TÉMA

Hala

Už dva roky se opravuje Průmyslový palác na pražském Výstavišti. Letos přijdou na řadu střechy

Letošní práce na opravě a dostavbě Průmyslového paláce na pražském Výstavišti přinesou nové střechy. V rámci pokračujících prací dělníci dokončí i ocelovou konstrukci obnovovaného křídla nebo dodělají podzemní přístavky. Vrátí se také opravené vitráže a hodiny, řekli radní Adam Zábranský (Piráti) a David Čech, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ. Část paláce vyhořela 16. října 2008. Kompletní rekonstrukce začala v únoru 2022 a původně měla skončit v roce 2025, avšak komplikace opravy prodlouží. Náklady mají být zhruba 2,64 miliardy korun.
6. 3. 2024|

Desítky lidí z nošovické automobilky Hyundai mohou přijít o práci. Zavírá se převodovkárna

Automobilka Hyundai Nošovice oznámila, že se chystá propustit desítky lidí z jedné výrobní haly, ve které pracují asi dvě stovky zaměstnanců. Jedná se o takzvanou převodovkárnu. Většina ze dvou set lidí by mohla najít uplatnění v jiných provozech, pro část pracovníků ale firma zřejmě práci mít nebude. Jde o dvacet až třicet lidí. Informoval o tom server iDNES.cz.
20. 11. 2023|

Likvidace požáru haly u Nového Bydžova pokračuje, část objektu se začala bortit

Likvidace požáru haly v zemědělském areálu v obci Prasek nedaleko Nového Bydžova na Královéhradecku bude pokračovat i ve středu. Při nočním vyskladňování balíků slámy z objektu se začala bortit část konstrukce poškozená požárem. Přivolaný statik potvrdil, že stav haly je špatný a hrozí její zhroucení, informovali ráno hasiči. Požár byl oznámen v úterý okolo 13:15, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Požár lokalizovali v úterý okolo 16:30 a večer uvedli, že odhadovaná škoda je okolo pěti milionů korun.
8. 11. 2023|

Hasiči v noci lokalizovali ohnisko požáru průmyslové haly v Turnově

V Turnově na Semilsku hoří průmyslová hala o rozměru 20krát 100 metrů, oheň objekt zcela zasáhl. Hasiči v noci vyhlásili zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu, kolem druhé ráno se jim podařilo oheň lokalizovat. Dohasit ho podle mluvčí Petry Knížkové bude trvat ještě dlouho. Hoří konkrétně sklad geotextilie pro stavební průmysl v areálu podniku Juta a plameny jsou vidět z širokého okolí. Nikdo z pracovníků neutrpěl zranění.
10. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 05:43|

Hasiči zlikvidovali požár průmyslové haly v Července. Škoda nejspíš přesáhne dvanáct milionů

V Července na Olomoucku hořela v sobotu průmyslová hala na výrobu pelet a briket, rozměry objektu jsou 30 krát 15 metrů. Požár vypukl brzy ráno, hasiči jej zlikvidovali před polednem. Nikdo při něm neutrpěl zranění. Škoda podle odhadů překoná dvanáct milionů korun, uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová. Příčinu vzniku požáru nadále zjišťuje vyšetřovatel hasičů.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 16:48|

Jihlava „odškodní“ majitelku dalšího domu kvůli výstavbě multifunkční arény

Jihlavská radnice poskytne peníze na ochranná opatření kvůli stavbě arény dalšímu bytovému domu v blízké ulici Tyršova. Majitelce objektu v úterý zastupitelé města schválili příspěvek 750 tisíc korun. Částka navazuje na dotaci, již zastupitelstvo schválilo před měsícem pro sousední tři domy ve stejné ulici, jejichž obyvatelé podali námitky k vydání demoličního výměru. Horácká multifunkční aréna (HMA) za 1,9 miliardy bude stát na místě nynějšího zimního stadionu, který nechá město zbourat.
20. 6. 2023|

Brněnské zastupitelstvo odsouhlasilo smlouvu o úvěru na multifunkční halu. Opozice je ke stavbě kritická

Brněnští koaliční zastupitelé v úterý čtyřiceti hlasy schválili smlouvu městské společnosti Arena Brno s Českou spořitelnou na čerpání úvěru 2,2 miliardy korun pro stavbu multifunkční haly v areálu výstaviště. Za výstavbu haly město zaplatí celkově 5,76 miliardy. Podle radního Petra Kratochvíla (ODS) je v této částce miliardová rezerva, řekl to po jednání novinářům. Úvěr bude město splácet 25 let do roku 2050 s úrokem 4,87 procenta, na úrocích tak zaplatí 1,7 miliardy korun.
20. 6. 2023|

