TÉMA

Jan Rejžek

30 let zpět: Nick Cave poprvé zavítal do Prahy

Do Československa zavítala další výrazná hvězda rockové hudby, australský muzikant, herec a spisovatel Nick Cave. V beznadějně vyprodané pražské Lucerně vystoupil se svou kapelou The Bad Seeds.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
6. 9. 2022|

I banality dokázala sdělit přesvědčivým způsobem, říká kritik o Zagorové. Vzpomínají kolegové i politici

Inspirativní, autentická, lidská. Tak vzpomínají na zpěvačku Hanu Zagorovou její kolegové, ale i česká politická reprezentace. Zpěvačka zemřela 26. srpna, bylo jí 75 let.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 23:25|

Havel jako spoluvězeň, švagr i soused se špinavými botami. Pamětníci vzpomínají, jak dramatik a prezident ovlivnil jejich život

Potkali se s ním v divadle, ve vězení anebo v samoobsluze – pro všechny to ale bylo setkání osudové. Pět pamětníků vzpomíná na to, jak jejich život ovlivnil Václav Havel. Někteří ho poznali ještě v době, kdy byl „jen“ obyčejným dramatikem, jiní už jako politického aktivistu a bojovníka za lidská práva. Všichni se ale shodují v jednom: i po tom, co se stal prezidentem, zůstal citlivým a smířlivým člověkem, který druhé nesoudil, rád vařil a byl nenapravitelný puntičkář.
18. 12. 2021|

Česko si připomíná deset let od úmrtí Václava Havla. Nevšedního politika se smyslem pro humor

V sobotu uplyne deset let od úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Ve speciálním vysílání Událostí, komentářů si ho připoměli osobnosti z několika pohledů – jako umělce, politika i přítele. Dramatik a někdejší disident Václav Havel patřil mezi klíčové aktéry zániku komunistického režimu v roce 1989. Byl devátým a zároveň posledním prezidentem Československa a po jeho rozdělení prvním českým prezidentem. Letos v říjnu by se dožil pětaosmdesáti let.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 22:57|
1989

Praha i venkov, umělci i dělníci. Před 30 lety režimem otřáslo Několik vět

První polovina roku 1989 v Československu se nesla ve znamení sílící aktivity opozice, která postupně pronikala i mimo oblast disentu. Jednou z klíčových událostí té doby byl vznik petice, pod kterou se masově podepisovali představitelé kultury i dělníci. Text Několika vět byl poprvé zveřejněn 22. června v tehdy ilegálních Lidových novinách. Přesně o týden později manifest zazněl na rozhlasové stanici Svobodná Evropa. Petici pak postupně podepsalo na 40 tisíc lidí.
22. 6. 2019|