TÉMA

Postřik

Olomouc preventivně zlikvidovala komáří larvy v lesích za městem. Podmínky pro hmyz jsou letos příznivé

Olomoucká radnice nechala pomocí bakteriálního přípravku preventivně zlikvidovat početné komáří larvy v Černovírském lese, aby před obtížným hmyzem ochránila obyvatele městských částí Černovír, Chválkovice, Pavlovičky a Týneček. Informovala o tom mluvčí magistrátu Jana Doleželová. Lužní lesy v této části Olomouce jsou na jaře líhništěm komárů, letos jsou podmínky pro vývoj larev příhodné.
8. 4. 2024|

Noční mrazy mohou poškodit kvetoucí ovocné stromy, varovali meteorologové

V noci na pondělí se objeví skoro v celé zemi mrazy, které by mohly poškodit kvetoucí ovocné stromy – hlavně meruňky, broskvoně a slivoně. Výstraha na mráz ve vegetačním období platí od nedělních 23:00 až do úterního rána. Meteorologové doporučují zemědělcům a zahrádkářům, aby tyto kvetoucí ovocné stromy chránili před promrznutím.
10. 4. 2022|

Na Vysočině pomáhá robot s ochranou stromů proti kůrovci

V těchto dnech začíná už druhé letošní rojení kůrovce. V lesích na Vysočině už s předstihem ošetřili vybrané kmeny feromonem, který láká brouky a také insekticidem, který je zabíjí. Využili k tomu prototyp robota. S postřikem po kmenech smrků šplhá až do patnácti metrů.
16. 7. 2021|

Brněnský dopravní podnik aplikuje do tramvají antibakteriální nástřik. Má chránit lidi před infekcemi, před chřipkou ale ne

Dopravní podnik města Brna testuje ve svých vozech speciální antibakteriální nanonástřik. Chce tím zamezit přenosu bakteriálních a kvasinkových infekcí v městské hromadné dopravě. Přípravek pracovníci podniku testují ve dvou tramvajích, které už po městě jezdí. Další přidají za dva měsíce až po vyhodnocení vzorků v laboratoři. Postřik ničí jen bakterie, a nikoliv viry; na chřipku se tak nevztahuje.
10. 2. 2020|

Ruskému medvědovi hořkne med v ústech. Včelstva hromadně hynou kvůli pesticidům

Na nebývale špatný rok si stěžují ruští včelaři, především v Kurské oblasti hlásí hromadné úhyny. Nejhůř jsou na tom oblasti, kde farmáři pěstují řepku a porušují předpisy týkající se chemického postřiku. Včelaři jsou proti tomu bezradní, podle nich nefunguje kontrola používání pesticidů. Produkce medu je tak letos nejnižší za poslední roky.
22. 9. 2019|

Jmelí se rychle šíří. Moravskoslezský kraj chce kvůli škůdci změnit zákon

Moravskoslezský kraj chce předložit změnu v zákoně kvůli přemnoženému jmelí v regionu. Napadených stromů stále přibývá a dřeviny kvůli škůdci po čase umírají. Jmelí se dokonce začalo objevovat i na stromech, na kterých dříve nerostlo. Změna zákona má radnicím pomoci v boji s touto poloparazitickou rostlinou, majitelům stromů by totiž mohly likvidaci jmelí nařídit.
19. 6. 2019|