TÉMA

Odpady

Češi předloni vyprodukovali přes půl tuny odpadu na hlavu, stoupá ale podíl recyklací, ukazuje statistika

Češi vyprodukovali předloni téměř šest milionů tun komunálního odpadu. Tedy přes půl tuny na obyvatele, jak spočítalo ministerstvo životního prostředí. Jde o patnáct procent veškerého odpadu, oproti roku předtím ho bylo o něco méně. Nejčastěji – z 45 procent – končil odpad stále na skládkách, i když tento podíl postupně klesá. Jednačtyřicet procent se podařilo recyklovat, což je naopak nárůst. Vzhledem k množství připravovaných spaloven zřejmě do budoucna poroste význam využití komunálního odpadu k výrobě energie. Předloni se ho takto využilo dvanáct procent.
7. 3. 2024|

Miliardy z EU nepomohly, odpad končí v Česku stále na skládkách

Ani miliardové evropské dotace nezměnily v Česku způsob nakládání s komunálními odpady. Nejvyužívanější metodou zůstává dál skládkování, i když je nejméně vhodné. Státu se také nedařilo zvyšovat kapacity pro recyklaci odpadů ani budovat či modernizovat zařízení na energetické využití odpadů. Neklesá ani produkce odpadů, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle ministerstva životního prostředí je vysoká míra skládkování odpadů problém, řada přijatých i chystaných opatření ale v nejbližších letech situaci zlepší.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 11:21|

30 let zpět: Třídění odpadů v Jindřichově Hradci

Kontejnery na tříděný odpad jsou dnes v každé obci. Začátkem 90. let však separace odpadů v Československu teprve začínala. Například v Jindřichově Hradci mohli první zájemci třídit tři druhy surovin. Město jim k tomu navíc zapůjčilo i speciální koše.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 1. 2022|

PET lahve budou povinně obsahovat recyklát, výrobci proto podporují jejich zálohování

Zájem o recyklovaný polyethylentereftalát (PET) roste. Za tři roky se bude muset povinně přidávat do lahví, takže se vrací diskuze o možném zálohování. Výrobci plastů tvrdí, že právě recyklované PET lahve nejsou takovou hrozbou přírodě, jak se obecně soudí.
6. 12. 2021|

Obec Chbany dotuje chatařům svoz odpadů. Místní hospodě pak nechybějí zákazníci

Vedení obce Chbany u Nechranické přehrady doplácí chatařům za svoz odpadů. Díky nim se totiž v obci daří udržet hospodu. Přes léto do obce přijede až dvacet tisíc lidí.
3. 8. 2021|

V cementárně na Litoměřicku vzniklo centrum zaměřené na získávání lithia z odpadu

V cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku se otevřelo výzkumné centrum, kde se ověřuje mimo jiné technologie na získávání lithia. V Krušných horách v okolí Cínovce na Teplicku by se tento kov mohl těžit. Centrum CirkTek s experimentální rotační pecí vybudovala Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze za čtyřicet milionů korun. Roční provozní náklady se odhadují na dvacet milionů korun.
25. 6. 2021|

30 let zpět: Problematika skládkování odpadů

Špatné nakládání s odpady byl jeden z problémů totalitního dědictví. Začátkem 90. let se stále tři čtvrtiny odpadu zaváželo na skládky. Ministerstvo životního prostředí tehdy řešilo nejen velké množství smetí, ale i kompetence obcí a okresů. Ty se měly dohodnout, jak se skládkami naloží.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 4. 2021|

Spotřeba potravin v Česku byla loni rekordní, vzrostla zhruba o sedm kilogramů

Spotřeba potravin včetně ztrát a odpadů byla loni v tuzemsku na rekordních hodnotách, činila 796,5 kilogramu na obyvatele. Proti roku 1993 se zvýšila o 65,5 kilogramu. Meziročně vzrostla o 6,9 kilogramu, více se jedlo například maso, přiblížila vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu Renata Vodičková.
1. 12. 2020|

Senát vrátil sněmovně odpadový zákon s odkladem účinnosti. Podle kritiků normy hrozí chaos

Senát posunul přes nesouhlas ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) účinnost nového odpadového zákona z ledna 2021 o rok. Spolu s dalšími pozměňovacími návrhy změnu termínu posoudí sněmovna. Podle členů horní komory nejsou dostatečně připraveny prováděcí předpisy, což by mohlo způsobit chaos v nakládání s odpady po Novém roce.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 20:18|

