TÉMA

Karel Vaš

„Lidé jsou schopni všeho, záleží na rozhodnutí.“ Politický vězeň Pravomil se mstí prokurátorovi Vašovi i na divadle

Tragický příběh válečného hrdiny a politického vězně Pravomila Raichla je pro tvůrce přitažlivý. Inspiroval Českým lvem oceněný film Staříci a také román Petra Stančíka. Podle jeho knihy Pravomil aneb Ohlušující promlčení vznikla hra pro pražské Divadlo v Dlouhé. Dramatizace – spolu s Pavlem Baďurou – a režie se ujal Tomáš Dianiška, který s nadhledem, a přitom bez zlehčování pro jeviště zpracoval už například atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, dobu padesátých let či příběh zpěvačky Věry Špinarové.
23. 3. 2023|

Tohle není válka na Ukrajině, tohle je válka v Evropě, tvrdí Mikuláš Kroupa z Post Bellum

Někteří z lidí, kteří se podělili o své příběhy s dokumentaristy z Post Bellum, nyní čelí izolaci a strachu ze zapomnění. Část z nich je příliš hrdá a raději si neřekne o pomoc, i když má problémy se zaplacením vysokých účtů za energie. Do Evropy se zároveň vrátila válka a události na Ukrajině nás musí přivést k zamyšlení, v jaké době žijeme, řekl v Interview ČT24 Mikuláš Kroupa, ředitel organizace Post Bellum, která spolupracuje s pamětníky 20. století.
12. 11. 2022|

Zemřel „král Šumavy". Odbojář Hasil pomohl desítkám lidí ke svobodě

V pátek zemřel v USA ve věku 95 let protikomunistický odbojář Josef Hasil, známý jako „král Šumavy“. Někdejší pohraničník pomohl na přelomu 40. a 50. let 20. století desítkám lidí dostat se přes hranice na Západ. V odboji pokračoval navzdory perzekucím svých blízkých i přes ohrožení vlastního života. Nezastavilo ho ani vězení, kam ho po udání komunistický režim poslal. V roce 2001 dostal od prezidenta Václava Havla medaili Za hrdinství.
16. 11. 2019Aktualizováno16. 11. 2019, 21:11|

Věznění bylo bezdůvodné, soud rehabilitoval generála Milana Píku

Městský soud v Praze ve středu rehabilitoval generála Milana Píku za jeho neoprávněné věznění komunistickým režimem koncem 40. let. Podle soudkyně je to jediná možná reakce na křivdy způsobené totalitním režimem. Podle tehdejší komunistické obžaloby připravoval v roce 1948 únos z vězení svého otce, generála Heliodora Píky, který se později stal obětí justiční vraždy. Ve vazbě strávil Píka mladší čtvrt roku.
30. 10. 2019Aktualizováno30. 10. 2019, 17:26|

„Lidem je to ukradený.“ Staříci natočili trailer o své pomstě

Stará křivda nerezaví. Alespoň ne pro dva bývalé politické vězně, kteří se rozhodnou zabít někdejšího komunistického prokurátora. Čeká je výprava proti stáří, minulosti i lhostejnosti. V kinech jejich cestu za pomstou mohou diváci sledovat od 17. října, už o měsíc dříve na ni láká trailer. Za spravedlností se ve filmu Staříci vydají Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička.
16. 9. 2019|

Jako odbojář Raichl a prokurátor Vaš. Staříci si vyrovnávají účty s komunismem i stářím

Vysoké i nízké věci, které nás provázejí životy, spojují Staříci. S trochou absurdního humoru pojednávají o pravdě, svobodě, vině a trestu, ale i obtížích obtěžujícího stárnutí. Snímek inspirovaný skutečným případem je celovečerním hraným debutem Martina Duška a Ondřeje Provazníka, kteří se podělili o režii a scénář. V hlavních rolích se představí Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička. Herci a tvůrci Staříky uvedli na karlovarském festivalu v sekci mimo soutěž, do kin drama o vyrovnání s totalitní minulostí vstoupí letos v říjnu.
30. 6. 2019|

Před 70 lety byl zavražděn generál Heliodor Píka. Ti, kterým pomohl, ho nakonec zabili, říká správkyně jeho odkazu

„Není ve mně zloby, nenávisti ani pomstychtivosti, studí mne však hořká lítost nad tím, že zmizela spravedlnost,“ napsal československý generál Heliodor Píka před 70 lety těsně předtím, než ho komunisti zavraždili ve věznici Bory. Píka se tak stal první obětí justiční zvůle komunistického režimu. V Událostech, komentářích na něj vzpomínala správkyně generálovy pozůstalosti Jana Horáková a také jeho prasynovec Jan Píka.
22. 6. 2019|

Spravedlnost zmizela. Justiční vražda generála Píky patří k nejhrůznějším komunistickým zločinům

Armádní generál Heliodor Píka zachránil za druhé světové války životy mnoha českých uprchlíků, internovaných zajatců a československých Židů. Legionáře a respektovaného diplomata nezlomila ani válka, ani komunistický režim. Musel za to však zaplatit životem. Několik týdnů poté, co se komunisté chopili moci, byl ve vykonstruovaném procesu uznán vinným ze špionáže a vlastizrady a před 70 lety, 21. června 1949, v Plzni zavražděn.
21. 6. 2019|