TÉMA

Domy

Policie dopadla podezřelé z vykrádání 48 objektů v Praze a okolí

Policie v uplynulých dnech dopadla čtyři muže a dvě ženy, kteří jsou podezřelí ze série vloupání do rodinných domů, bytů a dalších nemovitostí v Praze a Středočeském kraji. Trestnou činností způsobili škodu za téměř pět milionů korun, informoval pražský policejní mluvčí Jan Daněk. V případě odsouzení hrozí šestici až osm let odnětí svobody.
16. 4. 2024|

Trh s nemovitostmi v Česku nabírá na síle. Prodeje starších i nových bytů vzrostly během loňska o desítky procent

Realitní trh v Česku zažívá od loňského jara z pohledu počtu transakcí značný růst u všech typů nemovitostí. Prodeje u novostaveb v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně vzrostly téměř dvojnásobně, u starších bytů to bylo o 49 procent a u rodinných domů o 45 procent. Podle dat České bankovní asociace a společnosti Dataligence nicméně trh předtím ve druhé polovině roku 2022 skokově propadl.
21. 2. 2024|

Choceň chystá družstevní bydlení, zájemců je dvakrát víc než bytů

Východočeská Choceň chystá družstevní bydlení. Využije k tomu družstvo, které vzniklo počátkem století, a jeho prostřednictvím chce postavit nové bytové domy. Podle radnice by mělo družstvo získat výhodnější úvěr než jednotlivci. V oblasti je o družstevní bydlení velký zájem. Polička, která s ním začala předloni, eviduje převis žadatelů o členství ve svém družstvu. V Chocni je to podobné, i když ještě nejsou jasné všechny podmínky, zájemců je dvakrát více, než kolik má vzniknout bytů.
13. 1. 2024|

Nacisté v Brně za války zabavili Židům stovky domů. Jejich příběhy přibližuje nová výstava

V prozatímním Moravském židovském muzeu Malý Mehrin v Brně probíhá nová výstava Naše domy. Mapuje příběhy vybraných objektů, které v roce 1941 nacistický vystěhovalecký fond zabavil brněnským Židům. Takových staveb byly stovky, majitelé domů po jejich ztrátě často skončili v koncentračních táborech.
5. 1. 2024|

Po silném zemětřesení varuje Japonsko v části země před tsunami. Úřady hlásí čtyři mrtvé

Japonské úřady vydaly varování před tsunami poté, co centrální část Japonska u Japonského moře na Nový rok zasáhlo zemětřesení o síle zhruba 7,6 stupně. Pro oblast kolem epicentra zemětřesení platila výstraha před tsunami velkého rozsahu, a to poprvé od roku 2011, kdy došlo k havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě. Výstraha byla později zmírněna. Otřesy připravily o život nejméně čtyři lidi a pokyn k evakuaci dostalo bezmála sto tisíc lidí z pěti různých prefektur. Na nebezpečí mohutných přívalových vln upozorňovaly Jižní a Severní Korea a také ruské úřady na ostrově Sachalin.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:13|

V Karlových Varech se nedaří zastavit sesouvající se svah. Ohrozit by mohl domy i dodávky tepla

U nádraží v Karlových Varech se dál sesouvá svah nad železniční tratí, geologům se proces nedaří zastavit. Specializovaná firma tam pracuje dva měsíce. Stále tak hrozí sesuv na mezinárodní trať do Německa. A teď přibyl další problém – do pohybu se dal i strmý svah u nedalekého sídliště. Jeho pohyb by mohl potenciálně ohrozit nejen domy, ale i podzemní přívod tepla.
15. 12. 2023|

Podvodník po tornádu z dotací čerpal miliony, o náhradě škody se rozhodne v civilním řízení

O náhradě škody a nemajetkové újmě pro poškozené v případě podvodu s falešnými fakturami, které po tornádu inkasoval už dříve odsouzený Michal Štrasmajr, se rozhodne v civilním řízení. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Brně, když zamítl odvolání žalobce i poškozených. Muž několika rodinám sliboval postavení domu, což se ale nestalo. Soud v Břeclavi mu v minulosti pro dotační podvod uložil trest čtyři roky vězení. O výši náhrady škody a nemajetkové újmě ale nerozhodl.
16. 11. 2023|

Policie obvinila šest lidí a tři firmy z dotačního podvodu za 30 milionů na opravy domů

