TÉMA

Malešice

Jihovýchod Prahy byl od rána bez tepla, dodávky se podařilo obnovit do večera

Před sedmou hodinou večer se podařilo obnovit dodávky tepla a teplé vody do většiny domácností, které se musely ve čtvrtek obejít bez nich. Výpadek postihl jedenáct tisíc domácností na jihovýchodě Prahy, podle Pražské teplárenské to bylo kvůli poruše teplovodu v Michli. Původní odhad firmy hovořil o tom, že opravy potrvají až do deseti hodin večer.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 19:20|

Policisté ukončili pátrání po dvanáctileté dívce, vrátila se domů

Policisté odvolali pátrání po dvanáctileté dívce z okolí Prahy, která se zdržovala mimo domov. Sama se v pořádku vrátila domů, uvedla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 09:54|

Zemřel spoluautor Tančícího domu. Architektu Milunićovi bylo 81 let

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český architekt chorvatského původu Vlado Milunić, který se do povědomí veřejnosti dostal jako spoluautor Tančícího domu v Praze, uvedl v sobotu Český rozhlas s odvoláním na architektovu rodinu. Rodák z Chorvatska, který od mládí žil v Česku, byl znám i svými názory na podobu pražských sídlišť či jako spoluautor řady sociálních staveb. Jako pedagog působil na ČVUT, kde vystudoval architekturu.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 16:09|

Uprchlíci musí řešit bydlení i po vlastní ose. Na další vlnu běženců jsme ale připraveni, řekl Rakušan

Uprchlíci z Ukrajiny by si měli řešit ubytování i po vlastní linii. Hledání vlastního bydlení by je navíc mohlo motivovat k opuštění hlavního města. V pondělních Událostech, komentářích to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Praha v úterý uzavírá stanový tábor pro uprchlíky z Ukrajiny v Malešicích. Podle Rakušana je Česko v případě potřeby připraveno tábory znovu zřídit. Pozemek v Malešicích zůstane jako záloha.
26. 7. 2022|

Praha uzavře v úterý stanový tábor pro uprchlíky z Ukrajiny v Malešicích

Hlavní město příští týden uzavře jeden ze dvou stanových táborů pro uprchlíky z Ukrajiny, a to ten v Malešicích. Od středy bude fungovat už jen tábor v Troji. Hlavními důvody jsou podle Prahy zvládnutí aktuální situace a klesající počet uprchlíků. V malešickém táboře je aktuálně devadesát běženců, v trojském čtyři.
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 20:05|

Situaci romských uprchlíků v Praze zlepšily stanové tábory. V Brně si stěžují na nátlak

Dočasnou ochranu už v Česku získalo přes 370 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Důvodem k jejímu odmítnutí je dvojí občanství, které úřady prověřují například u některých Ukrajinců romského původu. Podle policie se prokázalo jen v necelých třech procentech těchto případů. Od příštího týdne vznikne jednotná evropská databáze, díky které má být snadnější zjistit, kdo a kde se už registroval.
11. 6. 2022|

V Plzeňském kraji vznikne stanový tábor pro uprchlíky

V Česku vzniknou další stany pro uprchlíky. V Nových Domcích na Tachovsku by mohly stát do týdne. Stanový tábor má mít kapacitu zhruba 150 lidí, stejně jako mají obdobná zařízení v pražských Malešicích a Troji. Plzeňský kraj poslal minulý týden Ústřednímu krizovému štábu žádost o povolení ke stavbě tábora pro romské uprchlíky, protože pro lokalitu Nové Domky potřebuje povolení ministerstva školství, kterému patří bývalá škola i přilehlý pozemek.
6. 6. 2022|

Praha v půlce měsíce uzavře centrum pro uprchlíky. Fiala chce s Hřibem ještě jednat

Praha k 15. červnu uzavře Krajské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech. Po jednání krizového štábu hlavního města to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Vzhledem k nedostatku ubytovacích kapacit podle něj nemá smysl, aby se v metropoli registrovali další běženci. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) varoval, že pokud Praha k ohlášenému kroku skutečně přistoupí, své centrum zavře i Pardubický kraj. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu večer řekl, že je ochotný s Hřibem o situaci uprchlíků v hlavním městě jednat za přítomnosti ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 21:36|

V pražských Malešicích vzniká další stanové městečko pro uprchlíky. Zázemí v něm najde 150 lidí

