TÉMA

Radní

Vedení Liberce chce lanovku na Ještěd s jednou kabinou, prodlouženou k tramvaji

Liberečtí radní preferují variantu obnovy lanové dráhy na Ještěd, která počítá s jednou kabinou zavěšenou na dvou lanech a s prodloužením trasy ke konečné tramvaje v Horním Hanychově. Rozhodnutí ale bude na zastupitelích, kteří o lanovce budou jednat za týden. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) při rozhodování v radě zohlednili i výsledky ankety, v níž hlasovalo skoro 1700 lidí.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 19:25|

Nákladná rekonstrukce výběhu pro šimpanze v brněnské zoo se nepovedla. Budou v něm dželady

Místo šimpanzů budou v brněnské zoologické zahradě dželady, opice příbuzné paviánům. Rozhodli o tom brněnští radní, kteří schválili přestavbu expozice, do které se původně měli stěhovat šimpanzi, ale po dokončení se ukázalo, že je pro tato zvířata nevhodná. Původně přestavba pavilonu stála šedesát milionů korun, nyní se předpokládá, že celkové náklady dosáhnou téměř devadesáti milionů korun.
15. 2. 2024|

Dopravu v Olomouckém kraji přebírá po Záchovi hejtman Suchánek

Dopravu v Olomouckém kraji, která spadala pod bývalého hejtmanova náměstka Michala Záchu (dříve ODS) obviněného v kauze nezákonného ovlivňování dopravních staveb, bude mít na starost hejtman Josef Suchánek (STAN). Dohodli se na tom zástupci krajské koalice, kterou tvoří Piráti, STAN, Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. O tom, kdo z ODS nahradí Záchu v krajské radě, by mělo být rozhodnuto do poloviny příštího týdne.
24. 11. 2023|

Obviněný Zácha po postu krajského náměstka rezignoval i na funkci radního v Přerově

Bývalý krajský šéf ODS Michal Zácha obviněný z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji ve čtvrtek rezignoval na funkci uvolněného přerovského radního. Rezignaci na radnici přinesl osobně. Kvůli kauze ve čtvrtek v Přerově zasedala koaliční rada, její členové se rozhodli, že budou pokračovat ve stejné sestavě, uvolněné místo personálně zatím neobsadili. Michal Zácha je v případu obviněn společně s dalšími dvanácti lidmi, kvůli obvinění ve středu rezignoval i na post náměstka hejtmana a také na členství v ODS.
16. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 08:49|

Praha koupí budovu pošty v ulici Na Strži. Dá za ni přes 400 milionů

Vedení hlavního města kývlo na koupi budovy České pošty v ulici Na Strži v Praze 4. Ve čtvrtek odpoledne obchod za 425 milionů korun schválili zastupitelé. V dokumentu, který projednali o něco dříve městští radní, nebyla cena objektu uvedena, odhad soudního znalce ale hovořil o 417 milionech. Smlouvu chce město uzavřít ještě během čtvrtka, řekl radní Adam Zábranský (Piráti). Nákup podpořilo všech 57 přítomných zastupitelů. Jedná se o sedmipodlažní budovu z roku 1984 s přilehlými pozemky. Pošta vypsala na prodej budovy aukci, kterou ale následně zrušila.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 21:44|

Ve sněmovně skončila série mimořádných schůzí navržených opozicí, jejich programy schváleny nebyly

Poslanecká sněmovna ve středu po 15. hodině absolvovala sérii čtyř mimořádných schůzí svolaných z podnětu ANO. Opozice chtěla probrat zvýšení rodičovského příspěvku, ceny potravin, situaci v České poště a dopady chystané emisní automobilové normy Euro 7. První dvě schůze padly pod stůl po neschválení jejich programu, třetí předsedající přerušil pro nedostatek času. Ani u té poslední nakonec zákonodárci program neschválili. Dopoledne poslanci opět nedokončili finální debatu o změnách ve volbě radních ČT a ČRo, k hlasování kvůli opozičním projevům nedospěli. V nich poslanci obviňovali koalici ze snah o kontrolu veřejnoprávních médií a letošní volby generálního ředitele ČT.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 18:51|

Poslance čekají náročná jednání, na programu jsou volební a silniční novela i mediální zákony

Poslance v příštích dnech čekají důležité body. Projednají návrh, podle nějž by se v Česku místo dvou dní volilo jen jeden, koalice hodlá otevřít také debatu o korespondenčním hlasování. Opozice je proti a tvrdý střet se čeká i na mimořádné schůzi k zákonu o České televizi a Českém rozhlase.
20. 2. 2023|

