TÉMA

Blesky

Nová evropská družice poslala snímky blesků. Je tak citlivá, že změní předpovídání bouří

Vědci zapnuli vůbec první satelitní přístroj schopný nepřetržitě detekovat blesky v Evropě a Africe. Nové snímky evropského přístroje „Lighting Imager“ potvrzují, že způsobí revoluci v detekci a předpovídání silných bouří.
3. 7. 2023|

Kvůli počasí zemřelo v Indii za den přes třicet lidí, dvanáct z nich zabily blesky

Na severu Indie zemřelo za poslední den kvůli počasí nejméně šestatřicet lidí. Celkem dvanáct z nich zabily blesky a čtyřiadvacet zahynulo poté, co se zřítily jejich domy kvůli silným dešťům. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na indické úřady, které varují obyvatele před dalšími silnými lijáky v nadcházejících dnech.
24. 9. 2022|

Blesky vyprávějí hlasitý příběh o počasí. Každá barva znamená něco jiného

Blesk není jen životu nebezpečný výboj, ale také studnice informací o tom, co se v bouřce děje. Dobře informovanému pozorovateli může tato znalost pomoci přečíst příběh bouřky, ale třeba mu také dát varování, co se v ní bude dít dál.
30. 8. 2022|

Obří výboj z bouře vynesl do vesmíru rekordní množství energie

Vědci prozkoumali gigantický výboj, který pozorovali při bouřce v Oklahomě v USA. Obrovský blesk neboli jet se uvolnil do výšky nejméně 75 kilometrů směrem do vesmíru – měl asi tisíckrát větší sílu než typický blesk při normální bouřce. Podle autorů studie se zřejmě jednalo o nejsilnější popsaný jev tohoto typu.
9. 8. 2022|

Páteční bouře bylo slabé derecho, ozřejmili meteorologové. Vítr měl rychlost až 125 kilometrů za hodinu

Do kategorie bouří derecho zařadili meteorologové tu, která prošla Českem v pátek večer. Termínem derecho označují větrnou bouři postupující v páse o délce alespoň 400 kilometrů, v Česku se vyskytne zhruba dvakrát za rok. Po tom pátečním zůstaly škody za desítky milionů korun. Pojišťovny předpokládají, že další hlášení budou přibývat. Nejčastěji jde o zničené střechy, přístřešky a popadané stromy. Hasiči mají za sebou přes tisíc výjezdů.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 14:54|

V Arktidě rapidně přibývá blesků. Loni jich bylo dvakrát víc než za předchozích devět let dohromady

Rok 2021 přinesl spoustu klimatických a meteorologických rekordů – ale jeden z těch největších a nejvýznamnějších se odehrál na místech, která unikají pozornosti. V oblasti kolem severního pólu totiž bezprecedentně přibylo blesků. Podle vědců jde o jednoznačný důkaz, jak klimatické změny mění počasí, na které jsou lidé zvyklí.
6. 1. 2022|

Jako by bojoval Thor s Perunem. Za vznik blesku mohou dva výboje, které se střetnou

Když se řekne blesk, většině lidí se vybaví výrazný elektrický výboj mezi oblakem a zemí, případně v rámci oblaků, který obvykle trvá jen krátce a z pohledu pozorovatele se jeví jako spojitý a poměrně jednoduchý proces. Proto zní možná překvapivě, že i v rámci takto krátkého jevu můžeme pozorovat celou řadu dílčích fází. Blesk totiž není nic jednoduchého a platí to zejména o blesku mezi oblakem a zemí.
3. 8. 2021|

Není blesk jako blesk. Meteorolog vysvětluje, které jsou nejnebezpečnější

Blesků je celá řada a žádný není stejný. Odlišný je sice každý jednotlivý blesk, ale dělí se do několika základních kategorií.
1. 7. 2021|

V Arktidě přibývá blesků, za posledních deset let jich přístroje zaznamenaly devětkrát více

Tým amerických fyziků popsal v nové studii, jak výrazně během poslední dekády stoupl počet blesků v oblasti Arktidy.
31. 3. 2021|

Blesky možná přispěly ke vzniku života na Zemi, říká nová studie

Blesky při silných úderech do Země mohly poskytnout dostatek fosforu pro vznik života na naší planetě. Zveřejněná studie britských a amerických vědců tak nabízí alternativní scénář k všeobecně přijímané teorii, že za život vděčíme meteoritům.
17. 3. 2021|

Kosmonauti na ISS poprvé viděli „modrý výtrysk“, nadoblačný blesk směřující ze Země do kosmu

Vysoko nad bouřkovými mraky vznikají podivné elektrické záblesky, které jsou tak krátké, že očima nejsou vidět –⁠ odhalí je jen přístroje. Nové zařízení na ISS teď poprvé zaznamenalo jeden takový výboj shora, informovala kosmická agentura ESA.
22. 1. 2021|

Nejen popel a dým, ale taky silné blesky. Erupci filipínské sopky doprovází zajímavý úkaz

Od neděle chrlí filipínská sopka Taal popel a dým, její aktivita pokračuje i během pondělka. Erupce jsou natolik silné, že se při nich objevuje i velmi zvláštní meteorologický jev – takzvané sopečné blesky.
13. 1. 2020|

Družice zachytily největší blesk na světě. Byl delší než Česká republika

Nejdelší zaznamenaný blesk v historii sledování měřil na délku 673 kilometrů. Popsal ho letos americký meteorolog Michael Peterson z Los Alamos National Laboratory díky novým satelitům, které jsou schopné blesky sledovat.
23. 8. 2019|
Počasí

Teploty i déšť se v srpnu vrátí k průměru, odhadují meteorologové. Ještě předtím zasáhnou Česko bouřky

Následující čtyři týdny budou teplotně průměrné. Příští týden se budou maximální denní teploty pohybovat okolo 25 až 30 stupňů, v jeho závěru ale klesnou i na 21 stupňů. Průměrné týdenní úhrny srážek budou v příštích čtyřech týdnech mezi deseti až 20 milimetry. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové zároveň prodloužili varování před aktuálními bouřkami, výstraha platí až do pondělí.
27. 7. 2019Aktualizováno27. 7. 2019, 16:51|

Chybějící nebo nefunkční hromosvody zvyšují riziko požáru, problémem jsou i zrezlé svorky

Revizní technici i záchranáři upozorňují na špatné či chybějící hromosvody, je to podle nich zbytečné riziko, které často vídají hlavně u starších domů. Každý rok blesky zapálí kolem třiceti domů.
20. 6. 2019|