TÉMA

Malaysia Airlines

V případu sestřelení letadla MH17 jsou silné indicie i proti Putinovi. Ke stíhání ale dle vyšetřovatelů nestačí

Mezinárodní tým, který vyšetřuje sestřelení malajsijského letada MH17 má „silné indicie“, že ruský vůdce Vladimir Putin rozhodl o dodání raketového systému Buk separatistům, kteří byli plně pod kontrolou Moskvy. Důkazy jsou ale nedostatečné k zahájení trestního stíhání. Podobně je tomu také v případě dalších podezřelých. Letadlo bylo sestřeleno systémem Buk v roce 2014 na východě Ukrajiny z území ovládaného ruskými silami, neštěstí si vyžádalo 298 životů.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 15:42|

Let MH17 v roce 2014 sestřelila raketa ruské výroby, rozhodl nizozemský tribunál a odsoudil na doživotí tři obžalované

Dopravní letadlo společnosti Malaysia Airlines bylo v létě 2014 sestřeleno raketou ruské výroby odpálenou z pole na separatisty ovládaném východu Ukrajiny, který v té době kontrovalo Rusko. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek potvrdil soud v nizozemském Haagu. Soud v nepřítomnosti odsoudil na doživotí dva Rusy a jednoho ukrajinského občana za vraždu všech 298 cestujících a členů posádky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj verdikt uvítal, Rusko rozhodnutí označilo za politickou objednávku.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 20:44|

Od Nizozemska přes Ukrajinu až po Malajsii. Svět si připomíná pět let od tragédie letu MH17

Páté výročí zřícení letadla společnosti Malaysia Airlines si připomněli lidé poblíž místa neštěstí na východní Ukrajině i ve vzdálené Malajsii. Příbuzní a přátelé obětí se sešli také u památníku poblíž amsterdamského letiště Shiphol, kde 298 lidí před pěti lety nastoupilo na osudný let MH17 do Kuala Lumpuru.
17. 7. 2019|

„Status: Unknown“. Od katastrofy letu MH17 uplynulo pět let, vyšetřovatelé ukázali na čtyři podezřelé

Přesně před pěti lety, 17. července 2014, odstartoval krátce po poledni z amsterdamského mezinárodního letiště Schiphol letoun Malaysia Airlines. Letadlo s 298 lidmi na palubě mířilo do Kuala Lumpuru. Do cíle ovšem nikdy nedorazilo. Tři hodiny po vzletu ho nad východní Ukrajinou sestřelila raketa země-vzduch vypálená z území ovládaného proruskými separatisty. Neštěstí nikdo nepřežil. Minulý měsíc vyšetřovatelé oznámili, že kvůli katastrofě budou souzeni Rusové Igor Girkin, známý jako Strelkov, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko.
17. 7. 2019|

Pryč z Hormuzského průlivu. Aerolinky hromadně mění trasy kvůli obavám z konfliktu USA s Íránem

Americký letecký úřad (FAA) vydal zákaz přeletů civilních letadel nad Hormuzským průlivem a Ománským zálivem. Reaguje tak na napětí mezi Spojenými státy a Íránem, které se vystupňovalo po sestřelení amerického bezpilotního letadla. Varování hodlají respektovat i další významné aerolinky z celého světa včetně British Airways nebo Lufthansy.
21. 6. 2019Aktualizováno21. 6. 2019, 14:12|