TÉMA

Peloponés

Řecké úřady zrušily stav nouze na Rhodosu. Hoří ale u Olympie

Řecké úřady v sobotu podle portálu eKathimerini zrušily stav nouze na ostrově Rhodos. Vyhlásily ho tam před několika dny v souvislosti s ničivými požáry. Agentura DPA informovala, že několik lesních požárů se rozhořelo nedaleko antické Olympie v západní části Peloponéského poloostrova a že civilní ochrana vyzvala obyvatele několika vesnic k evakuaci.
29. 7. 2023|

Evakuace turistů z Rhodosu pokračují, při hašení na Evii se zřítil letoun

Požáry na ostrově Rhodos se podle místních úřadů momentálně šíří ve třech největších frontách, nejvíce zasažena je stále střední část ostrova. Oheň už spálil plochu o rozloze zhruba čtyři sta kilometrů čtverečních, odhady ale hovoří ještě o vyšším čísle. Ochlazení by do regionu mohlo přijít ve čtvrtek. Z oblasti dále pokračují evakuace turistů, cestovní kanceláře však na ostrov dopravují další klienty. Hoří i na dalších řeckých ostrovech Evia a Korfu, dále také na Peloponéském poloostrově. Na Evii se zřítilo hasičské letadlo, zahynuli dva řečtí piloti.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 22:11|

Hasiči stále bojují s rozsáhlým požárem na Rhodosu, hoří i na dalších řeckých ostrovech

Na ostrově Rhodos pokračuje boj s ohněm a evakuace obyvatel. Ze zasažených oblastí se již podařilo dostat dvacet tisíc lidí. Pomáhá armáda i Červený kříž. Ovšem požáry se rozhořely i na dalších místech Řecka, které v neděli zasáhla vlna veder. Tamní záchranná služba dosud neeviduje žádné zraněné.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 21:50|

Monoxylon dorazil do cíle. Česká expedice plula pět set kilometrů Egejským mořem

Česká námořní expedice Monoxylon IV je v cíli své zhruba pět set kilometrů dlouhé trasy Egejským mořem. Experimentální archeologové z Archeoparku Všestary na Královéhradecku se ve středu v replice pravěkého člunu vylodili na Peloponésu v pevninském Řecku poblíž významné archeologické lokality, jeskyně Franchthi v Argolském zálivu. Informoval o tom archeolog a organizátor expedice Radomír Tichý. Cílem výpravy je přispět k poznání, jak před devíti tisíci lety ve Středomoří vypadala zemědělská kolonizace.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 20:10|

Pokračují záchranné práce po ztroskotání lodě s migranty u řeckých břehů

Řečtí záchranáři dále hledají pohřešované po ztroskotání lodi s migranty u poloostrova Peloponés. Úřady potvrdily, že obětí je 78, počet ale může výrazně vzrůst. Podle svědků a odhadů mohlo být na palubě lodi 400 až 750 lidí, napsala agentura Reuters. Nehodu jich přežila pouhá stovka a šance, že týmy záchranářů na moři najdou další, každou hodinou klesá. Vláda v Athénách kvůli tragédii vyhlásila třídenní státní smutek.
15. 6. 2023|

U řeckého pobřeží ztroskotal člun s migranty, nejméně 79 jich zemřelo

Nejméně 79 lidí se utopilo, když ve vodách jihozápadně od poloostrova Peloponés ztroskotal rybářský člun převážející migranty. Informovala o tom agentura AFP, která se odvolává na řeckou pobřežní stráž. Té se z člunu, který se potopil v noci na středu, dosud podařilo zachránit 104 lidí. Člun podle odhadu řeckých úřadů převážel až sedm set padesát pasažérů, ale podle vlády přesný počet stále není možné určit.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 22:38|

Požáry ohrožují i národní parky. Hoří například u řeckého parku Dadia nebo Yosemitského v USA

Hasiči v Řecku bojují s desítkami požárů porostu, ten největší nyní ohrožuje národní park Dadia na severovýchodě země. Oheň na území s chráněnými lesy a mnoha druhy vzácných živočichů, zejména ptáků, se snaží zastavit na 320 hasičů, kterým pomáhají dobrovolníci i vojáci. Nasazeny jsou také dvě desítky letadel a vrtulníků, uvedl list Kathimerini. Plameny nyní ohrožují také Yosemitský národní park v americké Kalifornii. Oheň zvaný „Oak“ je letos v tomto státě největší.
24. 7. 2022Aktualizováno24. 7. 2022, 20:32|

Jižní Itálie je v plamenech, nedaleko Říma evakuovali desítky lidí. V Řecku se situace stabilizovala

Středomoří dál sužují vysoké teploty a požáry. Nedaleko Říma se muselo evakuovat několik desítek lidí, oheň se rychle šíří v přírodní rezervaci Monte Catillo asi dvacet kilometrů od okraje metropole. Hoří i na několika dalších místech jižní Itálii. V Řecku se hasičům poprvé po dvou týdnech podařilo dostat všechna ohniska pod kontrolu. V Alžírsku zadrželi 22 lidí podezřelých ze založení nejničivějších požárů v historii země. Lesní požáry na východě Sibiře již poničily plochu velkou skoro jako Česko. Kvůli sporu politiků nemohou požáry v Bosně hasit armádní vrtulníky.
13. 8. 2021Aktualizováno13. 8. 2021, 20:02|

