TÉMA

Qantas

Letecké společnosti jsou pandemií tvrdě zasaženy. Osekávají náklady a žádají pomoc od vlád

Letecké společnosti budou pro přežití následků krize kolem nového koronaviru potřebovat od vlád pomoc až 200 miliard dolarů (4,9 bilionu korun). Uvedlo to Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Samotné aerolinie již přistupují k úsporným opatřením, často velmi tvrdým.
19. 3. 2020|

Ve zdraví a ve středu zájmu. Rekordní let trval 19 hodin a 16 minut

Po 19 hodinách a 16 minutách strávených ve vzduchu přistálo na letišti v Sydney dopravní letadlo s padesáti lidmi na palubě. Nonstop letem s cestujícími z New Yorku se Dreamliner australské společnosti Qantas postaral o vytvoření nového rekordu. Prozatím šlo ze strany firmy o experiment, který měl ukázat dopad tak dlouhého letu na lidský organismus. Navážou na něj ještě zkušební lety bez mezipřistání z Austrálie do Evropy. V příštím desetiletí by Qantas chtěl začít takto létat pravidelně.
20. 10. 2019|

Nejdelší let světa odstartoval z New Yorku. Zatím jen na zkoušku, aerolinka chce vědět, co se stane cestujícím

Dreamliner s několika desítkami pozvaných cestujících odstartoval z New Yorku k experimentu, který by se mohl přerodit v nejdelší pravidelnou nonstop linku světa. Australský dopravce Qantas by chtěl létat bez mezipřistání z New Yorku do Sydney, což je trasa dlouhá přes 16 tisíc kilometrů – o tisíc více než dosavadní nejdelší nonstop let světa. Lidé na něm stráví ve vzduchu 19,5 hodiny.
19. 10. 2019|

Pryč z Hormuzského průlivu. Aerolinky hromadně mění trasy kvůli obavám z konfliktu USA s Íránem

Americký letecký úřad (FAA) vydal zákaz přeletů civilních letadel nad Hormuzským průlivem a Ománským zálivem. Reaguje tak na napětí mezi Spojenými státy a Íránem, které se vystupňovalo po sestřelení amerického bezpilotního letadla. Varování hodlají respektovat i další významné aerolinky z celého světa včetně British Airways nebo Lufthansy.
21. 6. 2019Aktualizováno21. 6. 2019, 14:12|