TÉMA

Zápach

Invazní slunéčka z Asie posedla Česko. Pronikají okny i do domovů a zapáchají

Slunéčka východní zahltila Česko. Invazní druh hmyzu, který se mimo jiné vyznačuje nepříjemným pachem, hledá místa, kde by mohl přezimovat. Lákají ho obytné domy a proniká i do domácností. Hmyz z východní Asie přitom ohrožuje původní evropská slunéčka, kterých ubývá.
25. 10. 2023|

Měnín opět apeluje na veterinární správu kvůli nevhodnému chovu psů. Jejich majitelé nereagují

Krajská veterinární správa se na podnět obce Měnín na Brněnsku zabývá podezřením na týrání psů a jejich nekontrolovatelné množení. V nevyhovujících podmínkách rodinného domu přebývá celkem 28 psů. Jejich majitelé ale s nikým nekomunikují. Na štěkot a také zápach si dlouhodobě stěžují sousedi. Podle veterinářky psi trpí nemocemi i nevhodnou stravou.
2. 8. 2023|

Ropné látky zřejmě unikly do potoka v Popůvkách na Třebíčsku. Lidé si stěžují na zápach

Ropný zápach už třetím dnem cítí obyvatelé Popůvek na Třebíčsku. Ty přímo sousedí s náměšťskou základnou vrtulníkového letectva. Právě odtud nejspíš pochází látky, které kontaminovaly Popůvecký potok. Dál přitom pokračuje do Dalešické přehrady. Tam se znečištění zatím nedostalo.
18. 11. 2022|

Obyvatele Sokolovska obtěžuje zápach. V horkých dnech se k nim dostává z nádrže dehtových kalů

Obyvatele Sokolovska trápí zápach z nádrže dehtových kalů v Chodově. Ta je pozůstatkem výroby svítiplynu ze sedmdesátých a osmdesátých let. Firmy teď území rekultivují. Těžba a střídání teplot ale způsobují, že se zapáchající látky dostávají do okolních domácností.
30. 7. 2019|

Za zápach v Krušných horách mohou i Němci, ukázal dvouletý výzkum

Dvouleté pátrání po zdrojích nepříjemného zápachu nad Krušnými horami je u konce. Podle výzkumníků za něj můžou jednak české chemické závody, vina je ale i na německé straně. S výsledky teď experti seznámí obyvatele.
21. 6. 2019|