Pražští hasiči začali v pondělí v Malešicích na pozemku České pošty stavět stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky. Ubytování v něm najde 150 lidí, zejména těch, co nyní pobývají na hlavním nádraží. Hotovo by mělo být v úterý. Následně začne jeho připojování na inženýrské sítě, řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Součástí bude zázemí včetně jídelního stanu či sprch. Kdy se v městečku objeví první uprchlíci, zatím však není jasné.
30. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 17:57|

Spalovna v pražských Malešicích obnoví částečně provoz už ve čtvrtek

Spalovna v pražských Malešicích, kde ve středu hořela jedna z budov, spustí první dvě ze čtyř linek již ve čtvrtek. Mluvčí Pražských služeb Radim Mana před 16:00 řekl, že první linka se již spouští a druhá by měla být zprovozněná v horizontu několika hodin. Zbylé dvě byly požárem poškozeny, běžný provoz ale podle mluvčího zvládnou dvě fungující. Dopoledne mluvčí přitom uvedl, že spalovna bude mimo provoz několik dní.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 16:44|

V malešické spalovně v Praze hořely technologie. Oheň způsobil škody za stovky milionů korun

V jedné z budov spalovny v pražských Malešicích hořely technologie. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, kouř byl vidět z velké dálky. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vzplanulo gumové těsnění, odpad nehořel. Spalovna zůstane mimo provoz nejméně do čtvrtka.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 18:12|

S pomocí Václava Havla roztančil proluku na nábřeží Prahy. Architekt Milunič slaví osmdesátku

Veřejnost ho zná jako autora Tančícího domu. Český architekt chorvatského původu Vlado Milunić má ale kromě spolupráce s kanadsko-americkým architektem Frankem Gehrym na kontě i mnoho veřejně prospěšných budov. Do povědomí se zapsal i pro své názory na podobu pražských sídlišť či mrakodrapovou zástavbu. Rodák z Chorvatska, který ale od šestnácti žije v Česku, slaví osmdesátku.
3. 3. 2021|

Na Hanspaulce začínají platit modré zóny, Malešice se přidají na konci listopadu

Na Hanspaulce v Praze 6 v pondělí začínají platit parkovací zóny. Původně mělo placené parkování odstartovat i v Malešicích, magistrát to však na žádost Prahy 10 odložil do 30. listopadu. V Praze 6 je zavedení zón plánováno také na Ořechovce, kde by se měly spustit 23. listopadu.
2. 11. 2020|

Pošta začala balit roušky a respirátory pro seniory. Doručit by je měla nejpozději do pátku

Česká pošta začala ve svých největších třídírnách kompletovat balíčky respirátorů a roušek pro seniory. Doručovatelé je budou roznášet od úterý do čtvrtka, senioři by je tak měli dostat nejpozději do pátku. O poskytnutí balíčku s pěti rouškami a jedním respirátorem všem obyvatelům nad 60 let rozhodla ve středu vláda. Podle opozice jde o opožděný a předvolební krok.
12. 9. 2020|

Parkovací zóny se rozšířily do dalších pražských částí. Platí ve Vršovicích a v části Vinohrad

Ve Vršovicích a části Vinohrad, která spadá pod Prahu 10, začnou v pondělí platit zóny placeného stání. Magistrát je zavedl na žádost radnice městské části, která plánuje placené parkování zavést na celém svém území. Ve Strašnicích mají začít platit 5. října a v Malešicích 2. listopadu.
24. 8. 2020|
Události komentáře

Problémy s parkováním přetrvávají. Modré zóny je nutné rozšiřovat, tvrdí Pospíšil i Vaňková

V řadě českých měst se rozšiřuje systém rezidentního parkování. Modré zóny byly naposledy zavedeny do ulic brněnského Králova Pole a na začátku letošního roku je radnice zavedla i v části Prahy 9. Rezidentní parkování bude také v pražských Vršovicích, Strašnicích a od listopadu i v Malešicích. Modré zóny jsou, i přes odpor některých obyvatel, podle pražského zastupitele Jiřího Pospíšila (TOP 09) a brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) stále důležitější. Oba byli hosty Událostí, komentářů.
7. 8. 2020|