Královéhradečtí kriminalisté obvinili šest lidí a tři firmy z podvodu při získávání dotací od státu a z evropských fondů na rekonstrukce bytových domů v Královéhradeckém, Libereckém a Středočeském kraji. Způsobená škoda podle detektivů činí téměř 30 milionů korun, uvedla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.
9. 11. 2023|

Obec na Karvinsku uvažuje o koupi kolonie 130 domů. Kvůli ceně by roky neinvestovala jinam

O koupi kolonie takzvaných finských domů za zhruba čtvrt miliardy korun uvažuje obec Horní Suchá na Karvinsku. Celkem 130 budov z poloviny minulého století momentálně vlastní společnost Heimstaden. Ta je získala do majetku před dvěma roky a nyní je nabízí k odprodeji. V lokalitě bydlí zhruba čtvrtina obyvatel obce.
27. 10. 2023|

Hra o plochu někdejšího letiště Tempelhof pokračuje. Radnice chce na okraji rekreačního areálu stavět

V Berlíně se znovu rozhořel svár o někdejší letiště Tempelhof. Radnice by ráda na okraji rozsáhlého rekreačního areálu postavila nové domy. Velká část obyvatel je ale proti. I přesto, že v německé metropoli chybí na 100 tisíc bytů. O situaci informoval zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.
20. 10. 2023|

Zemětřesení v afghánské provincii Herát má téměř dva a půl tisíce obětí

Počet obětí sobotního zemětřesení na západě Afghánistánu stoupl na 2445, uvedla v neděli agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Afghánská média podle agentury DPA informují o téměř 2500 obětech a dvou tisícovkách raněných. Předchozí bilance čítala 2053 mrtvých a 9240 raněných. Zemětřesení je tak jedno z nejsmrtelnějších v zemi za posledních 20 let.
8. 10. 2023Aktualizováno8. 10. 2023, 19:27|

„Rusko zabíjí.“ Tbilisi pokryly protiruské nápisy, místní však s imigranty mluví bez problémů jejich jazykem

Do gruzínského hlavního města utekly před agresivním putinovským režimem i mobilizací desítky až stovky tisíc Rusů, přesné číslo nikdo nezná. Místní s nimi vesměs bez problémů mluví rusky, na zdech jsou ale vidět spousty nápisů s protiruským a proukrajinským vyzněním. „Je to bolavá připomínka toho, jak hrozně na tom naše země je,“ říká Jelena, která do Tbilisi emigrovala s mužem a malým synem. Upozornění: Fotogalerie obsahuje i snímky s vulgarismy.
16. 3. 2023|

Zájem o zateplení a výměnu oken roste. Zásadní je správná instalace

Zájem o zateplení domů a výměnu oken za poslední rok stoupl o třetinu. Shodují se na tom stavební firmy, které oslovila Česká televize. Už teď má řada z nich zakázky až do příštího léta. Technici ale upozorňují, aby lidé dávali přednost certifikovaným výrobkům a montážím. V opačném případě se investice nemusí vyplatit.
25. 12. 2022|

Češi řeší energetickou krizi po svém. Nakupují teplé oblečení i vlnu

Někteří lidé se obávají aktuální topné sezony a hledají způsoby, jak ušetřit. Kabinet už vyzval domácnosti k úsporám například snížením teploty v domech. Odráží se to už na zvýšeném prodeji teplého oblečení nebo pletacích pomůcek. Kvůli vysokým cenám energií se zároveň některé sportovní kluby obávají o svou existenci.
19. 9. 2022|

Ceny domů a bytů v Česku stouply za první kvartál o čtvrtinu, nejvíce v Unii

Ceny obytných nemovitostí v Evropské unii se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšily o 10,5 procenta. Nejvýraznější růst v rámci EU zaznamenaly v České republice, kde stouply o 24,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.
11. 7. 2022|

Před rokem zasáhlo jih Moravy ničivé tornádo. Obnova obcí potrvá podle starostů minimálně 5 let

Po roce od ničivého tornáda, které zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko loni 24. června, má už většina obyvatel střechu nad hlavou. V Moravské Nové Vsi dokončují opravy kostela, děti se vrátily do opravených škol. Energetici ale například ještě nedokončili ukládání rozvodů elektřiny pod zem. Obnova obcí potrvá podle starostů ještě minimálně pět let. Škody po tornádu dosáhly miliard korun, poničeno bylo na dvanáct set domů, šestinu bylo nutné zbourat. Na následky zranění způsobených tornádem zemřelo šest lidí.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 20:17|

