TÉMA

Vlastnictví

Spor o vlastnictví Slovanské epopeje končí. Vedení Prahy schválilo dohodu s dědicem Alfonse Muchy

Praha uzavře dohodu o ukončení soudního sporu o vlastnictví slavného cyklu obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej, který s městem vede malířův dědic John Mucha. Dohodu, na které se shodly obě strany, odsouhlasili městští radní. Podle dvou schválených smluv Mucha stáhne žalobu a obě strany budou spolupracovat na vzniku centra, ve kterém bude umístěna epopej i rodinná sbírka malířových dědiců.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 20:37|

Senátem prošly změny v bodovém systému a řidičáky na zkoušku

Systém trestných bodů pro řidiče se od příštího roku změní, zvýší se některé pokuty. Řídit auto bude možné už od 17 let, ale jen pod dozorem mentora. Zavedou se také řidičské průkazy na zkoušku. Schválil také zpřísnění vlastnictví médií vrcholnými politiky, možné navyšování jmění státních podniků nebo exekuční náhrady. Horní komora také nominovala rekordní stovku adeptů na státní vyznamenání, mimo jiné členy třetího odboje.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 19:20|

Poslanci budou jednat o zpřísnění zákona o střetu zájmů nejpozději v pátek

Poslanci budou hlasovat o zpřísnění ustanovení zákona o střetu zájmů nejpozději v pátek v 11:00. Ve sněmovně to prosadil vládní tábor podle návrhu předsedy poslanců STAN Josefa Cogana navzdory protestům zástupců opozičního hnutí ANO. Řečníkům se také omezí doba na vystoupení, v řádné diskusi budou moci mluvit nejvýše 20 minut, a to dvakrát. Frakce ANO a SPD odmítly koaliční návrh na pokračování debaty i ve středu večer, aby nevládní poslanci měli dost času a prostoru se vyjádřit. Poslanci se odpoledne mimořádně sešli kvůli reformě migračních pravidel Evropské unie, a to na podnět hnutí ANO.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 20:49|

Poslanci jednali o zpřísnění zákazu vlastnictví médií politiky. K hlasování se znovu nedostali

Poslanecká sněmovna od rána jednala o novele zákona o změnách v organizaci Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, kterou chce koalice zpřísnit zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky a přijímání dotací v ustanovení zákona o střetu zájmů. Projednání předlohy brzdí řadu měsíců opoziční hnutí ANO. Koalice nechala svolat mimořádnou schůzi, kterou nelze blokovat zejména navrhováním změn programu. K hlasování se ale sněmovna nedostala, schůze byla přerušena do středy 14. června.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 20:18|

Evropský soud zrušil sankce proti matce šéfa wagnerovců

Unijní soud zrušil sankce, které evropský blok kvůli ruské invazi na Ukrajinu loni uvalil na matku šéfa žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina Violettu. Soud o tom informoval v tiskové zprávě. Matka si verdikt vydobyla sama, uvedl Prigožin.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 18:34|

Je to přílepek plný chyb, kritizuje Válková návrh na změnu zákona o střetu zájmů. Michálek se chce vyhnout obstrukcím ANO

Do druhého čtení by se měl podle opoziční poslankyně a exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) vrátit zákon, který zpřísňuje kontrolu nad střetem zájmů politiků. Prvky novely zákona o střetu zájmů do novely o sdružování v politických stranách vnáší až pozměňovací návrh Jakuba Michálka (Piráti), který podle ní obsahuje chyby, jež je nezbytné opravit. Michálek považuje svůj návrh za dobře připravený, vychází podle něj z jiných návrhů, které však ANO v minulosti zablokovalo. Helena Válková a Jakub Michálek diskutovali o kontrole střetu zájmů politiků v Událostech, komentářích.
20. 1. 2023|

Česká pravoslavná církev má ekonomické problémy. Část duchovních viní její vedení