Hasiči lokalizovali požár haly s odpadem v pražských Kyjích

V ulici U Technoplynu na rozhraní pražských Kyjí a Malešic hoří hala s odpadem. Hasiči vyjeli k požáru krátce před polednem a po zhruba čtyřech a půl hodinách se jim podařilo dostat plameny pod kontrolu. Dohašování požáru ale bude pokračovat minimálně do večerních hodin, uvedla mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská. V hale zasažené požárem nikdo nebyl, jeden ze zasahujících hasičů utrpěl při zásahu lehké zranění. Kouř z požáru byl vidět z řady míst v hlavním městě.
25. 7. 2020Aktualizováno25. 7. 2020, 17:24|

Pátrání po babočce a ohniváčkovi. Pražané pomáhají entomologům mapovat motýly do nového atlasu

S přípravou vůbec prvního atlasu denních motýlů Prahy pomáhají entomologům Pražané. Stačí fotka nahraná do aplikace nebo na Facebook projektu Hledejte pražské motýly a GPS souřadnice nálezu. Za tři měsíce přišlo od Pražanů téměř čtyři sta fotografií, nejvíce z nich bylo z Prokopského údolí nebo z Šárky. Kvůli vůbec prvnímu atlasu denních motýlů Prahy entomologové prosí veřejnost i o zmapování východních pražských částí.
20. 6. 2020|

Praha rozšíří zóny placeného stání, od léta přibudou například v Praze 10

Zóny placeného stání se v létě začnou rozšiřovat i do Prahy 10. Nově mají být zavedeny také v Letňanech a zřejmě i u železniční zastávky v Klánovicích. Další  zóny jsou pak plánovány v městských částech Praha 5, 6 a 9. Návrhy na změny a rozšíření, které vyplývají z požadavků radnic, v pondělí schválili pražští radní. Naposledy začaly zóny platit od letošního ledna v části Prahy 9.
1. 6. 2020|

Soud podruhé zamítl osvobozující verdikt v případu údajného uplácení manažerů České pošty

Městský soud v Praze už podruhé zrušil osvobozující rozsudek v kauze majitele bezpečnostní agentury Alkom Security Václava Růžičky. Ten se měl podle obžaloby pokusit uplácet manažery České pošty. Obvodní soud pro Prahu 8 bude muset případ znovu projednat.
26. 2. 2020|

Praha 10 v srpnu zavede modré zóny na prvních místech včetně Vinohrad

Praha 10 spustí první etapu modrých zón letos na konci srpna. Ta se bude týkat oblasti Vinohrad a Vršovic. České televizi to potvrdil mluvčí městské části Jan Hamrník. Později se na podzim do systému placeného parkování přidají Strašnice a Malešice. Původně mělo dojít k zavedení až na jaře 2021.
19. 2. 2020|

Co je pod trasou budoucího Městského okruhu, prověří sondy. Praha za ně zaplatí 22 milionů

Pražští radní schválili zakázku na geologický průzkum trasy, kudy má vést severní a východní část Městského okruhu, tedy vnitřního silničního okruhu. Navázat má na tunelový komplex Blanka a přes Libeň a Malešice se napojit na Jižní spojku. Město za průzkum zaplatí 22,6 milionu korun, výsledky by měly být počátkem příštího roku.
3. 2. 2020|

Pošta zaručuje doručení do Vánoc u balíků podaných do 20. prosince

Česká pošta zatím zvládá předvánoční nápor bez problémů, posunula proto i nejzazší termíny, kdy je schopná přijatý balík doručit ještě před Štědrým dnem. Zatímco loni to bylo kolem 17. prosince, letos přijímá zásilky pro dodání do rukou adresáta do 19. prosince a balíky k vyzvednutí na výdejním místě do 20. prosince. Doručovat bude i o nadcházejícím víkendu, potvrdil ředitel logistiky České pošty Petr Cinkl.
18. 12. 2019Aktualizováno18. 12. 2019, 19:45|

„Kdo nespěchá, ušetří." Za rychlé doručení si lidé připlatí, plánuje Česká pošta

Lidé, kteří nespěchají s doručením zásilky, ušetří na poštovném. Takový je plán generálního ředitele České pošty Romana Knapa, který by tento systém chtěl zavést od druhého čtvrtletí příštího roku. Model v současnosti pošta testuje, případná změna by podléhala schválení Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Česká pošta by takto mohla ušetřit až půl miliardy ročně.
15. 11. 2019|