Požár v nábytkářské firmě v Čelákovicích je pod kontrolou. Zranil se jeden hasič

Více než stovka hasičů zasahovala od časného rána u požáru haly nábytkářské firmy v Čelákovicích. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu zhruba po osmi hodinách zásahu, lokalizovali jej po desáté hodině ráno, řekl mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář. Hustý dým z požáru byl zpočátku viditelný na kilometry daleko. Při zásahu se lehce zranil jeden hasič. Chemická laboratoř na místě naměřila zvýšené hodnoty oxidu uhelnatého, nejsou ale zdraví škodlivé. Město Čelákovice ale doporučilo obyvatelům, aby nevětrali a nevycházeli.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 13:34|

Policie obvinila muže ze založení požáru hal v Mladé Boleslavi, škoda je téměř tři miliardy

Škoda po lednovém požáru hal v Mladé Boleslavi například se součástmi pro nová auta je téměř tři miliardy korun. Policie obvinila z jeho založení muže z Českolipska, hrozí mu až 15 let vězení, informovala ve středu na webu krajská mluvčí Vlasta Suchánková.
30. 11. 2022|

Na letišti u Kolína vzplálo letadlo i hala. Zahynul jeden člověk

Jeden člověk ve středu zahynul při požáru na letišti Osičiny na Kolínsku. Předběžný odhad škody činí jedenáct milionů korun, z toho sedm na budově a čtyři na leteckém vybavení. Jak požár vznikl, zatím není jasné. Zřejmě šlo o manévr ultralehkého letadla poblíž hangáru a následný pád, příčinu určí odborníci z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Oheň, který zasáhl letadlo a halu, dostali hasiči pod kontrolu, snížený je i poplachový stupeň, řekli policejní mluvčí Barbora Schneeweissová a mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 18:19|

Příbramská věznice otevřela novou výrobní a montážní halu, umožní zaměstnat dvojnásobek trestanců

Příbramská věznice zprovoznila novou výrobní a montážní halu, která umožní zaměstnat více odsouzených. Zatím v ní pracuje třicet vězňů, po zavedení dvousměnného provozu to může být až dvojnásobek. Za úkol mají přebalování knih nebo práce týkající se jemné mechaniky. Nová hala stála 14,3 milionu korun, více než dvě pětiny věznice uhradila z peněz, které sama vydělala díky zaměstnávání odsouzených, řekl ředitel Věznice Příbram Petr Červený.
11. 4. 2022|

Volkswagen zvažuje stavbu obří továrny u Plzně. Má vyrábět autobaterie

Bývalé armádní letiště v Líních u Plzně je jednou ze tří evropských lokalit, které německý automobilový koncern Volkswagen (VW) zvažuje pro stavbu továrny na výrobu baterií do elektroaut. Informovali o tom členové vedení Plzeňského kraje včetně hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti). Podle náměstka hejtmana a poslance Josefa Bernarda (STAN) by šlo o továrnu za čtyři až pět miliard eur, tedy v přepočtu 98 až 122 miliard korun, zaměstnala by až čtyři tisíce lidí.
6. 4. 2022|

V Plzni vyrostla moderní hala pro opravu vlaků. Vejdou se do ní větší soupravy, výhodou je i automatika

České dráhy (ČD) v Plzni otevřely novou halu pro opravy vlaků. Národní dopravce tím reaguje na rostoucí počet nových souprav v regionu a potřebu najít pro ně lepší zázemí. Pro železničáře to bude znamenat například to, že nebudou muset vlaky rozpojovat, aby se do haly vešly. V minulosti se totiž stávalo, že vlaky, které není možné rozpojit, museli pracovníci drah opravovat venku, a to za jakéhokoli počasí. Nová opravárenská hala přišla na 200 milionů korun.
21. 2. 2022|

Opatovičtí chtějí referendum o nové průmyslové hale. Investor tvrdí, že bude žádat náhradu škody

Obyvatelé Opatovic nad Labem usilují o referendum kvůli plánovaé výstavbě průmyslové haly u dálnice. Vedení Opatovic s výstavbou souhlasí, proti jsou však někteří místní. Developer, který chce stavět, ale pohrozil, že pokud referendum plánovanou investici zmaří, bude požadovat úhradu škody. Hala o velikosti čtyř fotbalových hřišť má vzniknout v sousedství opatovické elektrárny.
18. 2. 2022|

