TÉMA

Umělé oplodnění

V Polsku se neplodným párům naskytla možnost dostupného umělého oplodnění

Párům, které v Polsku nemohou přirozeně počít dítě, svitla naděje. Nová liberální většina v Sejmu ve středu schválila státní financování umělého oplodnění. Před osmi lety ho zrušila konzervativní vláda Práva a spravedlnosti (PiS). Podle odhadů to pro desítky tisíc párů znamenalo jedinou cestu – finančně náročnou proceduru in vitro.
29. 11. 2023|

Umělému oplodnění by se mohly některé páry vyhnout při včasném rozpoznání problémů. Podle lékařů ale chybí osvěta

Přes pět tisíc dětí přijde v Česku každý rok na svět díky pomoci lékařů s početím. Že zájem o umělé oplodnění roste, je podle nich dáno i tím, že lidé rodičovství odkládají a o svou plodnost se nezajímají včas. Míní, že chybí osvěta, která by se měla soustředit například na vysokoškoláky.
15. 11. 2023|

Polskou vládu se pokouší sestavit Morawiecki, opoziční strany už ale podepsaly koaliční smlouvu

Šéfové stran, které chtějí vytvořit příští vládní koalici v Polsku, v pátek podepsali koaliční smlouvu. Podle lídra Občanské koalice (KO) Donalda Tuska jsou strany připravené převzít odpovědnost za Polsko. Prezident Andrzej Duda však tento týden pověřil sestavením vlády současného premiéra Mateusze Morawieckého ze strany Právo a spravedlnost (PiS).
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 15:08|

Zdravotní pojišťovny začaly lékařům proplácet nové materiály, ocení to třeba pacienti zubních ordinací

U lékařů se začaly projevovat změny v hrazení zdravotní péče pojišťovnami. Ty od začátku roku proplácejí třeba kvalitnější zubní náhrady a korunky. Rozšiřuje se také rozsah nepovinného očkování, které mají lidé plně hrazené. Umožnila to novela zákona. Úprava se má vyrovnat s moderními postupy v péči o pacienty a více je zpřístupnit.
26. 1. 2022|

Těhotenství i pro svobodné a lesby. Francouzský parlament přijal zákon o asistované reprodukci a bioetice

Po více než dvou letech sporů i demonstrací francouzský parlament v posledním čtení schválil zákon o asistované reprodukci a bioetice. Právo na státem hrazenou pomoc s otěhotněním budou moci získat všechny ženy, včetně těch svobodných nebo v lesbickém páru.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 19:57|

Věk pro umělé oplodnění by se mohl zvýšit na 40 let. Má to své pro i proti

V posledním desetiletí tuzemské statistiky umělého oplodnění rostly. S pandemií meziročně propadly o dvaadvacet procent. Tento týden mají poslanci ve finálním čtení projednat novelu, která by ženám umožnila podstoupit umělé oplodnění hrazené zdravotními pojišťovnami do čtyřicátých narozenin.
24. 5. 2021|

Spor ohledně záměny embryí při umělém oplodnění skončil smírem a odškodněním

Na smíru a odškodnění se dohodly obě strany sporu v případu záměny embryí při umělém oplodnění na klinice Reprofit v Brně. Oznámily to ve středu u brněnského městského soudu. Jednání mělo trvat dva měsíce, uzavřít dohodu ale nakonec trvalo déle. Částku a bližší podrobnosti účastníci sporu zveřejnit odmítli.
5. 5. 2021|

Hřebec Cent je už 40 let po smrti. Přesto má nyní dalšího potomka

Významný úspěch zaznamenal chovatel koní Zdeněk Müller na Benešovsku. Přivedl na svět hříbě, jehož otec už 40 let nežije. Posunul tak hranice umělé reprodukce koní, které se jako jeden z prvních v Evropě věnuje už desítky let.
18. 8. 2020|

Polská města podporují umělé oplodnění. Státní program neexistuje, vláda prosazuje alternativní léčbu

Stále více polských samospráv finančně podporuje páry při umělém oplodnění. Po většině velkých měst se začínají přidávat i ta menší. Předchozí liberální vláda sice spustila státní příspěvkový program, nyní vládnoucí konzervativci ho ale v roce 2016 zastavili. Místo toho podporují alternativní léčbu neplodnosti, se kterou souhlasí i vlivná katolická církev.
31. 12. 2019|

Poslední šance na záchranu nosorožců severních: v Berlíně odstartoval nový projekt

V Berlíně oficiálně odstartoval projekt BioRescue na záchranu kriticky ohroženého nosorožce bílého severního. Německá vláda na něj v příštích letech dá čtyři miliony eur (asi 102 milionů korun). Cílem projektu je za pomoci nejmodernějších technologií a techniky umělého oplodnění zachránit druh, z něhož přežívají už jen dvě samice. Najin a Fatu žijí v keňské rezervaci, kam byly v roce 2009 dopraveny z české zoologické zahrady ve Dvoře Králové.
25. 6. 2019|