TÉMA

Žacléř

Hoří, hlásí chybně protipožární systém v domově pro seniory v Žacléři. Hasiče tam vyhnal už sedmnáctkrát

Od srpna už přišlo v Trutnově do hasičské zbrojnice sedmnáct požárních poplachů z nového domova pro seniory v Žacléři. Už se ví, že to je kvůli závadě protipožárního systému. Potíž je, že technici ani přivolaní experti zatím nezjistili, kde je v systému chyba.
26. 10. 2023|

Sníh komplikoval dopravu. Meteorologové prodloužili výstrahu

V Jizerských horách a Krkonoších od nedělního rána připadlo na některých místech i přes 30 centimetrů sněhu, sněžilo až do pondělního večera. Pro nákladní dopravu byla uzavřená silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov a dál do Polska, v Libereckém kraji narazil vlak do spadlého stromu, na Karlovarsku se srazila tři osobní vozidla s nákladním autem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněžením platila nejprve do pondělního odpoledne, týkala se Jizerských hor, Krkonoš, Šumavy nebo Jeseníků. Později ale ČHMÚ výstrahu prodloužil, nově platí do úterních 9:00.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 21:02|

Na Trutnovsku „ždímají“ bývalé doly. Vodu zachytí nová nádrž

Těsně před plným napuštěním je nová nádrž, která zachytává vodu z bývalého černouhelného dolu na Trutnovsku. Správa bývalých východočeských uhelných dolů díky ní zadrží v krajině vodu, která vyvěrá z podzemí po hornické činnosti a dosud se ztrácela v okolních potocích.
15. 5. 2020|

Voda ze zatopeného dolu dosud mizela v potoce. Teď ji zachytí v nádrži

V Lamperticích na Trutnovsku budují nádrž na zachycení vody z bývalého černouhelného dolu Jan Šverma. Těžba tam skončila před 27 lety a nevyužívané štoly zatopila voda, která dosud volně vytékala do okolních potoků. V nádrži ale poslouží krajině i místním hasičům.
20. 6. 2019|