TÉMA

Technické služby

Havlíčkův Brod chce méně odpadků, změní platby za svoz

Havlíčkův Brod připravil pro své obyvatele změny v platbách za svoz a likvidaci odpadů. Nově už místní nebudou platit paušální poplatek, ale částku, která se vypočítá na základě velikosti popelnice. Ti s menší nádobou budou platit méně a naopak. Nový platební systém město zavádí s jediným cílem – chce snížit celkové množství odpadků vyvážených na skládku. Právě skládkování postupně zdražuje, za šest let má tento způsob likvidace odpadu úplně skončit.
16. 4. 2024|

Piškot s hřebíky. Liberečtí policisté upozorňují na nebezpečné návnady pro psy

Policie v Liberci se zabývá několika případy, kdy byly objeveny nebezpečné návnady pro psy. Vypadají jako různé druhy pamlsků, uvnitř se ale skrývá ostrý předmět, který může psa poranit. Liberečtí policisté i tamní radnice nyní varují pejskaře, aby byli při venčení opatrní. Návnady se objevují v liberecké čtvrti Rochlice.
3. 8. 2023|

Hradecká radnice převzala kontrolu nad útulkem. Týrali tam zvířata, upozornili bývalí zaměstnanci

Královéhradecká radnice přebírá dohled nad tamním útulkem pro zvířata. Zřizovaly ho technické služby, ale podle bývalých pracovníků docházelo v útulku k týrání zvířat. Případem se už zabývá policie. Ochránci zvířat uvádějí, že podobný případ nepamatují.
13. 1. 2023|

Zastropování cen energií bude platit i pro další podniky, rozhodla vláda

Zastropované ceny energií budou platit i pro státní nebo městské podniky bez obchodní povahy. Typicky půjde například o technické služby, městské dopravní podniky nebo kulturní centra. Podmínkou je, aby je vlastnil stát nebo územní samosprávné celky. Cenový strop se také rozšíří na některé sportovní organizace. Zrušen byl také limit pro cenový strop u malých a středních firem u dodávek plynu. Opatření podle premiéra schválila vláda. Už dříve kabinet schválil maximální ceny elektřiny a plynu pro domácnosti, malé a střední firmy a veřejné instituce.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 14:04|

Rabující zloděje v ostřelovaných městech přivážou ke sloupům, reportuje Vlach o natáčení na Ukrajině

„Kyjev koncem února byl živým městem, dnes je z něj město duchů,“ říká redaktor Tomáš Vlach, který se právě vrátil z Ukrajiny. Tvrdí, že pro novináře ani humanitární pracovníky stále není těžké se do země dostat a dělat svou práci. Popsal různé podoby války, jak boje v okolí Kyjeva a situaci místních obyvatel, tak třeba práci ukrajinských technických služeb, nebo zacházení s rabujícími zloději.
18. 3. 2022|

Manželé si stěžovali na listí z městských stromů. Radnice má podle soudu jejich zahradu uklízet

Krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že radnice v Chlumci nad Cidlinou bude muset povinně po většinu roku uklízet listí a spadané květy na soukromé zahradě. Žalobu na město podali manželé Popkovi, kterým vadilo, že listí a květy z městských stromů padají na jejich pozemek. Radnice se však chce proti precedentnímu rozsudku bránit, podala proti němu dovolání k Nejvyššímu soudu.
29. 10. 2021|

Adršpach investoval do nového systému organizace skalního města, to ale chtějí převzít Lesy ČR

Skalní okruh v Adršpachu budou od příštího roku provozovat Lesy České republiky, které pozemky dosud pronajímají obci. Státní podnik chce mít bezprostřední vliv hlavně na návštěvnost skalního města. Změna přichází rok poté, kdy obec investovala do nového systému vstupu i parkování tak, aby přírodní památka netrpěla pod náporem lidí jako v předchozích letech.
28. 7. 2021|

Hradecké křižovatky budou „smart“. Začal se budovat inteligentní dopravní systém

V Hradci Králové v pátek prvními výkopovými pracemi začala stavba inteligentního dopravního systému (IDS), který by měl zvýšit plynulost a bezpečnost dopravy ve městě. Práce začaly na světelné křižovatce v Kuklenách, v následujících dnech budou stavbaři pokračovat na dalších křižovatkách. Celková hodnota stavby IDS činí 229 milionů korun bez DPH, spuštěn by měl být za dva roky.
2. 7. 2021|

Dopravu v centru Zlína změnila uzavírka kvůli stavbě kruhového objezdu u autobusového nádraží

Kvůli výstavbě okružní křižovatky je v centru Zlína uzavřená ulice Vodní, Bartošova a Trávník. Průjezd stavbou je povolen pouze autobusům veřejné dopravy a vozidlům integrovaného záchranného systému. Uzavírka potrvá do 30. září. Opětovné otevření ulic pro auta se předpokládá od 1. října.
1. 6. 2021|

30 let zpět: Místo vojny zametají ulice

Když na jaře 1990 novela branného zákona ustanovila možnost civilní služby, vítali ji mnozí mladí muži s pocitem úlevy a vděčnosti. Asi nikdo z nich ale nečekal, že by na ně místo pušky a zeleného mundúru mohlo čekat koště a oranžová vesta úklidové čety technických služeb.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
29. 11. 2020|

Horká voda, líh nebo ozon. Města ve Zlínském kraji dezinfikují veřejně přístupná místa různě

Města ve Zlínském kraji dezinfikují veřejně přístupná místa. Snaží se tak snížit riziko šíření koronavirové nákazy. Například ve Vsetíně hasiči ošetřili lihovým postřikem nádraží, náměstí a sídliště. Technické služby ve Zlíně zase používají horkou vodu. V Kroměříži dezinfikují prostory radnice ozonem.
25. 11. 2020|

Černá, modrá, žlutá. Až desetkrát lépe třídí lidé v obcích s barevnými kontejnery u každého domu

Už pět desítek měst a obcí na Blanensku si od letoška sváží odpad samo. Přidaly se totiž k Technickým službám Malá Haná, firmě založené spolkem několika z nich. Půl roku už také funguje systém třídění odpadu přímo v domech. Plastu a papíru tak popeláři svezou až desetkrát víc, než když kontejnery stály jen ve sběrných hnízdech.
17. 1. 2020|

Bez střechy nad hlavou, přesto v práci. Olomoucká charita začala nabízet zaměstnání bezdomovcům

Olomoucká charita začala nabízet lidem bez domova  pracovní příležitosti. Pro své klienty už získala zakázku od Technických služeb města Olomouce v podobě úklidu a čištění ulic. Na tento pilotní projekt naváže dalšími pracemi v lese ve spolupráci s Metropolitní kapitulou u svatého Václava v Olomouci. Cílem projektu je překonávání bariér, které jim brání uplatnit se na trhu práce.
14. 8. 2019Aktualizováno14. 8. 2019, 12:20|

Olomouc má „chytré“ odpadkové koše. Samy lisují odpad a popelářům nahlásí, když jsou plné

Olomouc v pátek v centru města a před vlakovým nádražím nainstalovala na zkoušku tři „chytré“ odpadkové koše. Samy upozorní dispečink technických služeb, že jsou plné, zároveň mají lisovací zařízení, které zmenší objem odpadků až šestinásobně. Pokud se osvědčí, stanou se v budoucnu součástí městského mobiliáře.
21. 6. 2019|