TÉMA

Severní energetická

Pardubický kraj zpřísnil emisní limity elektrárně Chvaletice

Krajský úřad v Pardubicích zpřísnil emisní limity elektrárny Chvaletice na oxidy dusíku a rtuť. Jsou nižší než žádala, mírnější za mimořádných stavů. Výjimku z emisních limitů se elektrárně stále nepodařilo získat, úřad proto v rozhodnutí o změně integrovaného povolení použil limity podle takzvaných závěrů o BAT, které platí od srpna roku 2021. Rozhodnutí je pravomocné. V minulosti elektrárna uvedla, že pokud emisní výjimku nezíská, hrozilo by i zastavení výroby. Ekologické organizace uvedly, že nové rozhodnutí s možností mírnějších emisních limitů za mimořádných stavů fakticky znamená emisní výjimku a je nezákonné.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 11:53|

Reportéři ČT: Tykačově Severní energetické chybí peníze na vázaném účtu. Přesto chce evropské peníze

Těžba na mosteckém velkolomu Československé armády (ČSA) končí. Stroje jedou už jen v útlumovém režimu. Hospodaření těžební firmy Severní energetická miliardáře Pavla Tykače zůstává mnoho let po sobě v záporných výsledcích. Společnost navíc stále neuhradila téměř miliardu a půl na zákonem stanovené rekultivace. Ty musí těžební společnosti zaplatit jako daň ze svého podnikání na účet přírody. Politici ale firmě Pavla Tykače vyšli vstříc už v minulosti a i nyní plánují, jak jí s finančními náklady ulevit – přes Evropskou unii. Pro Reportéry ČT o tom natáčel Ondřej Stratilík.
7. 6. 2022|

Olomoucký soud musí znovu rozhodnout o výjimce pro Elektrárnu Chvaletice

Olomoucký krajský soud chyboval, když zrušil emisní výjimku pro rtuť a oxidy dusíku v Elektrárně Chvaletice na Pardubicku. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasačním stížnostem elektrárny a ministerstva životního prostředí. Krajský soud původně tvrdil, že úředníci z krajského úřadu a ministerstva nedostatečně zjistili skutkový stav pro celé šestileté období trvání výjimky. Nyní se musí ke sporu vrátit a rozhodnout znovu.
23. 5. 2022|

Elektrárna Chvaletice zatím nebude omezovat dodávky elektřiny a tepla kvůli zrušení emisní výjimky

Elektrárna Chvaletice zatím nebude omezovat provoz kvůli tomu, že jí soud zrušil udělené výjimky z emisních limitů. Znovu se jimi musí zabývat ministerstvo životního prostředí. Elektrárna zatím rozsudek analyzuje a připravuje řešení situace.
8. 3. 2022|

Elektrárna Chvaletice získala šestiletou výjimku z emisních limitů

Ministerstvo životního prostředí potvrdilo výjimku z emisních limitů pro elektrárnu Chvaletice pro oxidy dusíku a rtuť. Stanovena je na šest let. Sdělil to mediální zástupce elektrárny Petr Dušek. Ekologická organizace Greenpeace, která proti výjimce dlouhodobě protestuje, se chce proti rozhodnutí odvolat.
25. 11. 2021|

Scénáře konce uhlí budou v lednu. Za jeho okamžitý konec protestují z budovy Severočeské energetické aktivisté

Aktivisté ze spolku Limity jsme my vylezli na panelový dům, ve kterém sídlí společnost Severní energetická, a vyvěsili transparent s požadavkem na „konec uhlí bez výjimek“. Protestují tak proti provozu tepelné elektrárny ve východočeských Chvaleticích. Další protest proti uhlí zároveň proběhl v Praze před Úřadem vlády, kde se sešla uhelná komise. Ta se dohodla, že do ledna budou hotové scénáře pro konec uhlí v Česku.
25. 11. 2019Aktualizováno25. 11. 2019, 14:53|

Chvaletice nesmí vypouštět odpadní vodu do Labe. Kraj musí o povolení rozhodnout znovu

Ministerstvo životního prostředí zrušilo změnu integrovaného povolení elektrárny Chvaletice, kterou v létě vydal Krajský úřad Pardubického kraje. Elektrárna žádala o prodloužení povolení k vypouštění odpadních vod do Labe a o navýšení limitů některých vypouštěných látek. Krajský úřad bude muset zohlednit mimo jiné připomínky České inspekce životního prostředí.
9. 10. 2019|

Blokáda chvaletické elektrárny po téměř 48 hodinách skončila. Aktivisté považují akci za úspěšnou

Symbolická blokáda vjezdu chvaletické elektrárny v neděli skončila, ekologičtí aktivisté kolem 13 hodiny odešli. Proti prodloužení chvaletického provozu aktivisté protestovali od pátku. Aktivisté považují akci za úspěch. „Podařilo se upozornit na problém, který představuje těžba a spalování uhlí,“ řekl Josef Patočka z hnutí Limity jsme my. Protest neomezil provoz elektrárny. Policie, která byla celou dobu na místě, nemusela zasahovat.
7. 7. 2019Aktualizováno7. 7. 2019, 14:16|

Ekologičtí aktivisté pokračují v blokádě vjezdu do chvaletické elektrárny. Vadí jim dopady spalování

Desítky ekologických aktivistů pokračují i v sobotu v symbolické blokádě vjezdu do chvaletické elektrárny na Pardubicku. Jsou proti prodloužení jejího provozu. Demonstraci zahájili v pátek pochodem z Řečan nad Labem, odpoledne obsadili dva vjezdy do elektrárny. Protest nijak nenarušil chod elektrárny, pracovníci mohou přicházet a odcházet. Na místě je od pátku i policie, zatím nemusela zasahovat.
6. 7. 2019Aktualizováno6. 7. 2019, 11:22|

Protest u elektrárny Chvaletice. Aktivistům vadí dopady spalování uhlí, někteří blokují vjezd do areálu

Ekologičtí aktivisté pochodem z Řečan nad Labem do Chvaletic na Pardubicku protestovali proti prodloužení provozu chvaletické elektrárny. Demonstrace byla součástí Klimakempu, akce zaměřené na diskuse o změně klimatu a současné energetice a možnostech dalšího vývoje. Demonstranti elektrárnu obešli, kolem 14. hodiny si vyslechli proslovy a poté se začali připravovat na cestu zpět, kam část z nich skutečně vyrazila. Několik desítek lidí ale od té doby vsedě blokuje hlavní vjezd do elektrárny.
5. 7. 2019Aktualizováno5. 7. 2019, 18:26|

Policie navrhne obžalovat aktivisty Greenpeace. Viní je z poškození věže elektrárny Chvaletice

Kriminalisté ukončili vyšetřování protestní akce organizace Greenpeace v areálu elektrárny Chvaletice z roku 2016. ČT to sdělila mluvčí policie Pardubického kraje Markéta Janovská. Návrh na obžalobu pětice aktivistů chce policie předat státnímu zástupci v nejbližších dnech. Skupinu viní z neoprávněného vniknutí do areálu elektrárny a poškození jedné z chladicích věží. Hrozí jim až šest let vězení.
20. 6. 2019|