Poslanci schválili vznik komisí, které se po vzoru povodní budou zabývat suchem

Poslanecká sněmovna na svém pátečním jednání podpořila vznik komisí na krajské i centrální úrovni, které by se – po vzoru již existujících povodňových komisí – zabývaly suchem. To trápí tuzemskou krajinu už několik let.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 12:22|

Vláda se nepřipravila na druhou vlnu pandemie, kritizovala ve sněmovně opozice

Poslanecká sněmovna na svém středečním jednání schválila dvě významná opatření týkající se ochrany zvířat. Do roku 2027 má v Česku skončit klecový chov slepic, zakazuje se také cirkusová drezura šelem. Oproti pondělí se opozici podařilo na pořad odpoledního jednání dostat i diskusi o pandemii nemoci covid-19. Kabinetu vyčetla především to, že se nepřipravil na druhou vlnu pandemie.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 19:17|

30 let zpět: Jak (ne)nakládat s vysloužilými autobateriemi

Co s kyselinou z upotřebeného akumulátoru, když Kovošrot vykupuje jen suché baterie?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
23. 4. 2020|

Nelegální odpad, který má na svědomí italská mafie? To teď prověřují bulharské úřady

Bulharské úřady se snaží vypořádat s desítkami kontejnerů plnými nelegálně dovezeného odpadu, které se nacházejí v přístavním městě Varna. Všechny pocházejí z Kampánie, některé jsou už na cestě zpět do Středomoří – a Sofie z jejich „exportu“ podezřívá italskou mafii.
17. 2. 2020|

Poslanci podpořili odpadový zákon i regulaci reklamy na zdravotnické prostředky

Poslanecká sněmovna v pátek v úvodním kole debaty podpořila novou odpadovou legislativu i regulaci zdravotnických prostředků, mezi které patří protézy, berle, pleny, naslouchátka či invalidní vozíky. Poslanci také uctili minutou ticha památku někdejšího disidenta, politika a velvyslance Luboše Dobrovského.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 13:04|

Tramvajová trať i odpadové centrum odloženy. Olomoucké radnici chybí peníze

Práce na prodloužení tramvajové trati na Nové Sady a stavba odpadového centra v Olomouci se zřejmě odloží. Radní schválili rozpočet na příští rok, který s těmito dvěma investicemi nepočítá. Město uvedlo, že bude raději investovat do oprav infrastruktury, jedná se například o rekonstrukci tramvajové trati v ulici 8. května. Návrh rozpočtu však ještě musí schválit zastupitelstvo.
12. 11. 2019|

Jednoduché řešení velkého problému. Nizozemci vyhánějí plastový odpad z vody bublinkami

Nizozemská firma představila způsob, jak vyčistit vody plné plastového odpadu – a řešení problému, se kterým se potýká celý svět, je překvapivě jednoduché. Tuny plastů má v amsterdamských kanálech usměrnit a poté nasměrovat do připravených sběračů podvodní bublinková bariéra.
12. 11. 2019|

Olomouc schválila čtyři projekty za 900 milionů. Polovinu si však bude muset půjčit

Zastupitelé Olomouce předběžně schválili čtyři velké investice zhruba za 900 milionů korun i způsob jejich financování. Město počítá s tím, že si na tyto projekty vezme úvěr až 450 milionů korun. S pomocí půjčky chce město spolufinancovat připravené prodloužení tramvajové trati na Nové Sady, opravu tramvajové trati v centru města, nové odpadové centrum i zlepšení průjezdu po Foerstrově ulici.
12. 9. 2019|

Kam s použitým olejem? Praha 6 zavedla speciální kontejnery na tuk

Lidé na Praze 6 nově mohou třídit jedlé oleje a tuky do speciálních kontejnerů. České televizi to potvrdil mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Od Nového roku bude třídění olejů a tuků povinné, šestá městská část je nicméně teprve druhou městskou částí v hlavním městě, která se rozhodla využívat právě speciální kontejnery. Už delší dobu třídí tímto způsobem oleje na Praze 2.
19. 6. 2019|

Vyhláška o odpadech v Milovicích platí. Podle Ústavního soudu město může zvýhodnit obyvatele s trvalým pobytem

Ústavní soud zamítl návrh na zrušení části vyhlášky Milovic na Nymbursku. Město otevřelo systém pytlového sběru tříděného odpadu jen lidem s trvalým pobytem. Ministerstvo vnitra navrhovalo vyhlášku proškrtat, protože podle něj bez srozumitelného důvodu zachází odlišně s různými skupinami lidí.
17. 6. 2019|