TÉMA

Central Group

Ceny domů a bytů jdou mírně dolů. Kvůli drahým hypotékám klesá zájem o vlastní bydlení

Nemovitosti v tuzemsku mírně zlevňují. Zatímco novostavby si většinou svou cenu drží, starší byty a rodinné domy prodávající v některých případech zlevňují i o desítky procent. Trend platí pro většinu velkých měst včetně Prahy. Příčinou je pokles poptávky daný zejména vysokými úrokovými sazbami hypoték.
22. 10. 2023|

Objem hypoték v březnu stoupl o šedesát procent. Sazby potřetí v řadě mírně klesly

Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu hypoteční úvěry za 12,6 miliardy korun, což je proti únoru nárůst o šedesát procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování třetí měsíc za sebou klesla, a to z únorových 5,9 na 5,86 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu. Oživení zájmu o hypotéky pozorují také developeři.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 18:50|

Průmyslová produkce se v únoru vrátila k růstu, dařilo se výrobě aut

Průmyslová produkce v Česku v únoru meziročně vzrostla o dvě procenta. Vrátila se tak k růstu po lednovém poklesu o 1,9 procenta. K bilanci nejvíce přispěla výroba automobilů, která byla ve srovnání s loňským únorem vyšší zhruba o čtvrtinu, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). České stavebnictví v únoru naopak zpomalilo o více než čtyři procenta. K poklesu dle statistiků přispělo nepříznivé počasí a vysoká srovnávací základna. V přebytku 14,3 miliardy skončil zahraniční obchod, je tak nejvyšší od dubna 2021.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 20:14|

Poptávka po nemovitostech je kvůli drahým hypotékám nízká. Firmy přicházejí s nabídkou dotovaných úvěrů

Ceny nemovitostí by podle některých analytiků letos nemusely výrazně stoupat, někteří věří i v jejich pokles. Souvisí to s úpadkem poptávky kvůli drahým hypotékám. Zároveň se loni na podzim ve srovnání s předchozím rokem stavělo o něco méně. Řadu projektů se však podařilo dokončit, zejména rodinné domy, ale také byty. Některé stavební firmy a developeři také přicházejí s nabídkou dotovaných úvěrů na bydlení.
7. 1. 2023|

Zájem o vlastní bydlení v Česku prudce klesá, starší byty mají zlevňovat

Zájem o pořízení vlastního bydlení v Česku prudce klesá. Potvrdila to ve středu skupina největších developerů. Příští rok by tak měl poprvé po čtrnácti letech přinést změnu. Ceny nových bytů mají stagnovat, ty starší dokonce zlevní. Propad zájmu o hypotéky potvrdily i statistiky České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor.
12. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 10:35|

Česko se vyhne scénáři s milionem běženců, řekl Rakušan. MMR podpoří miliardou rekonstrukci obecních bytů

Pražské asistenční centrum pomoci Ukrajině, které je nejvytíženější v zemi, je nově ve Vysočanech. Přestěhovalo se z Kongresového centra na Vyšehradě do bývalé bankovní budovy na náměstí OSN. V Praze se do středy přihlásilo 68 tisíc ukrajinských uprchlíků z celkového počtu 289 tisíc, kteří dostali v Česku speciální víza. Vláda ve středu představila migrační strategii, kterou ve čtvrtek hájil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve sněmovním bezpečnostním výboru. Řekl, že počet uprchlíků v Česku již příliš neroste, nepředpokládá, že by nastal extrémní scénář kalkulující s příchodem až milionu lidí z válkou sužované Ukrajiny. Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo dotační výzvu určenou obcím na rekonstrukci bytů ke střednědobému ubytování Ukrajinců. Rozdá v první fázi miliardu korun.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 16:40|

Vláda schválila priority zvládání uprchlické vlny, národním koordinátorem bude Rakušan

Premiér Petr Fiala (ODS) po středečním zasedání vlády oznámil, že kabinet schválil strategické priority pro zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny. Zároveň vznikne post národního koordinátora pro migraci, který bude zatím zastávat ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Pražské asistenční centrum bude od čtvrtka přijímat uprchlíky z Ukrajiny na novém místě. Magistrát ho ve středu v podvečer přestěhuje z Kongresového centra (KCP) do Prahy 9 k metru Vysočanská.
13. 4. 2022Aktualizováno13. 4. 2022, 22:33|

Škoda Auto zastaví aktivity v Rusku. Průzkum ukázal odliv ukrajinských pracovníků z českých firem