Řeckému ostrovu Euboia ulevil noční déšť. Premiér se omluvil za chyby

Rozsáhlé požáry v Řecku za posledních devět dní zcela zničily na tři stovky budov a 85 tisíc hektarů porostu, zveřejnil v novém odhadu list Kathimerini. Na poloostrově Peloponés a na ostrově Euboia plameny nadále krotí stovky hasičů, situaci na ostrově ale zlepšily noční deště a bouřky. Premiér Kyriakos Mitsotakis požáry označil za nejhorší ekologickou katastrofu za poslední dekády a slíbil finanční pomoc zasaženým oblastem.
12. 8. 2021Aktualizováno12. 8. 2021, 13:23|

Požáry na Peloponésu opět nabraly na síle, v Alžírsku má oheň nejméně 65 obětí

Na řeckém Peloponéském poloostrově, kde hasiči dva týdny bojují s lesními požáry, očekávají další posily. Situace se tam v úterý kvůli rychle se měnícímu větru zhoršila, evakuováno proto bylo preventivně 21 vesnic. Na Peloponés do oblasti požárů, kde pomáhají i čeští hasiči, se nyní masivně stahují řečtí hasiči z okolí Atén, řekl velitel české jednotky Richard Franc. S lesními požáry se potýká také Alžírsko, které hlásí nejméně 65 obětí.
11. 8. 2021Aktualizováno11. 8. 2021, 20:12|

„Cítím hněv, nic jiného.“ Rozzlobení Řekové vyšli do ulic kvůli ohnivé katastrofě

Kvůli přetrvávajícím požárům v Řecku vyšli lidé do ulic. Vládě vyčítali nezvládnutí situace a nedostatečnou pomoc. A přestože se do hašení zapojilo přes dvacet států včetně Česka, oheň se stále nedaří dostat pod kontrolu. Plameny spálily za posledních deset dnů přes padesát tisíc hektarů porostu, celkově už však přes sedmdesát a tisíce obyvatel kvůli nim musely opustit své domovy. Řecký premiér se za situaci omluvil a slíbil finanční pomoc.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 21:16|

Plameny v Řecku pomáhají hasit stovky zahraničních hasičů, v neděli večer tam vypukl další požár

Lesní požáry v Řecku pomáhají či se chystají hasit stovky hasičů a desítky kusů techniky, jež vyslalo dvacet dva zahraničních zemí. V neděli večer jim na Twitteru poděkoval řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Mezi zeměmi, které Řecku pomáhají zvládnout nejhorší požáry za poslední desítky let, je i Česká republika. Čeští hasiči přijeli do jihoevropské země v neděli večer. Pomáhat začínají na poloostrově Peloponés, nyní zkoumají přidělený sektor.
9. 8. 2021Aktualizováno9. 8. 2021, 19:32|

Masivní nasazení pomohlo zmírnit požáry u Atén. Jinde v Řecku síly chybí a živel zuří

Z oblastí Řecka zasažených ničivými lesními požáry zaznívá volání o pomoc, podle místních úřadů je situace katastrofální na severu ostrova Euboia. Naopak dál se zlepšuje na severu Atén, kde se hasí menší ohniska požárů. V souvislosti s touto vlnou už v Řecku zemřeli nejméně dva lidé. Na ostrově Zakynthos v neděli havarovalo letadlo nasazené k hašení, pilot je v pořádku. S lesními požáry zápasí i v Turecku, kde si vyžádaly nejméně osm lidských životů.
8. 8. 2021Aktualizováno8. 8. 2021, 19:50|

Česko pomůže Řecku s hašením. Dva lidé tam zemřeli, oheň zabíjel i v Itálii

V souvislosti s lesními požáry, které zasáhly okolí Atén, zemřeli dva lidé. Informovala o tom agentura AFP. Tisíce dalších musely prchnout do bezpečí poté, co se opět rozhořel les asi dvacet kilometrů severně od města. Plameny, které měli hasiči ve čtvrtek ráno pod kontrolou, rozfoukal silný západní vítr a k jejich síle přispěly i teploty přesahující 40 stupňů Celsia. Česko vyšle na pomoc konvoj 15 vozidel a 36 hasičů, jeden vrtulník už hasí v sousední Albánii. Dva mrtvé hlásí Itálie. Také turecké úřady evakuovaly dalších šest vesnic poblíž města Milas v turisticky oblíbené provincii Mugla na jihozápadě země. Obavy vzbudil lesní požár nedaleko uhelné elektrárny.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 23:14|

Řecké úřady nařídily kvůli požárům další evakuace, hasiči zachránili starověkou Olympii