Roste zájem o bytová družstva. Oproti vlastnímu bydlení mají řadu výhod

Drahé hypotéky i nemovitosti a obecně nedostupnost vlastního bydlení opět oživují projekty družstevních bytů. Investovat do nich chce Praha, Jihlava i další města. Zájemci o družstevní podíl nemusejí splňovat tak přísné podmínky, jako když žádají o hypoteční úvěr. Výhodou také je, že často nemusejí ani ničím ručit.
12. 6. 2022|

Ukrajinci se po odchodu Rusů vracejí do svých domovů. Někteří je ale jen těžko poznávají

Po stažení ruských okupačních vojsk od ukrajinského Kyjeva se mohli tamní lidé vydat zpět do svých domovů i mimo metropoli. Většina vesnic a měst, které byly v oblastech těžkých bojů, je ale z větší části zničená. I díky humanitární pomoci proudící z Evropy teď začíná jejich postupná obnova. Fotografie zachycují návrat obyvatel do městečka Moščun poblíž Kyjeva.
21. 5. 2022|

Erupce sopky Semeru na Jávě si vyžádala více než dvacet životů

Nejméně 27 lidí se stále pohřešuje po sobotní erupci sopky Semeru na indonéském ostrově Jáva. Bilance obětí výbuchu vzrostla v pondělí odpoledne na 22. Desítky lidí byly také hospitalizovány, převážně utrpěly popáleniny. Bezmála dva tisíce lidí uprchly ze svých domovů. Seismologové varují, že hrozba dalších explozí trvá.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:09|

V tornádem zasažených obcích končí stav nebezpečí. Kraj bude chtít po vládě další peníze

V obcích na jižní Moravě, které na konci června zasáhlo tornádo, v pondělí končí stav nebezpečí. Z oblastí tak odchází například vojáci, kteří pomáhali zejména ve skladech. Naopak policisté ve stejném nasazení jako doposud zůstanou na místě do 3. září. I nadále však bude policie do oblastí posílat pravidelné hlídky. Podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) jde o formální věc. Změna je podle něj zejména v tom, že práce ve skladech si budou nyní koordinovat obce.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 11:45|

Ve východním Jeruzalémě se Palestinci střetli s pravicovými Židy. Policie zatkla patnáct lidí

Izraelští policisté zatkli v noci na pátek ve východním Jeruzalémě patnáct Palestinců. Policie zasahovala při nepokojích, v nichž se střetli Palestinci s pravicovými Židy, informovala agentura AFP. Napětí vyvolávají soudní spory o vystěhování některých palestinských rodin z jejich domů. Později zaútočili na izraelské vojáky na základně na palestinském Západním břehu Jordánu tři ozbrojení Palestinci. Izraelci dva z nich zastřelili a třetího těžce zranili.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 21:44|

152 tun bomb během devíti minut. Americké pumy před 75 lety připravily o život sedm stovek Pražanů

Před 75 lety proběhl nálet na Prahu, jehož se zúčastnilo 62 amerických bombardérů B-17. Poškozeno bylo 2500 domů, zahynulo 701 lidí a dalších 1184 utrpělo zranění. Praha přitom vůbec neměla být cílem tohoto útoku.
14. 2. 2020|

Od střechy po jádro. Moravská města vynaloží miliony na opravu bytů

Do rozsáhlých oprav obecních bytů se pouštějí města na Moravě. Třeba městská část Brno-sever si proto od magistrátu půjčí 100 milionů korun, částku by přitom potřebovala násobně vyšší. Ve Zlíně chtějí stavět byty nové, stejně tak i v Kroměříži. Tam navíc letos opraví dům s 90 byty na periferii města. Zatéká do něj a provoz je tak energeticky mimořádně náročný.
20. 1. 2020|

Ústavní soud odmítl stížnost bývalých klientů H-Systemu. Budou se muset vystěhovat

Ústavní soud odmítl stížnost družstva Svatopluk, které sdružuje část klientů zkrachovalého H-Systemu. Ti chtěli zvrátit rozhodnutí o vyklizení domů v Horoměřicích u Prahy, které jim pravomocně nařídil Nejvyšší soud již loni v létě. Rozhodnutí Ústavního soudu by mělo být tuzemskou tečkou za sporem obyvatel domů s insolvenčním správcem Josefem Monsportem. Družstvo však avizovalo, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.
1. 10. 2019Aktualizováno1. 10. 2019, 23:12|