TÉMA

Třídění odpadu

Češi předloni vyprodukovali přes půl tuny odpadu na hlavu, stoupá ale podíl recyklací, ukazuje statistika

Češi vyprodukovali předloni téměř šest milionů tun komunálního odpadu. Tedy přes půl tuny na obyvatele, jak spočítalo ministerstvo životního prostředí. Jde o patnáct procent veškerého odpadu, oproti roku předtím ho bylo o něco méně. Nejčastěji – z 45 procent – končil odpad stále na skládkách, i když tento podíl postupně klesá. Jednačtyřicet procent se podařilo recyklovat, což je naopak nárůst. Vzhledem k množství připravovaných spaloven zřejmě do budoucna poroste význam využití komunálního odpadu k výrobě energie. Předloni se ho takto využilo dvanáct procent.
7. 3. 2024|

Jak ekologicky obnovit válkou zničenou zemi. Ukrajinci se přijeli inspirovat na jižní Moravu

Patnáct zástupců ukrajinských samospráv, neziskového sektoru nebo univerzit se účastnilo stáže, na které mohli najít inspiraci, jak ekologicky obnovit válkou zničenou zemi. Následky ruské agrese lze využít k tomu, aby země přešla k nezávislosti na fosilních zdrojích a využívala inovativní ekologické technologie, řekl ředitel Nadace Partnerství Petr Kazda. Nadace připravila spolu s Jihomoravským krajem stáž, na které si lidé z Česka a Ukrajiny vyměňovali své zkušenosti, a navštívili firmy, které mohou moderní technologie na Ukrajinu dodávat.
28. 7. 2023|

Resort životního prostředí chce zálohování PET lahví a plechovek. Řada výrobců to vítá, obce mají obavy

O zálohování plastových lahví a nápojových plechovek se diskutuje již roky. Nyní ministerstvo životního prostředí začalo změnu chystat, místo speciální normy chce novelu zákona o obalech. Systém funguje například již přes rok na Slovensku. Blíží se také povinnost vyrábět tyto lahve zčásti z recyklovaného materiálu. I proto řada výrobců stojí o zálohování, aby cíle nové regulace splnila. Některé obce se však obávají o současný systém třídění odpadu.
18. 3. 2023|

Více baterií bude možné recyklovat

K recyklaci by se mělo dostat více baterií – včetně těch z telefonů, kol a v budoucnu i z aut. Evropská unie se předběžně shodla na nových pravidlech. Reagují na rozvoj elektromobility a mají omezit závislost na dovozu kovů. Už letos se chystá v Česku rozšíření sběrné sítě.
25. 1. 2023|

Kompostárna ve Slatiňanech bude pod zámkem. Lidé tam totiž vozili nábytek i stavební suť

Slatiňany na Chrudimsku řeší problém s místní kompostárnou. Lidé si ji totiž pletou se skládkou, údajně úmyslně. Místo odloženého bioodpadu ze zahrad jsou v kompostárně plasty, stavební suť či části nábytku a vybavení domů. Město, které kompostárnu provozuje, už za likvidaci takového odpadu zaplatilo stovky tisíc korun. Další zbytečné finance už ale vynakládat nechce, areál proto oplotí a bude ho nepřetržitě hlídat.
19. 8. 2022|

Praha bude sbírat gastroodpad ze školních jídelen. Chce tak zvýšit podíl tříděného odpadu

Osmadvacet pražských škol se zapojilo do sběru kuchyňských zbytků ze školních jídelen. Od nového projektu si Praha slibuje navýšení objemu tříděného odpadu. Množství, které musí obce vytřídit, je od začátku roku 2021 stanoveno v novém zákoně o odpadech. ČT to řekl pražský náměstek pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (STAN). Oslovené školy si službu doposud zajišťovaly samy.
3. 10. 2021|

Třídění gastroodpadu se v Praze neosvědčilo. Pilotní projekt proto na konci roku skončí

Gastroodpad se v Praze dál speciálně třídit nebude. Hlavní město v prosinci po dvou letech ukončí pilotní projekt zaměřený na třídění tohoto odpadu, uvedla magistrátní specialistka na odpadové hospodářství Petra Strouhalová. Důvodem je to, že namísto živočišného odpadu, kuchyňských zbytků nebo prošlých potravin v původních obalech, v popelnicích končily z 80 procent zbytky ovoce a zeleniny. Ty se ale mají vyhazovat hlavně do hnědých popelnic na bioodpad. V Teplicích se podobný projekt naopak osvědčil a město chce na jaře zapojit dalších sedm stovek domácností.
29. 8. 2021|

Třídíme dobře, recyklujeme hůř. Národní plán obnovy by to podle Havlíčka měl změnit

Do recyklační infrastruktury plánuje stát z Národního plánu obnovy investovat do dvou let 3,5 miliardy korun. V současné chvíli se roční podpora oboru ze strany státu pohybuje v řádu stovek milionů korun. Po sobotním jednání se zástupci České asociace oběhového hospodářství v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
29. 5. 2021|