Úřady kvůli rozsáhlým lesním požárům nařídily další evakuace na druhém největším řeckém ostrově Euboia. V noci na čtvrtek se hasičům podařilo zachránit starověkou Olympii na západě Peloponéského poloostrova a pod kontrolu dostali i plameny u Atén. Požáry sužují i Turecko, většinu z nich se už ale podařilo dostat pod kontrolu. Severní Makedonie vyhlásila kvůli požárům nouzový stav, v Bulharsku zemřeli dva lidé.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 18:57|

Počet obětí požárů se v Turecku zvýšil na osm, s ohni bojují v Řecku a Itálii

Počet obětí lesních požárů, které tento týden zasáhly Turecko, se zvýšil na osm. Tureckým hasičům se podařilo dostat pod kontrolu přes stovku požárů na jihu země, uvedla agentura AP. Oheň ale nadále sužuje rovněž jihozápad řeckého Peloponéského poloostrova, ostrov Rhodos a jižní Itálii. Jih Evropy se již několik dní potýká s vlnou velkých veder.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 21:03|

Pobřeží u Korintského zálivu zachvátil požár. Živel vytvořil apokalyptický výjev

Řecko zachvátil rozsáhlý lesní požár, kvůli kterému se muselo evakuovat 18 vesnic u pobřeží Korintského zálivu. Evakuace se týkala i tří  blízkých klášterů. Oheň poničil řadu rekreačních domů, nikdo nebyl zraněn. Požár v lesnaté oblasti na jihu Řecka, asi 70 kilometrů od Atén, se rozhořel v noci na čtvrtek a večer s ním zápasilo na 250 hasičů.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 20:52|

Řecko slaví dvousté výročí nezávislosti, velkolepá armádní přehlídka byla bez diváků

Salvami z kanónů, historickou vojenskou přehlídkou, stovkami národních vlajek a tisíci modrých a bílých květin slavili v Aténách na Den nezávislosti dvousté výročí začátku války za nezávislost. Oslav se kromě řeckých vládních činitelů účastnili mimo jiné ruský premiér Michail Mišustin, francouzská ministryně obrany Florence Parlyová či britský princ Charles, tedy zástupci zemí, jež začátkem 19. století řeckým povstalcům pomohly vybojovat nezávislost na Osmanské říši.
25. 3. 2021|

Řecký diktátor, který se za války postavil silnějším Italům. Před 80 lety zemřel Ioannis Metaxas

Přesně před 80 lety – 29. ledna 1941 – zemřel Ioannis Metaxas. Řecký diktátor během své čtyři roky trvající vlády masově pronásledoval politické oponenty, budoval policejní stát a uplatňoval tvrdou cenzuru. Na druhou stranu se však nekompromisně postavil Mussoliniho Itálii, za což ho Řekové dodnes oslavují.
29. 1. 2021|

Medikán Janos si v Řecku vyžádal dvě oběti

Medikán Janos má první dvě oběti. V pátek vyvracel stromy a způsobil výpadky proudu na Jónských ostrovech a západním Peloponésu, v sobotu se přesunul na centrální části Řecka, kde zaplavil ulice a domy. Zasáhl hlavně oblasti kolem měst Karditsa a Farsala.
19. 9. 2020Aktualizováno19. 9. 2020, 12:50|

Bouře Janos působí v Řecku výpadky proudu a zaplavuje domy, zraněné úřady nehlásí

Řecko se potýká s bouří Janos, kterou meteorologové označují za takzvaný medikán, tedy středomořský hurikán. Živel způsobil hmotné škody, oběti ani zraněné úřady nehlásí. Očekává se, že bouře se přes Řecko bude přesouvat do konce víkendu.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 13:08|

Na Řecko se řítí bouře Janos. Tamní vláda vyhlásila pohotovost

Řecká vláda vyhlásila v osmi regionech na západě Řecka stav pohotovosti kvůli blížící se subtropické bouři, která by kvůli silnému větru a intenzivním srážkám mohla způsobit záplavy a rozsáhlé výpadky dodávek elektřiny. Informoval o tom deník Kathimerini. Bouři Janos meteorologové označují za takzvaný medikán (tedy středomořský hurikán), zatím se ale neví, jakou silou zasáhne pevninu a zda ohrozí i města jako Atény a Korint.
17. 9. 2020|

Okolí Atén zachvátily lesní požáry. Řecká vláda evakuovala tisíce domácností

Řecké úřady ve středu nařídily evakuaci několika tisíc domácností v blízkosti Atén kvůli rozsáhlým lesním požárům, které od úterního večera sužují okolí venkovských rezidenčních oblastí, informuje agentura AP. Požáry přírody zachvátily od úterka i další místa po celé zemi. Zatím nejsou hlášena žádná zranění.
9. 9. 2020|

Desítky evakuovaných po záplavách v západním Řecku. Zemi mají zasáhnout další bouře

Kvůli záplavám v západním Řecku musely být evakuovány desítky místních obyvatel. Informovala o tom agentura Reuters. Nikdo nebyl raněn a nikdo se nepohřešuje. Záplavy po poslední bouři poničily silnice poblíž přístavů Nafpaktos na jihu hlavní části pevninského Řecka a Patra na severu Peloponésu. Nepřízeň počasí bude podle meteorologů v Řecku přetrvávat do středy.
15. 7. 2019|