Česká pravoslavná církev se podle řady duchovních dostala do vážných ekonomických problémů. Propustí desítky lidí. Část věřících a kněžích viní ze špatného hospodaření vedení církve. Kritizují ho také za to, že jim neumožňuje dostatečný přístup k dokumentům o hospodaření.
27. 11. 2022|

Primátor Plzně nesouhlasí s tím, jak vláda informuje o zvažované gigafactory

Nový primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO) nesouhlasí s tím, jak vláda komunikuje o zvažovaném projektu továrny na baterie do elektroautomobilů, takzvané gigafactory, na záložním armádním letišti v Líních u Plzně. Zarzycký proto v neděli zaslal otevřený dopis předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS).
23. 10. 2022|

Zájem o vlastní bydlení v Česku prudce klesá, starší byty mají zlevňovat

Zájem o pořízení vlastního bydlení v Česku prudce klesá. Potvrdila to ve středu skupina největších developerů. Příští rok by tak měl poprvé po čtrnácti letech přinést změnu. Ceny nových bytů mají stagnovat, ty starší dokonce zlevní. Propad zájmu o hypotéky potvrdily i statistiky České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor.
12. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 10:35|

30 let zpět: Muzea potřebují peníze na rekonstrukci

Reportáž z 20. dubna 1992 se věnuje dvěma muzeím v dezolátním stavu. Redaktorka navštívila Muzeum Chodska v Domažlicích, které shodou okolností na den přesně tři roky po odvysílání tohoto příspěvku vyhořelo. Po požáru muselo být zrestaurováno na 130 sbírkových předmětů. Reportáž se ale věnuje i nedostatečné problematice ochrany památkových sbírek. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 4. 2022|

30 let zpět: Národní knihovna potřebuje peníze

Národní knihovna v Praze se počátkem 90. let dostala do finančních problémů. Její vedení bylo nejprve nařčeno ze zpronevěry 13 milionů, později se ukázalo, že šlo o chybu v účetnictví. Z potíží měla instituci pomoci Melonova nadace. Ta měla podle plánu knihovně mimo jiné pomoci postavit novou budovu a vybudovat automatizovanou knihovní síť.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 3. 2022|

Čína navzdory kritice posiluje své pozice v Jihočínském moři. Podle USA porušuje mezinárodní právo

Spojené státy striktně odmítají teritoriální nároky Číny v Jihočínském moři. Podle Washingtonu jsou nezákonné a Peking se jimi podvodně pokouší získat kontrolu nad mimořádně důležitými námořními cestami. Podle nejnovější americké analýzy tím Peking hrubě porušuje mezinárodní právo. Čína tento výklad námořních zákonů odmítá a naopak obviňuje Ameriku, že jí právoplatné vlastnictví upírá.
29. 1. 2022|

Vláda podpořila zpřísnění zákazu vlastnictví médií politiky

Zpřísnění zákazu vlastnictví médií nebo přijímání dotací a investičních pobídek v zákoně o střetu zájmů vláda podpořila. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Novelu skupiny koaličních poslanců v čele s Jakubem Michálkem (Piráti) projedná sněmovna. Nyní navrhovaná úprava by měla být účinná od července. Politikům, na něž se bude ohledně médií vztahovat, dá 60denní lhůtu na to, aby se s ní vypořádali.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 17:36|

Lídři ze Středočeského kraje diskutovali o stavu demokracie v Česku

Politici reprezentující vládní strany vyzdvihli v debatě volebních lídrů ze Středočeského kraje úroveň demokracie v České republice. Část opozičních politiků proti současnému stavu měla dílčí výhrady, obávají se zejména toho, aby se pojetí demokracie nesmrsklo jen na volby. V debatě zazněl i povzdech nad chybějícím zákonem o obecném referendu. Hosty byli Stanislav Grospič (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Karel Havlíček (ANO), Vít Rakušan (PirátiSTAN), Radek Rozvoral (SPD), Jan Skopeček (SPOLU) a Libor Žofka (PŘÍSAHA). Debatu moderovala Světlana Witowská.
2. 10. 2021|

