TÉMA

Seno

Hasiči měli v noci hodně práce, hořely domy, byt i bufety ve vodáckých tábořištích

U několika větších požárů museli v noci na sobotu zasahovat hasiči napříč republikou. Hořelo ve dvou domech na Kroměřížsku, v bytě ve Frýdku-Místku, ve dvou vodáckých kempech na západě Čech, oheň poničil i sklad sena v jižních Čechách. Největší škodu způsobil požár rodinných domů, hasiči ji předběžně odhadli na několik milionů.
1. 7. 2023|

Sto roků topil jsem uhlím. Teď se nabízejí agropelety, vědci zjišťují, jak je spalovat čistě

Brněnské Vysoké učení technické sestavilo prototyp kotle na agropelety, který je dokáže čistě spalovat. Pelety, které vznikají z rostlin, mohou být zajímavou náhradou uhlí. Jenomže ve standardních kotlích vznikají při jejich spalování tuhé znečišťující látky a to, co pak létá z komína, je vysoko nad emisními limity.
4. 11. 2019|

Začíná hon na divočáky. Zemědělcům na Opavsku už způsobili statisícové škody

Myslivci na Opavsku musí na základě rozhodnutí opavského magistrátu zvýšit svou aktivitu při odlovu divočáků. Na nečinnost místních mysliveckých sdružení poukazovali majitelé pozemků a zemědělci, kterým přemnožená černá zvěř způsobila statisícové škody. Provozovatelé honiteb je ale nechtějí uhradit. Nejhorší situace je v okolí Skřipova.
18. 10. 2019|

Zemědělci se po loňském krizovém roce předzásobují senem

Kvůli loňskému dlouhotrvajícímu suchu se stal v zimě balík sena nedostatkovým zbožím. Jeho cena se vyšplahala až na trojnásobek a zemědělci museli zaplatit dva až tři tisíce korun. I kvůli tomu se snaží chovatelé a zemědělci letos předzásobit včas. Některé sklady už jsou ze třetiny plné, přispívá k tomu i deštivé počasí, díky němuž roste tráva rychleji.
22. 6. 2019|