TÉMA

KLM Royal Dutch Airlines

Obavy z ruského útoku postihují letectví nad Ukrajinou. První stroj přistál raději před jejími hranicemi

Ukrajině kvůli obavám z ruské invaze a s ní spojeného rizika hrozí faktické odstřižení od letecké dopravy, přestože ukrajinská vláda ujišťuje, že je odhodlána ponechat vzdušný prostor otevřený. Varování z neoficiálních zdrojů se nejprve objevila v médiích. Později je potvrdila letecká společnost SkyUp, jejíž linka z Madeiry do Kyjeva musela v noci na neděli přistát v Kišiněvu, protože vlastník letadla zakázal, aby stroj vletěl do ukrajinského vzdušného prostoru. Už v sobotu zrušila lety na Ukrajinu nizozemská společnost KLM.
13. 2. 2022Aktualizováno13. 2. 2022, 21:29|

Evropský soud rozhodl opět ve prospěch Ryanairu. Odmítl další státní pomoc pro aerolinie Condor

Irská letecká společnost Ryanair vyhrála soudní spor kvůli státní pomoci německé charterové letecké společnosti Condor zasažené následky pandemie. Druhý nejvyšší unijní soud – takzvaný Tribunál, který je součástí Soudního dvora EU – anuloval povolení Evropské komise k udělení státní pomoci, a to pro nedostatek odůvodnění. Jedná se již o třetí vítězství firmy v boji proti miliardové státní pomoci, kterou obdrželi její konkurenti.
9. 6. 2021|

Biden odsoudil nucené přistání letadla v Minsku, další aerolinky se vyhýbají Bělorusku

Za skandální označil americký prezident Joe Biden nedělní incident v Minsku. Běloruské úřady donutily komerční let společnosti Ryanair z Atén do Vilniusu k přistání v Minsku a posléze zadržely opozičního novináře Ramana Prataseviče, který tímto letem cestoval. Další západní společnosti přestávají létat nad Běloruskem, běloruské aerolinky ruší lety do Paříže a Londýna.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 19:10|

Evropský soud vyhověl aerolinkám Ryanair. Zrušil státní pomoc dopravcům KLM a TAP

Tribunál Evropské unie ve středu zrušil rozhodnutí Evropské komise, která kvůli dopadům koronavirové krize schválila státní pomoc aerolinkám KLM a TAP. Orgán tak vyhověl stížnosti irské letecké společnosti Ryanair. Komise v případě nizozemské KLM schválila zemi, v níž firma sídlí, pomoc 3,4 miliardy eur (86,6 miliardy korun). Ohledně portugalských aerolinek TAP činila schválená pomoc 1,2 miliardy eur (30,6 miliardy korun), sdělil soud.
19. 5. 2021Aktualizováno19. 5. 2021, 13:37|

Nizozemské aerolinky jako první na světě podnikly let se syntetickým palivem

Nizozemské aerolinky KLM uskutečnily jako první na světě komerční let s cestujícími s využitím syntetického leteckého paliva vyrobeného z udržitelného zdroje. Letadlo s tímto palivem letělo minulý měsíc z Amsterdamu do Madridu, oznámila tato letecká společnost.
9. 2. 2021|

Lidé cestovat chtějí, čekají jen na to, až to bude praktické a bezpečné, říká ředitel Kiwi.com

Cestování je oblast, která letos zazanemanala kvůli pandemii koronaviru obrovské propady. Ve většině zemí v podstatě ze dne na den vše skončilo –⁠ hranice se zavřely, letadla dosedla na zem a lidé chtěli za své letenky peníze zpátky. Navzdory součané situaci se však o „osud“ cestování ředitel a zakladatel vyhledávače Kiwi.com Oliver Dlouhý neobává. „Poptávka je, čeká se jen, až to bude praktické a bezpečné,“ uvedl v Interview ČT24.
6. 12. 2020|

Pryč z Hormuzského průlivu. Aerolinky hromadně mění trasy kvůli obavám z konfliktu USA s Íránem

Americký letecký úřad (FAA) vydal zákaz přeletů civilních letadel nad Hormuzským průlivem a Ománským zálivem. Reaguje tak na napětí mezi Spojenými státy a Íránem, které se vystupňovalo po sestřelení amerického bezpilotního letadla. Varování hodlají respektovat i další významné aerolinky z celého světa včetně British Airways nebo Lufthansy.
21. 6. 2019Aktualizováno21. 6. 2019, 14:12|