Lídři ze Středočeského kraje debatovali o dezinformacích a svobodě médií

Volební lídři ze Středočeského kraje se v debatě zamýšleli nad tím, jak zabránit šíření dezinformací. Diskutovali taky o tom, zda jsou dnes média svobodná a jestli je správné, když premiér některá vlastní. Hosty debaty byli Stanislav Grospič (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Karel Havlíček (ANO), Vít Rakušan (PirátiSTAN), Radek Rozvoral (SPD), Jan Skopeček (SPOLU) a Libor Žofka (PŘÍSAHA). Pořad moderovala Světlana Witowská.
1. 10. 2021|

Polští vládní poslanci chtějí zpřísnit vlastnictví médií. Dle odpůrců cílí na kritickou televizi vlastněnou Američany

Skupina poslanců polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) předložila novelu zákona o rozhlasu a televizi, která vyžaduje, aby mediální společnosti působící v Polsku nemohly kontrolovat firmy sídlící mimo Evropský hospodářský prostor. Podle kritiků návrh míří na televizi TVN, jež je kritická vůči vládě a patří americké společnosti Discovery.
9. 7. 2021|

30 let zpět: Václav Havel navštívil zemědělce

Václav Havel se jel osobně seznámit s problémy českých zemědělců. Ti se mnohdy obávali nejisté budoucnosti. Zemědělská družstva se totiž s přechodem na tržní hospodářství dostávala počátkem 90. let do finančních problémů. Prezident navštívil družstvo ve Velkých Přílepech i soukromé zemědělce. Prohlédl si i tamní zchátralý zámek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 5. 2021|

Vyráběla hudební nástroje, teď je v insolvenci. O firmu Amati-Denak má zájem pět kupců

O firmu Amati-Denak s. r. o. Kraslice, která vyrábí hudební nástroje, projevilo zájem pět kupců. Společnost poslal do konkurzu insolvenční soud ve středu, protože podnik včas nepředložil návrh na reorganizaci. Momentálně firma dluží 182 milionů korun. Insolvenční správce ji chce prodat do konce léta.
6. 2. 2020Aktualizováno6. 2. 2020, 18:59|

Rvačka, slzný plyn a zatčená opozice. Černohorský parlament přijal zákon o církvích

Černohorský parlament schválil kontroverzní zákon o náboženských svobodách a společnostech. Stalo se tak hlasy 45 přítomných poslanců. Nikdo nehlasoval proti, ani se nezdržel, protože podle agentury TASS policie před hlasováním zadržela opoziční zákonodárce.
27. 12. 2019Aktualizováno27. 12. 2019, 11:48|
Doporučujeme

Proč to šlo a proč to nejde? Nejvíc kilometrů dálnic vzniklo v 70. a nultých letech, jinak se v Česku paběrkovalo

Dálnice se u nás v různých dekádách stavěly i nestavěly, stavěly více či méně, někdy vůbec a nakonec se všichni vymlouvali na všechny, když vysvětlovali, proč se slibuje, že se bude stavět a nestavělo se. Cimrmanovské střídání fáze očekávání s fází zklamání je u výstavby dálnic v Československu a Česku příznačné a revoluce na něm vlastně nic nezměnila. I když důvody, proč to nejde, byly za socialismu a za kapitalismu trochu jiné.
25. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 12:09|
Fokus VM

Češi po revoluci nenašli cestu zpět na pole, půda trpí hospodařením velkých firem

Ani třicet let po revoluci se českému zemědělství nepodařilo vyrovnat s desítkami let socialistického hospodaření na zemědělské půdě. Naopak se stav půdy stále zhoršuje. Češi totiž, na rozdíl třeba od sousedního Polska, znovu nenalezli ztracený vztah k půdě a tu raději pronajímají velkým podnikům, uvedl ve Fokusu Václava Moravce odborník na krajinné plánování Petr Sklenička. Velké firmy však na cizí pronajaté půdě nehospodaří tak zodpovědně jako její vlastníci.
18. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 11:26|