TÉMA

Pražská památková rezervace

Češi slaví silvestra, v Praze byl zraněn policista

Česko slaví silvestra. Nejrušněji je v Praze. Na Václavském náměstí byl napaden policista, s úrazem hlavy skončil v nemocnici. Navzdory zákazu zábavní pyrotechniky v centru metropole na ni opět došlo v hojném počtu. V ulici Ve Smečkách poškodila třicet oken. Na pořádek a bezpečnost dohlížejí posílené hlídky policie i strážníků, silvestrovská služba je náročná i pro záchranáře. Noc ale nevybočuje z normy silvestrovských oslav, shrnuli mluvčí.
31. 12. 2022Aktualizováno1. 1. 2023, 01:30|

Pražské arcibiskupství nabízí Jindřišskou věž za 75 milionů korun

Pražské arcibiskupství nabízí k prodeji za 75 milionů korun památkově chráněnou Jindřišskou věž v centru hlavního města. Vyplývá to z informací na jeho webu. Cílem prodeje je racionalizace majetku, řekl Deníku N generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 18:01|

Centrum Prahy je už 50 let památkovou rezervací. Mimořádné je svou rozlohou i počtem zajímavostí

Historické jádro Prahy je už padesát let městskou památkovou rezervací. Tou bylo vyhlášeno 21. července 1971, se svou rozlohou 866 hektarů je jednou z největších památkových zón na světě. Jedinečnost a mnohotvárnost pražského centra uznala v roce 1992 i Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), když střed metropole zařadila na seznam světového kulturního a přírodního dědictví lidstva.
20. 7. 2021|

Místo jedné věže budou pod Olšany tři. Eva Jiřičná představila svůj návrh nové zástavby Žižkova

Developerská firma oficiálně představila plánovanou náhradu budovy bývalého Telecomu na pražském Žižkově. Místo masivního objektu s charakteristickou věží vznikne obytný komplex, který navrhla architekta Eva Jiřičná spolu se společností Arup. Návrh ale vyvolává kritiku. Již před jeho oficiálním představením se proti němu ozval Klub Za starou Prahu, podle kterého je projekt příliš vysoký a narušuje panorama Prahy.
20. 6. 2019|