozubnicových lokomotiv příliš namáhá koleje, zákaz chce zrušit až po budoucí celkové rekonstrukci trati. Podle kraje by ale měla Správa železnic opravit koleje již dříve, jsou-li v tak špatném stavu.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 16:36|

Jubilující zubačka na Pilatus i další klenoty lidského umu zvou (nejen) k velehorám

Pilatus – hora, která se majestátně tyčí nad švýcarským Lucernským jezerem (Vierwaldstättersee) a která od nepaměti jitří lidskou fantazii. Prý zde bydlí drak, prý je zde pohřben Pilát Pontský a zcela jistě se zde odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů lidského ducha a mysli. Dráha na Pilatus, německy Pilatusbahn, zůstává i 130 let po svém dokončení nejstrmější ozubnicovou drahou na světě a svezení na ní je stejně výjimečným zážitkem jako tehdy, v roce 1889.
5. 7. 2019|