TÉMA

Želiv

Když někdo kritizuje, není to nepřítel, jen mu není osud Ruska lhostejný, říká ataman donských kozáků Kelin

Alexej Nikolajevič Kelin se narodil uprostřed druhé světové války v Československu. Jeho otec byl ale ruský emigrant. Donský kozák a student medicíny utekl ze sovětského Ruska v roce 1921 a díky Masarykově záchranné akci medicínu dostudoval v Praze. Rodina to neměla kvůli svému původu jednoduché. Perzekuci a problémům musela čelit na konci druhé světové války, i za totalitního režimu, který následoval.
2. 3. 2021|

Od Pejska a kočičky k rodokmenům důstojníků SS. Před 75 lety zemřel Josef Čapek

Malíř, spisovatel, novinář a (spolu s bratrem Karlem) jeden ze symbolů první republiky před 75 lety skončil svůj boj proti zlu. Demokrat, antifašista a pacifista byl kamenem v botě protektorátního režimu a jeden z prvních na seznamu nepohodlných. Gestapo si pro něj přišlo hned první den války, kterou Josef Čapek celou strávil v koncentračních táborech. „Jeho tělo bylo doslova rozežráno od hmyzu a mokvalo skoro dvaceti vředy. Biblický Job nemohl být zbědovanější, ale Job sachsenhausenský měl vyrovnaný úsměv na rtech, jiskrné i produševnělé oči,“ popsal Čapkův návrat z kobek pod Berlínem spoluvězeň Ivan Herben. Josef Čapek, autor nejen hřejivých příběhů O pejskovi a kočičce, okolo sebe šířil nezdolný optimismus až do smrti na konci druhé světové války.
12. 4. 2020|

Ukřižovaný Kristus v želivském klášteře připomíná duchovenstvo vězněné totalitou

Katolíci v klášterním kostele v Želivi na Pelhřimovsku odhalili památník, který vzpomíná řeholníky a kněze vězněné komunistickou totalitou. Autorem pamětní desky s plastikou ukřižovaného Krista je slovenský výtvarník Svetozár Ilavský.
11. 8. 2019|

U Želiva na Vysočině byla údajně spatřena puma. Případ vyšetřuje policie

Starosta Želiva na Pelhřimovsku Miroslav Buňata (STAN) prý spatřil v sobotu pumu. Případ oznámil policii, varoval obyvatele i starosty přilehlých obcí. Policie věc vyšetřovala, výskyt pumy nyní nelze potvrdit, ani vyvrátit, řekla policejní mluvčí Jana Kroutilová. Puma se podle dřívějšího sdělení jihočeské policie od dubna pohybuje i na Jindřichohradecku.
22. 6. 2019Aktualizováno22. 6. 2019, 16:47|