TÉMA

Farmy

Malých mlékáren v Česku ubývá, potíže jim působí vysoké náklady

V Česku ubývá malých mlékáren. Znát je to třeba na jihu Čech, kde podle tamní agrární komory menší farmy s výrobou končí hlavně kvůli vysokým nákladům. Po zdražení energií a krmiva se jim vlastní produkty přestaly vyplácet. V celém Česku loni pozastavila činnost asi stovka takových farem.
27. 3. 2024|

V Nizozemsku bodovala strana protestujících zemědělců. BBB chce přinést „zdravý rozum“

Nečekaným vítězem nizozemských provinčních voleb, které určují složení Senátu, se stala protestní strana zemědělců známá jako BBB – Hnutí zemědělců a občanů. Subjekt, jenž získal celou pětinu hlasů, reprezentuje odpor sedláků proti vládním plánům na snižování emisí dusíku. Ty počítají s omezováním chovů zvířat a vykupováním farem.
16. 3. 2023|

Maso zdražuje, důvodem jsou vyšší náklady na chov zvířat

V Česku letos výrazně zdražuje maso. Až dvojnásobně proti minulému roku stoupla cena u kuřecího nebo vepřového. Důvodem jsou vyšší náklady na chov zvířat i zpracování masných výrobků. Cena stoupá i u vajec, mléka nebo vlny a podle zemědělců si zákazníci připlatí v následujících měsících ještě více.
3. 8. 2022|

Až polovinu ukrajinské rostlinné produkce zajistí rodinné farmy. Situace je nejistá, varují

Válka na Ukrajině způsobuje velké problémy tamním farmářům, přičemž největší zásah dostaly velké podniky. Zhroutily se jim dodavatelské řetězce a část pracovní síly odešla bojovat. Až polovinu rostlinné produkce země tak letos zajistí na ukrajinské poměry drobné, většinou rodinné farmy do sta hektarů. Ty hospodaří pouze na dvanácti procentech z celkové plochy orné půdy v zemi. Už nyní ví, že úrody bude méně.
30. 4. 2022|

Kazachstán se stal druhým největším těžařem bitcoinu. Farmy spotřebují osm procent energie v zemi

Kazachstán se umístil na druhé příčce v těžbě virtuální měny bitcoin. Bitcoinové farmy se do postsovětské země přesunuly z Číny, která v září prohlásila veškeré transakce s kryptoměnami za ilegální a těžbu zakázala. Rychle rostoucí digitální odvětví ale v Kazachstánu zatěžuje energetický sektor. Nejvíce se nově těží v USA.
13. 11. 2021|

Násilí v ulicích zbídačeného Haiti po smrti prezidenta roste. Vláda chystá volby, gangy revoluci

Nedostupnost pitné vody a jídla, neexistující kanalizační systém, chabá zdravotní péče a nadměrné čerpání přírodních zdrojů patří mezi nejvýraznější problémy karibského Haiti, rozhodně však nejsou jediné. Země, která se stále ještě nevzpamatovala z ničivého zemětřesení v roce 2010, teď čelí krizi po zavraždění prezidenta Jovenela Moïseho. Po jeho smrti v zemi roste násilí živené rozdělením obyvatel na malou skupinu movitých elit a velkou skupinu chudých uvězněných v městských slumech nebo na farmách s neúrodnou půdou. Situace využívají kriminální gangy, jeden z jejich vůdců chystá revoluci.
4. 8. 2021|
Fokus VM

Češi po revoluci nenašli cestu zpět na pole, půda trpí hospodařením velkých firem

Ani třicet let po revoluci se českému zemědělství nepodařilo vyrovnat s desítkami let socialistického hospodaření na zemědělské půdě. Naopak se stav půdy stále zhoršuje. Češi totiž, na rozdíl třeba od sousedního Polska, znovu nenalezli ztracený vztah k půdě a tu raději pronajímají velkým podnikům, uvedl ve Fokusu Václava Moravce odborník na krajinné plánování Petr Sklenička. Velké firmy však na cizí pronajaté půdě nehospodaří tak zodpovědně jako její vlastníci.
18. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 11:26|