Čištění příkopů ve Frýdku-Místku nebylo předražené, rozhodl nepravomocně soud

Okresní soud ve Frýdku-Místku v pátek podruhé zprostil bývalé frýdecko-místecké radní obžaloby v případu předražených zakázek na čištění příkopů na území města. Obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušování povinností při správě cizího majetku čelilo čtrnáct bývalých radních a jeden vedoucí úředník. Podle státního zástupce městu způsobili škodu přesahující šest milionů korun, podle rozhodnutí soudu ale skutek uvedený v žalobě nebyl trestným činem. Rozsudek není pravomocný. Čtyři přítomní obžalovaní se práva na odvolání vzdali. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 12:15|

Oprava Václavského náměstí podraží o téměř sto milionů. Kvůli „nepředvídatelným okolnostem“

Hlavní město zaplatí firmě Hochtief za rekonstrukci spodní části Václavského náměstí zhruba 420,1 milionu korun s DPH. To je o zhruba 93,4 milionu více, než bylo původně v plánu. Radní města v pondělí schválili v pořadí třetí dodatek ke smlouvě, kterým odsouhlasili zvýšení ceny o dalších zhruba 54,6 milionu korun. Náklady navíc podle dodatku vznikly vlivem „nepředvídatelných okolností“.
5. 9. 2022|

Novou pražskou radní se stala starostka Slivence Jana Plamínková. Nahradila Hlubučka

Novou radní a náměstkyní primátora hlavního města se stala dosavadní městská zastupitelka a starostka Slivence Jana Plamínková (STAN). Ve funkci nahradila dosavadního stranického kolegu Petra Hlubučka (STAN), který kvůli obvinění ze strany policie rezignoval. Plamínkovou ve čtvrtek zvolili pražští zastupitelé.
16. 6. 2022|

Pražané si stěžují na hluk koncertů. Nová vyhláška by mohla začít platit ještě o prázdninách

Hlavní město Praha chce urychlit přípravu protihlukové vyhlášky, která se má týkat hudebních akcí v Ledárnách Braník. Platit by tak mohla už od začátku prázdnin. Reaguje tím na petici a stížnosti lidí, kteří bydlí v okolí. Nařízení počítá s menším počtem koncertů, než které jsou teď v plánu. Pořadatelé tvrdí, že už udělali změny, aby se hluk tolik nešířil.
3. 6. 2022|

Koalice v Ústí nad Labem ztratila většinu. Tři radní PRO! Ústí rezignovali

Z koalice v Ústí nad Labem v pondělí odešlo hnutí PRO! Ústí. Radní Martin Hausenblas, Eva Outlá a Martin Krsek rezignovali na své funkce. Teď je vládnoucí ústecká koalice v menšině. Tvoří ji ANO, ODS a PRO Zdraví a Sport, což je 12 zastupitelů. V opozici zůstalo PRO! Ústí, Vaše Ústí, SPD, KSČM, Ústecké fórum občanů a dva nezařazení, v součtu 25 zastupitelů. Před odchodem PRO! Ústí z koalice byl poměr 20 ku 17.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 15:25|

Politici ve Frýdku-Místku při prodeji pozemků nepochybili, potvrdil soud

V pořadí druhý zprošťující rozsudek nad sedmi bývalými a současnými politiky Frýdku-Místku vynesl soud. Žalobce je před něj poslal za údajně nevýhodný prodej městských pozemků, při kterém podle něj město přišlo o více než 14,5 milionu korun. Soudkyně i tentokrát rozhodla, že obžalovaní nic nezákonného neudělali.
5. 3. 2021|

„Nechtějí být vnímány jako inkubátory,“ tvrdí polský opoziční politik o ženách

„Naprosto ignoruje právo na život a rozhodnutí ženy,“ kritizoval radní Varšavy Marek Szolc v Událostech, komentářích rozhodnutí ústavního soudu zakazující potraty v případě vážných vývojových vad plodu. Polská vláda ho prozatím ve sbírce zákonů nezveřejní. Proti zákonu se ve městech už druhým týdnem konají rozsáhlé demonstrace.
7. 11. 2020|

Bývalý radní Přerova byl uznán vinným ze sexuálního nátlaku. Dostal podmínku a zaplatí 50 tisíc

Okresní soud v Přerově uznal politika Marka Dostála (ODS) vinným ze sexuálního nátlaku a uložil mu roční trest se zkušebním odkladem na dva roky. Kromě toho musí poškozené zaplatit padesát tisíc. Podle rozsudku zneužil svou funkci a ženu, která v jeho firmě pracovala jako servírka, ve dvou případech přiměl k orálnímu styku. Původně mu hrozily čtyři roky vězení.
21. 6. 2019Aktualizováno21. 6. 2019, 14:59|