Automobilka Škoda Auto kvůli ruské invazi na Ukrajinu zastaví veškeré své aktivity v Rusku. Přeruší výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a Nižném Novgorodu, zastaví i export vozů do země. Firma o tom ve čtvrtek informovala v tiskovém prohlášení. Až do odvolání zastavuje výrobu aut v Rusku i německý automobilový koncern Volkswagen, který je největším výrobcem aut v Evropě a pod který Škoda Auto patří. Na vojenské akce Moskvy reaguje i developerská společnost Central Group. Hospodářská komora (HK) zároveň zveřejnila aktuální průzkum o vztahu konfliktu a „migraci“ ukrajinských pracovníků.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 17:17|

Ministerstvo připravuje výstavbu nájemních bytů jako PPP projekt. Byly by i pro důchodce či neúplné rodiny

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chystá výstavbu nájemních bytů. Nabídl by je státním zaměstnancům i třeba důchodcům nebo neúplným rodinám. Teď úřady připravují databázi pozemků, na kterých by mohly domy vyrůst. Byty by byly státní, stavbu a správu by ale měla na starosti soukromá firma. Projekty s označením PPP –⁠ tedy partnerství veřejného a soukromého sektoru –⁠ podporují i developeři.
31. 10. 2021|

UNESCO kritizuje rozvlněné věže na pražském Žižkově, Jiřičná musí návrh změnit

Návrh rozvlněných věží s výškou až 100 metrů v projektu Centrum Nového Žižkova v Praze 3 musí architektka Eva Jiřičná změnit. Rozhodla o tom světová organizace UNESCO. Ve svém stanovisku požaduje, aby nové stavby na místě dřívějšího areálu Telecomu s 96 metrů vysokou telekomunikační věží nepřesahovaly okolní zástavbu, mohou tak být vysoké maximálně 54 metrů. Na setkání s novináři to řekl Dušan Kunovský, majitel developerské společnosti Central Group, která areál vlastní.
23. 6. 2021|

Bydlení zdražuje Čechům rychleji, než stačí vydělávat. Ceny v Praze jsou nejvyšší ve střední Evropě

Pořízení vlastního bydlení je ve srovnání s ostatními státy Unie pro Čechy stále dražší. Zatímco například v Německu byty podražily v posledních pěti letech o čtvrtinu, v Česku to je o více než 37 procent. V Praze dokonce téměř o polovinu. Vyplývá to z aktuálních čísel Eurostatu. Zájem o koupi bytů nebo rodinných domů přesto neklesá. Tíživá situace je také u nájmů.
26. 1. 2020|

V Česku se začalo stavět nejvíc bytů za posledních 11 let. Praha by jich potřebovala tisíce, tvrdí developeři

Téměř šest tisíc bytů v bytových domech, přesně 5991 – tolik jich začaly stavět stavební firmy v prvním pololetí letošního roku. Je to nejvíc v daném období od roku 2008. Tehdy byla od začátku ledna do konce června zahájena stavba 7365 bytů. A rostl i počet zahájených staveb rodinných domů, meziročně o 2,3 procenta na 9787. I zde je tak údaj za první pololetí nejvyšší za 11 let, vyplývá to čísel Českého statistického úřadu (ČSÚ).
6. 8. 2019|
Bydlení

Ceny nových bytů v Praze po čtyřech letech zdražování míří poprvé níž

Meziroční růst prodejních cen nových bytů v Praze na konci června v porovnání s koncem března zpomalil zhruba o deset procentních bodů na 8,6 procenta. Mezičtvrtletně ceny klesly v průměru o 2,5 procenta na 102 058 korun za metr čtvereční. Jde o první pokles po prudkém zdražování v posledních čtyřech letech. Počet prodaných bytů v prvním pololetí meziročně klesl o devět procent na 2500. Vyplývá to z údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.
24. 7. 2019Aktualizováno24. 7. 2019, 14:33|

Místo jedné věže budou pod Olšany tři. Eva Jiřičná představila svůj návrh nové zástavby Žižkova

Developerská firma oficiálně představila plánovanou náhradu budovy bývalého Telecomu na pražském Žižkově. Místo masivního objektu s charakteristickou věží vznikne obytný komplex, který navrhla architekta Eva Jiřičná spolu se společností Arup. Návrh ale vyvolává kritiku. Již před jeho oficiálním představením se proti němu ozval Klub Za starou Prahu, podle kterého je projekt příliš vysoký a narušuje panorama Prahy.
20. 6. 2019|