Brno zřejmě dostane až 300 milionů na hokejovou halu, Zlín sportovní agentura odmítla

Národní sportovní agentura zřejmě přispěje Brnu na stavbu hokejové haly až 300 milionů korun. Projekt postoupil do poslední fáze schvalování. O přesné částce se ještě rozhodne. Informaci jako první přinesl server Seznam Zprávy, České televizi ji potvrdil další zdroj. Jedním z odmítnutých žadatelů je pak Zlín. Dalších deset let se tak komfort pro tamní hráče i diváky prakticky nezmění.
6. 1. 2022|

Černá stavba skladů v Hradci Králové dostala po šesti letech povolení

Příběh jedné z největších nepovolených staveb v Česku, skladového areálu v Hradci Králové, dostává další kapitolu. Nizozemský developer CTP Alfa získal dodatečné stavební povolení. Je pravomocné. Práce musel přerušit před šesti lety, když vyšlo najevo, že staví načerno.
22. 10. 2021|

Halu plnou balíků slámy zachvátil v Rychnově nad Kněžnou požár

Hasiči v Rychnově nad Kněžnou vyjeli k požáru haly, ve které je uskladněna asi tisícovka balíků slámy. Vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. Stupně poplachu jsou tři plus jeden zvláštní podle rozsahu události a zásahu. U požáru haly v Rychnově zasahovalo podle posledních informací sedm jednotek hasičů a musela být zřízena kyvadlová doprava vody na místo.
27. 8. 2021Aktualizováno27. 8. 2021, 22:00|

Multifunkční hala v Brně získala územní rozhodnutí i stavební povolení

Brno získalo pravomocné územní rozhodnutí a stavební povolení na stavbu multifunkční haly na výstavišti. Oznámili to zástupci města. Jejich získání trvalo 850 dní. Hala za 2,7 miliardy korun nabídne 13 300 míst. Stavba by mohla začít příští rok, potrvá zhruba dva roky. Na financování by se měl částečně podílet kraj a stát. Brno si na část vezme úvěr.
21. 6. 2021|

Hasiči zlikvidovali požár haly na Břeclavsku, škoda zřejmě nepřesáhne 10 milionů

Hasiči v sobotu po poledni dohasili požár skladovací haly v Pouzdřanech na Břeclavsku, který likvidovali od pátečního večera. Mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška odhadl, že škoda zřejmě nepřekročí deset milionů korun. Příčinou požáru se zabývají vyšetřovatelé, její stanovení by podle Mikošky mohlo trvat několik týdnů.
28. 2. 2020Aktualizováno29. 2. 2020, 14:14|

Přípravu požáru olomoucké textilky se dvojici mužů prokázat nepodařilo. Podezření ale podle soudu trvá

Krajský soud zprostil dva muže obžaloby z přípravy požáru obřího skladu textilu v Olomouci. Požár, ke kterému došlo před třemi lety, způsobil škodu za čtyřicet milionů korun. Mohamad Chaito a Radim Král byli obžalovaní z přípravy obecného ohrožení, žalobkyně pro ně žádala osm let vězení. Přípravu požáru se jim prokázat nepodařilo, podezření však podle soudu přetrvává.
19. 9. 2019Aktualizováno19. 9. 2019, 14:47|

Novou koncertní halu v Ostravě navrhli architekti z New Yorku. Stavba začne za tři roky

Architektonickou soutěž na podobu nové koncertní haly v Ostravě vyhrálo studio architekta Stevena Holla z New Yorku. Náklady na stavbu, která vznikne u Domu kultury, odhaduje město na 1,5 miliardy korun bez DPH. S vítězem na podzim uzavře smlouvu na zpracování projektové dokumentace. Stavět se má začít v roce 2022, dokončena má být hala o dva roky později.
4. 7. 2019Aktualizováno4. 7. 2019, 17:00|

Olomoucká hala s textilem lehla popelem. Před soudem stanuli dva muži, kteří měli požár naplánovat

Krajský soud v Olomouci se ve středu začal zabývat rozsáhlým požárem skladu textilu v Olomouci z roku 2016, který způsobil škodu za zhruba 40 milionů korun. Podle státní zástupkyně požár připravovali obžalovaní Radim Král a Mohamad Chaito, oběma proto hrozí trest osm až patnáct let vězení. Soud bude pokračovat ve čtvrtek.
19. 6. 2019Aktualizováno19. 6. 2019, 14:26|