Pražané třídí čím dál víc kovů, za tři roky přibylo tisíc kontejnerů

Obyvatelé Prahy letos v prvním čtvrtletí vytřídili rekordní množství kovového odpadu – 185 tun. Množství vytříděného kovu vzrostlo díky popularitě nápojů v hliníkovém obalu a zároveň díky tomu, že v ulicích přibylo šedých kontejnerů na kovy. Pražské služby zaznamenaly velký nárůst recyklace už loni, kdy Pražané za celý rok vytřídili skoro 630 tun kovů.
6. 5. 2021|

Brňané budu moci třídit bioodpad do hnědých popelnic. Ty zatím ve městě chyběly

Obyvatelé Brna budou moci vyhazovat bioodpad do hnědých popelnic. Svozová společnost SAKO navezla první nádoby do Slatiny, Černovic a Líšně, čímž ve městě začal systematický sběr biologického odpadu. Tisíc popelnic se postupně objeví po celém městě.
13. 4. 2021|

V ulicích přibudou barevné popelnice. Vytříděný odpad chce vláda lépe recyklovat

S novým rokem přicházejí i nová pravidla pro zacházení s odpadem. Přibude popelnic, kde ho lze třídit. Někde je lidé dostanou až domů a obce jim také mohou účtovat poplatky podle toho, kolik skutečně vyhodili. Opatření má napomoci rozsáhlejšímu recyklování komunálního odpadu. Podle ministerstva životního prostředí se to zatím daří jen zčásti a skoro polovina odpadu končí na skládkách. Letos budou zákonodárci projednávat i řadu předpisů o životním prostředí, mezi nimi třeba odklon od uhlí nebo zákaz jednorázových plastů.
3. 1. 2021|

Počítejme do tříděného odpadu i domácí komposty, navrhuje opozice. Pomůže to prý menším obcím

Nechť se do tříděného odpadu počítá i domácí kompostování, navrhuje opozice. Pomohlo by to menším obcím, které by díky tomu splnily povinnou míru třídění a nemusely by platit vyšší sazbu za skládkování. Ministerstvo životního prostředí ale takovou úpravu zákona o odpadech odmítá a plánuje situaci řešit jinak.
7. 8. 2020|

Popelnice v Kyjově budou hlídat fotopasti. Lidé do nich házeli, co tam nepatří

Radnice v Kyjově nainstalovala v blízkosti problematických míst s popelnicemi fotopasti. Lidé je totiž využívali k likvidaci odpadu, který do nich nepatří, jako jsou chemikálie nebo elektronika. Zařízení odešle snímky přímo městské policii a hříšníky bude čekat pokuta.
10. 6. 2020|

Sběr papíru na některých školách po desítkách let končí. Není o něj zájem

Řada škol ukončuje pravidelný sběr papíru. Kvůli velmi nízké ceně se jim nevyplatí, v některých třídírnách navíc papír už vůbec nevykupují. Starý papír totiž přestala odebírat Čína a o jeho nákup teď není zájem. Peníze za papír dříve školy využívaly na nákup pomůcek, vybavení tříd nebo pořádání akcí.
27. 2. 2020|

Černá, modrá, žlutá. Až desetkrát lépe třídí lidé v obcích s barevnými kontejnery u každého domu

Už pět desítek měst a obcí na Blanensku si od letoška sváží odpad samo. Přidaly se totiž k Technickým službám Malá Haná, firmě založené spolkem několika z nich. Půl roku už také funguje systém třídění odpadu přímo v domech. Plastu a papíru tak popeláři svezou až desetkrát víc, než když kontejnery stály jen ve sběrných hnízdech.
17. 1. 2020|

Praha testuje svoz zbytků z kuchyně. Od ledna také zlevní třídění bioodpadu

Pražský magistrát spustil v prosinci pilotní projekt na svoz gastroodpadu, což jsou kuchyňské zbytky včetně kostí nebo prošlých potravin v původních obalech. Ve vybraných domech budou moct lidé po dobu jednoho roku zdarma třídit zbytky jídla, které jinak vyhazují v kuchyni. Od Nového roku bude také pro Pražany o polovinu levnější třídění bioodpadu.
7. 12. 2019|

Vláda přerušila projednávání odpadových zákonů. Mají více motivovat k recyklaci

Babišův kabinet měl v úterý projednávat čtveřici zákonů, které řeší mimo jiné nakládání s odpady, obaly a vybranými výrobky s ukončenou životností. Tento bod ale podle tiskového odboru přerušil, vláda by se k němu měla vrátit na konci listopadu. Nová odpadová legislativa má začít platit od roku 2021 a má za cíl motivovat k většímu třídění odpadu a recyklaci. Zákony však mají své kritiky, například ekologové nesouhlasí s odložením konce skládkování z původně plánovaného roku 2024 na rok 2030.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 17:18|

Kam s použitým olejem? Praha 6 zavedla speciální kontejnery na tuk

Lidé na Praze 6 nově mohou třídit jedlé oleje a tuky do speciálních kontejnerů. České televizi to potvrdil mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Od Nového roku bude třídění olejů a tuků povinné, šestá městská část je nicméně teprve druhou městskou částí v hlavním městě, která se rozhodla využívat právě speciální kontejnery. Už delší dobu třídí tímto způsobem oleje na Praze 2.
19. 6. 2019|